שתף קטע נבחר

מהיום: איסור שימוש בתרופות שיעול ללא מרשם לפעוטות

היום יוציא משרד הבריאות הנחיה חדשה האוסרת את השימוש בתרופות לשיעול מתחת לגיל שנתיים הנמכרות ללא מרשם רופא, זאת בעקבות דיווחים על מקרי מוות בתינוקות שטופלו בתרופות אלו בארצות הברית. בתוך כך בודק מינהל המזון והתרופות האמריקני את בטיחות התרופות נגד שיעול, חלקן נמכרות גם בישראל ללא מירשם, בעקבות מספר מקרי מוות של פעוטות. ההמלצות בינתיים: היוועצו ברופא, הקפידו שלא לעבור על המינונים המקסימלים

סכנה בתרופות נגד שיעול הנמכרות ללא מרשם רופא: משרד הבריאות יאסור מהיום (שני) את השימוש בתרופות נגד שיעול בתינוקות ופעוטות מתחת לגיל שנתיים, זאת בעקבות דיווחים על מקרי מוות בתינוקות בארצות-הברית שטופלו בתרופות. מינהל המזון והתרופות (FDA) עומד לבדוק את בטיחותן של התרופות נגד שיעול הנמכרות ללא מירשם רופא, זאת בעקבות מותם של תינוקות ופעוטות שטופלו בהן. בישראל מדובר בשתי התרופות סימפוקל וטוסופדרין, שהותרו לשימוש לפעוטות וילדים מגיל שנה בלבד.

 

בחודש אוקטובר ייכנס ה-FDA פאנל מומחים שיבחן האם ניתנו אזהרות מספקות בדבר השימוש בתרופות נגד שיעול, והאם יש להגביל את מכירתן. "שאלות רבות עולות באשר לבטיחות השימוש בתרופות הללו ומה התועלת מול הסיכון האפשרי בטיפול בילדים, במיוחד מתחת לגיל שנתיים", אמרו ב-FDA.

 

הורים לא מקפידים על מינונים נכונים

נכון להיום כוללות האזהרות המצורפות לתרופה המלצה להורים להיוועץ ברופא לפני מתן התרופה, במיוחד אצל ילדים מתחת לגיל שנתיים. ועדיין הורים רבים אינם ממלאים אחר ההמלצה, ואף מטפלים בילד במינונים גבוהים ומסוכנים.

 

חקירת ה-FDA באה לאחר דיווחים על מספר מקרי מוות של פעוטות שטופלו בתרופות בתחילת השנה. בחודש מרץ הגישו רופאים בארצות הברית דרישה כי ה-FDA ישקול לאסור כליל את שיווק התרופות ללא מירשם, או שיגביל את השימוש בהם לילדים מגיל 6 ומעלה בלבד.

 

אף שתופעות לוואי הקשורות בשימוש בתרופות להצטננות בילדים הן נמוכות, מעריכים כי בארצות-הברית בלבד טופלו בין השנים 2004-2005 כ-1,500 פעוטות מתחת לגיל שנתיים בשל תופעות לוואי קשות שנגרמו מתרופות אלו.

 

עד עתה לא ברור מהו המינון המקסימלי המותר אצל תינוקות ופעוטות מתחת לגיל שנתיים, שכן מינהל המזון והתרופות האמריקני טרם נתן את המלצתו לרופאים בדבר השימוש בתרופות לילדים קטנים. בתוך כך גילה מחקר שנערך בשנת 2004 ע"י תאגיד Cochrane כי התרופות ללא מרשם לטיפול בהצטננות אינן יעילות הרבה יותר בהשוואה לתרופות פלצבו שאינן מכילות חומר פעיל.

 

זהירות מקודאין

 "החומרים המסוכנים בתרופות לשיעול הם ככל הנראה פסאודואפדרין וקודאין", אומר ל-ynet ד"ר מיקי דור, ראש מינהל רפואה במשרד הבריאות, "בארצות הברית התרופות הללו נמכרות בכמויות מסחריות אדירות במכולת ובתחנת דלק. מקרי המוות שדווחו אצלם היו בתינוקות מתחת לגיל חצי שנה, אצלנו הן נמכרות רק בבתי מרקחת. היינו גם זהירים כל השנים והגבלנו את השימוש בהם רק מעל לגיל שנה".

 

כאמור, היום (ב') יוציא משרד הבריאות הגבלה חדשה, האוסרת את השימוש בתרופות נגד שיעול ללא מרשם לילדים מתחת לגיל שנתיים.

 

מה לעשות בינתיים?

  • אל תטפלו בתרופות לשיעול וצינון בילדים מתחת לגיל שנתיים ללא המלצה של רופא.
  • בתינוקות מתחת לגיל שנתיים הסובלים משיעול או צינון ניתן לטפל במכשיר אדים או בטיפות אף של מי מלח. אם החום של הילד עולה, ומצבו הכללי מחמיר יש לפנות לרופא.
  • אל תתנו לילד תרופה המיועדת למבוגרים. השתמשו אך ורק בתרופות המציינות כי הן מיועדות לתינוקות, פעוטות או ילדים.
  • אם הילד מטופל בתרופות נוספות, היוועצו ברופא לפני מתן תרופה נוספת לצינון. חלק מהתרופות עלולות להכיל חומרים דומים שיביאו להצטברות חומרים מסוכנים ולתופעות לוואי קשות.
  • במתן התרופה השתמשו בכפית המדידה או במזרק המצורף לאריזת התרופה. אל תשתמשו באמצעי מדידה אחר שלא הגיע באריזת התרופה. בתוך כך, אין להשתמש בכפית או כף מטבח רגילה, אלה עלולים להכיל כמות גבוהה ומסוכנת של התרופה שאינה מתאימה למשקל הילד.
  • אם מצבו של הילד מחמיר הפסיקו את השימוש בתרופה וגשו לרופא.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
סירופ לשיעול. מינונים מסוכנים
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים