שתף קטע נבחר

נחתם הסיוע: יועברו 30 מיליארד דולר מארה"ב

תת מזכירת המדינה האמריקנית הסביר כי הסיוע הביטחוני בסך 30 מיליארד דולר יועבר לישראל מפני ש" ישראל נמצאת באזור בעל סכנה גוברת". הוא הסביר כי "ישראל חזקה באזור שכזה היא אינטרס אמריקני"

"ארצות הברית מחוייבת לביטחונה של ישראל" - כך אמר היום (ה') תת מזכירת המדינה האמריקנית, ניקולס ברנס, במעמד חתימת הסכם הסיוע הביטחוני בסך 30 מיליארד דולר, שיועבר לישראל בעשר השנים הקרובות.

 

בטקס שנערך במשרד החוץ בירושלים, אמר ברנס, שעומד בראש משלחת האמריקנית שהגיעה לארץ: "ארצות הברית היא ידידה של ישראל וכשהידידה שלנו נמצאת באזור רווי איומים שכזה, אנו תומכים בה. זוהי השקעה ארוכת טווח שלנו בישראל. לארצות הברית יש אינטרס חיוני בביטחונה של ישראל".

 

תת מזכירת המדינה האמריקנית הוסיף כי "המזרח התיכון מסוכן יותר היום, מאשר לפני עשר או עשרים שנה. ישראל נמצאת באזור בעל סכנה גוברת. סביבה בה איראן צומחת טכנולוגיות וגרעיניות ותומכת במדינות וארגונים כמו סוריה, חיזבאללה, החמאס והג'יהאד. איראן וסוריה מממנות ומחמשות את הקבוצות האלה והן אחת הסיבות לאלימות הגוברת באזור הזה. איראן מסייעת גם לחיזבאללה, גם לחמאס וגם לכוחות השיעים בעיראק. ישראל חזקה באזור שכזה היא אינטרס אמריקני, אבל סיוע שלנו ניתן גם למדינות ידידות כמו מצרים, סעודיה, כווית, בחריין ועומאן".

 

לדברי ברנס, הדרך היחידה להשיג שלום היא ישראל חזקה. "מדינות ערב המחויבות לשלום, צריכות לדעת שאנו נהיה שם גם בשבילם. הדרך לשלום היא להראות למדינות כמו סוריה ואיראן שאנו מחזקים צבאית את ידידותנו. כל הסכמי השלום שנחתמו באזור זה בעבר נעשו על בסיס זה של מחויבות ארצות הברית לידידותיה".

 

הוא דחה את הטענות שהסיוע לישראל ישמש למטרות שלא יעלו בקנה אחד עם האינטרסים האמריקנים. ברנס הדגיש כי אין בהסכם שנחתם היום כל תביעות למחויבות ישראלית לתהליכים עתידיים. "יש כאן מחויבות של ארה"ב לביטחונה של ישראל. עם זאת אני מזכיר את הצהרת קונדוליזה רייס באשר למחויבות ארה"ב לשלום באזור ולשלום בין ישראל לפלסטינים".

 

שלושה מיליארד דולר בשנה 

מדובר בהסכם התמיכה הגדול ביותר ובעל המחויבות הארוכה ביותר, שהממשל האמריקני העניק לישראל. ההסכם הושג לאחר שישה חודשים של משא ומתן על-ידי משלחת ישראלית בראשות נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, מנכ"ל משרד הביטחון, פנחס בוכריס, שגריר ישראל בוושינגטון, סלי מרידור, ומנכ"ל משרד החוץ, אהרון אברמוביץ'.

 

פרטי ההסכם סוכמו בביקורו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בבית הלבן אצל הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, לפני כחודשיים. בממוצע תקבל ישראל כשלושה מיליארד דולר סיוע בשנה, תוספת של כ-700 מיליון דולר יחסית לסיוע הביטחוני אשר סיפקה ארה"ב לישראל עד כה.

 

במהלך חתימת ההסכם, אמר הנגיד פישר שמדובר בסיוע חשוב "בצורה יוצאת מגדר הרגיל לישראל. סיוע המעיד על היחסים בין המדינות והמחויבות של ארה"ב לשמירת היתרון האיכותי של ישראל". פישר בירך על הביטחון הכלכלי שמעניקה ארה"ב לישראל בסביבה הקשה בה פועלת הממשלה. הוא ציין בדבריו שכעשרה אחוזים מהתוצר הלאומי הגולמי של ישראל מוקצים לביטחון. פישר הוסיף שסיוע זה יאפשר לישראל להמשיך ולנהל כלכלת צמיחה נכונה אל מול האיומים המתפתחים. פישר הודה לבוש ולרייס על נכונותם להגיע להסכם זה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניקולס ברנס עם אולמרט
צילום: משה מילנר, לע"מ
מומלצים