שתף קטע נבחר

עזבו פרוזאק, קחו פסיפלורה: הטיפול הסיני בדיכאון

הרפואה הסינית לא מחכה שתהיו בדיכאון כדי לטפל בכם. את הנפש, כמו את הגוף, צריך לתחזק כדי שלא נגיע למצבים נמוכים. איך עושים את זה? הנה כמה צמחי מרפא שיועילו ויש גם טיפולים שיסייעו בעניין

דיכאון, עייפות, מצבי רוח משתנים, התפרצויות וחוסר רצון ומוטיבציה לקיים קשרים עם הסביבה. כל אחד מאיתנו מכיר את התסמינים. כל אחד מאיתנו עובר "יום שחור" או אפילו תקופה שבה היה נדמה שלא יכול להיות גרוע יותר. למה בעצם זה קורה לנו?

 

בעולם ובמרחב בו אנו חיים אורבות לנו בכל עת סיבות שונות ומשונות אשר משפיעות על המערך הרגשי שלנו. בעידן בו צריכת תרופות המטפלות בפן הנפשי נמצאת בעלייה מתמדת, והנתונים מצביעים על התקפי דיכאון וחרדה בשכיחות גבוהה, נדרשות חלופות טבעיות שיאפשרו לנו להתמודד עם הרגעים בהם הכל נראה שחור. אבל לפני הפתרונות, ראשית הסבר קצר על תפישת הנפש לפי הרפואה הסינית.

 

קן לציפור

הרפואה הסינית משייכת את היציבות והאיזון הנפשי ליסוד האש. האש היא אנרגיה, אל-חומר אשר ביכולתה לשנות את צורתה, אופייה והשפעתה בכל זמן נתון. האש שולטת ברוח הפנימית שלנו, ה– Spirit האישית, ויש ביכולתה לשנות את התבטאותה. מצב נפשי של עצב, שמחה, חדווה, חשיבה או התכנסות, משפיע ומושפע מאופייה של אותה Spirit אשר מוליכה אותנו בנתיבי החיים. לכן הנפש, ממש כמו הגוף, חייבת להיות שמורה ומטופחת באופן שוטף.


לצאת מהלחץ. הנפש חוזרת לקן (צילום: index open)

 

בכתבים הסיניים הקלאסיים העתיקים, מדומה נפשו של האדם לציפור קלת כנפיים אשר מסמלת יכולת תנועה, קלות רגליים (נדידה) וחופש. איבר הלב משול לקן, ביתה של הציפור. ככלי המכיל את נפשו של האדם, על הלב להיות נקי, טהור, נטול מחסומים ובעל אקלים חמים ונעים. אם לא יתקיימו תנאים אלה, נפשו של האדם, אותה Spirit, תנדוד למחוזות אחרים ולא תגיע אל ביתה, הקן. כאשר נפש האדם אינה מוצאת את הקן נוח ומזמין, נדידתה וחוסר השקט שלה מתבטאים בתופעות כמו חוסר שקט, עצבנות, התכנסות, התבודדות, תנודות במצבי רוח, שינה קלה בלבד ועוד. שימור רוח האדם הנה משימה יומיומית חשובה, שהרי נפש האדם היא זו שמוליכה אותנו בשבילי החיים.

 

הרפואה הסינית הקלאסית מציעה שיטות טיפול ואורחות חיים אשר באמצעותן יכול האדם לטפל באותו פן נפשי שלו. השיטות הרווחות שואפות להעניק מענה יום יומי לכל אחד, בהתאם למבנה האישי שלו, הפיזי והמנטאלי כאחד. לשם כך פותחו מספר טיפולים.

 

צמחי מרפא סיניים 

בכתבים הסינים העתיקים ניתן למצוא צמחים סינים רבים אשר איכותן ותכונותיהם מאפשרים השפעה ישירה על נפשו של האדם. צמחים אלה נמצאים בשימוש כבר אלפי שנים, ובנטילתם ניתן להשפיע ולתמוך בנפש האדם. היתרון שמאפשרת הרפואה הסינית הקלאסית הנה הרקיחה האישית עבור כל אדם. המטפל מקשיב להדים והקולות העולים מכביש החיים של המטופל, ובהתאם לדיסהרמוניה שלו רוקח עבורו את תמהיל הצמחים. 


