שתף קטע נבחר

בכפר מנדא מבקשים: "אל תכפישו את כולנו"

תושבי הכפר הגלילי, ממנו יצא המחבל לעיר העתיקה בירושלים, החרימו ברובם את ההלוויה. שלוש שנים אחרי פרשת אולג שייחט, הם מנסים שוב לחזור לשגרה - וחוששים מהסטיגמה

"אני לא מאמין שהארגון הזה באמת קיים, או שהבחור היה חלק ממנו", כך אומר הבוקר (ב') מוחמד זידאן מהכפר מנדא, בעקבות טענת ארגון "חופשיי הגליל" כי אחמד חטיב, המחבל שניסה לבצע את פיגוע הירי בירושלים ונהרג מירי מאבטחים, ביצע את המעשה בשליחותו.

 

זידאן, שהיה במשך שנים ארוכות ראש המועצה במנדא ואף שימש כיו"ר ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל, ביטא את התחושה בקרב תושבים רבים שהביעו ספק בנוגע לאמינות הודעת הארגון הבוקר.

 

כמי שמקורב למשפחתו של חטיב, מציין זידאן כי הוא מקבל את גרסת המשפחה לאירועים, לפיה לא ניסה לחטוף את נשקו של המאבטח. לצד זאת הוא מוסיף הסתייגות: "גם אם גרסת המשטרה נכונה והבחור באמת עשה מה שמייחסים לו, אני מאמין שהוא פעל לבד. הוא היה כל כך מסוגר ושתקן שקשה לי להאמין שהיה קשור לארגון כלשהו. חוץ מזה, זה הרגע שכל הארגונים מהסוג הזה מקבלים אחריות על מה שהם רואים כמעשה גבורה. הרי זה פרדוקס, גם כל הארגונים הפלסטיניים קיבלו אחריות על המעשה".

 

לאחר סוף שבוע מתוח בכפר מנדא, מתחילים החיים ביישוב לחזור למסלולם. היום נפתחו החנויות, רוב הדגלים הוסרו וגם התמונות. בני משפחתו של חטיב ממשיכים לקבל מנחמים בסוכת האבלים.

 

"היו כמה ימים מאוד מתוחים בגלל האירוע", אומר זידאן. "אנשים לא ידעו מה שקרה, הייתה אי-ודאות. אתמול נערך טקס הלוויה שהיה טעון מאוד, אבל היום החיים חוזרים למסלולם".

 

העיקר התדמית

תושבים בכפר מנדא טענו הבוקר כי מרביתם מסתייגים ממעשיו של חטיב ואף "הצביעו ברגליים" כשנעדרו ממסע הלוויה אמש. "בכפר מנדא מתגוררים קרוב ל-18 אלף תושבים. כמה היו בלוויה? בערך אלף איש, ורבים מהם כלל אינם מתגוררים פה", ציין צעיר תושב הכפר. "אם הייתה הזדהות כלשהי עם המעשים היית רואה אלפים רבים. הבעיה שאת זה לא הראו בתקשורת, והתחושה היא שמה שהבחור הזה עשה מייצג את כל הכפר".

 

בהמשך לאירוע בירושלים ביום שישי ובעקבות מקרה קודם - כאשר שלושה מתושבי כפר מנדא לקחו חלק ברציחתו וחטיפתו של החייל אולג שייחט - אמרו תושבים כי הם חוששים מתדמית של יישוב קיצוני. "יש לי ממש בעיה עכשיו. אם אומר שאני מכפר מנדא כולם יגידו 'אה, הכפר של המחבלים'", ציין אחד התושבים.

 

צעיר נוסף, שעובד מחוץ ליישוב, הוסיף: "ברור לי שהרבה ישראלים עכשיו יעשו את ההקשר של כפר מנדא עם אנשים קיצוניים, אני מקווה שזה לא יפגע בנו. יש גם הרבה יהודים שמגיעים לכפר בסופי שבוע לקניות, מסעדות וסידורים. בשבת האחרונה עוד לא פרסמו את המקרה אבל אני לא יודע מה יהיה בשבת הבאה. עם זאת, קשה לי להאמין שזה יהיה כמו אחרי האירועים של אוקטובר 2000. אז הרבה זמן היהודים לא באו, אבל זה היה אירוע הרבה יותר מקיף ורציני. פה מדובר באירוע של אדם אחד, קיצוני".

 

בני משפחתו של חטיב הביעו זעם על הדברים: "מי שאומר שרוב תושבי הכפר החרימו את הלוויה כנראה לא היה שם. אלה אנשים מושתלים על-ידי השב"כ, כפי שהסרט שהוצג על האירועים בירושלים נערך על-ידי השב"כ".

 

את החשש מפני הפגיעה בתדמית היישוב מסכם זידאן: "היו אירועים של אדם אחד, או שניים קיצוניים. זה מעיד על כולם? בכפר מנדא גרים 18 אלף איש, אי אפשר להגיד שכולם קיצוניים. הרי גם אצל היהודים יש קיצוניים ולא אומרים שכולם כאלה. אנחנו צריכים ללמוד לחיות ביחד, ולתקשורת יש חלק חשוב בחינוך של האנשים לשיתוף". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
כפר מנדא. מסתייגים מהמעשה
צילום: יריב כץ
אחמד חטיב. הזדהות מועטת בכפר
צילום: באדיבות עיתון אל-חדת'
מומלצים