בית מרקחת סיני. צמחים טובים לבריאות הנפש (צילום: Index open)

 

השימוש בנטילת צמחים הוכיח את עצמו כיעיל ביותר להשפעה על האדם. האלכוהול שסופח את תכונות הצמח בהצלחה נמצא כחומר בעל פוטנציאל מיצוי חזק, ובנוסף הינו חומר משמר המגן מפני גידול של טפילים בתוך הפורמולות.

 בתהליך הנטילה נלמד כי כושר הספיגה של הפורמולה עולה על אופנים אחרים ומאפשר ספיגה מקסימאלית כנוזל במערכת העיכול של האדם.

 

  • זרע תמר חמוץ (Suan Zao Ren). זרע התמר הסיני הינו בעל ארומה מתקתקה וביכולתו להזין את הדם בלב ועל ידי כך להרגיע את נפש האדם.

 

  • שורש הפוליגלה (Yuan Zhi). השורש מכונה "רצון העז", המוכר בשל יכולתו לחזק את יסוד האש בגוף ומאפשר פתיחות וזרימה הרמונית יותר של נפש האדם. השורש מסייע במצבים בהם קיימת סגירות ומחסומים מנטאליים בנפש ובלב.

 

  • שיזנדרה (Wu Wei Zi). מכונה "זרע חמשת הטעמים". הצמח מכיל את ארומת וטעם חמשת היסודות, ובכך מחזק את רעיון חמשת היסודות בגוף. חיזוק היסודות מעודד את האנרגיה הבסיסית בגופו של האדם להיות יציבה מביא ליציבות מאוזנת שתסייע להתמודד עם פחדים משתקים.

 

  • צמח שורש המרווה הסיני (Dan Shen). טעמו של השורש מר והוא מקושר ליסוד האש, ביכולתו ליצור תנועה בלב ולווסת מצב בו האש עולה, מתלקחת ומתפרצת ללא כל שליטה (התקפי כעס פתאומיים). במחקרים שנעשו אודות הצמח במערב נמצא שהצמח מרחיב את כלי הדם הקורונריים ופותח חסימות פיזיות בלב המשפיעות על נפשו של האדם.

 

  • צמח האבן (Shi Chang Pu). צמח ארומטי בעל ריח חריף המגיע עד הלב. הצמח הינו בעל חריפות וחמימות וייחודו בארומה חזקה המאפשרת פתיחה של קהות חושים ובלבול מנטאלי ונפשי. 

 

  • פרי הפסיפלורה ידוע כצמח המרגיע ומאזן את נפש האדם.  

 

ומה עוד ישפר את התחושה?

דיקור: על פני גוף האדם פרושות נקודות הדיקור, השוכנות במרידיאנים (קווי אנרגיה) ומייצגות את האיברים הפנימיים (ביניהם הלב השליט, הנפש). שמה של כל נקודה מבטא את איכותה ותכונותיה, למשל נקודת "שער הנשמה", "מזרקת

החיים" ועוד. נקודות הדיקור מחזקות את הממד הרוחני של האדם ומעניקות תנאים הולמים לזרימת הנפש באופן חופשי וללא מכשולים.

 

טווינא: הפיזיותרפיה הסינית היא שיטת טיפול הממריצה את האנרגיה בגוף. על ידי הפעלה נמרצת של הגוף מוסרים המחסומים והמתחים, המקבלים ביטוי בגוף ומהווים מכשול לזרימת אנרגיה תקינה. הסרת החסמים בגוף מהווה תנאי הכרחי לאיזון הנפש.

 

צ'י קונג: זהו חלק משמעותי מאורח החיים הסיני. בכל בוקר פוקדים רבבות סינים את הפארקים ויוצאים לטבע כדי ליישם את התרגילים בשיטת הצ'י קונג והטאי צ'י. התרגולים הגופניים בהם מניעים את הגוף באופן איטי ומדויק מצריכים מהאדם יכולת ריכוז, התכנסות והקשבה. פעולות אלה מסייעות לגוף להסדיר את זרימת האנרגיה, פיזית ונפשית כאחד, ומאפשרות לאדם להתחבר אל נקודת המרכז שבו ולפעול מתוכה. תרגול הצ'י קונג בבוקר מאפשר להתחיל את היום בנקודת בה הגוף והנפש נפגשים בנקודות ההעצמה שלהם.  

 

  • רוני ספיר הוא מומחה לרפואה סינית קלאסית והמנהל האקדמי של "מזרח מערב", המרכז לרפואה סינית קלאסית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
פסיפלורה. מרגיע ומאזן את נפש האדם
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים