שתף קטע נבחר

האחים עופר לבג"ץ: בטלו את תחנת הכוח של דוראד

חברת האנרגיה OPC רותם של משפחת עופר מבקשת מבג"ץ לאסור על דוראד לבנות תחנת כוח באשקלון, בטענה שהאישור ניתן ללא מכרז ושהשתתפות קצא"א בפרויקט פוגעת בתחרות. בעתירה טוענת OPC: "זליכה פועל תוך ניגוד עניינים והתעלמות מחובת קיום מכרזים" . קצא"א: הכל נעשה על פי חוק

חברת האנרגיה OPC רותם שבשליטת משפחת עופר עתרה היום (ג') לבג"ץ בבקשה לאסור על חברת האנרגיה דוראד להקים תחנת כוח פרטית במתחם קצא"א באשקלון. 

 

ל-ynet כי OPC ניהלה בעבר משא ומתן עם קצא"א על האפשרות שתקים תחנת כוח באותו מתחם, אך המשא ומתן לא הניב פרי והיוזמה לא יצאה לפועל. גורמים המקורבים למשפחת עופר טוענים כי קצא"א העדיפה לשמור את השטח לקבוצת דוראד, ואילו גורמים אחרים במשק האנרגיה טוענים כי OPC עצמה נסוגה מהיוזמה ובמקום להקים את תחנת הכוח באשקלון החליטה בסופו של דבר להקים אותה בנגב.

 

OPC זכתה בעבר במכרז להקמת תחנת כוח פרטית במישור רותם שבנגב, אך הממשלה ביטלה את זכייתה לאחר שהתברר שבמכרז נעשתה טעות של 130 מיליון שקלים לטובת OPC. משפחת עופר עתרה לבג"ץ נגד ביטול המכרז.

 

בעבר התבטל מכרז נוסף שזכתה בו OPC להקמת תחנת כוח ברמת חובב, עקב חילוקי דיעות בין OPC למדינה. OPC טוענת כי לפי אותם קריטריונים שלפיהם פסלה המדינה את מועמדותה להקמת תחנות הכוח בנגב, עלייה לפסול גם את הרישיון שניתן לדוראד להקמת התחנה באשקלון.

 

"התחנה הוקמה בלא מכרז"

OPC טוענת בעתירתה שדוראד קיבלה אישור להקמת התחנה בלא מכרז. "הקצאת הקרקע להקמת תחנת הכוח באשקלון סותרת את כללי המשפט המינהלי, את דיני החברות הממשלתיות ואת דיני המכרזים, ויש לבטל אותה", כותבים האחים עופר בעתירתם.

 

מתחם קצא"א באשקלון שייך לחברת האנרגיה קצא"א, הנמצאת בבעלות של ממשלות ישראל ואיראן, שהיא גם בעלת המניות הגדולה ביותר (37.5%) בדוראד. קצא"א נהנית מפטור ממכרזים להובלת נפט, אך האחים עופר מציינים בעתירתם כי הפטור אינו רלוונטי להקמת תחנת הכוח.

 

"הקמת התחנה פוגעת בתחרות" 

עוד טוענים האחים עופר כי המדינה פוגעת בתחרות במשק האנרגיה כאשר היא מאפשרת לקצא"א, כחברה ממשלתית, להפוך לשותפה בתחנת כוח פרטית. מדיניותה המוצהרת של הממשלה היא לקדם את התחרות ואת השוק החופשי בייצור החשמל, נכתב בעתירה. "כניסתה של קצא"א למיזם לייצור חשמל היא סתירה מוחלטת למדיניות הממשלה. איזו תחרות תהיה אם היצרן ש'יתחרה' במדינה בייצור חשמל היא המדינה עצמה באמצעות קצא"א?".

 

האחים עופר מציינים גם כי דוראד עומדת לספק חשמל גם לצה"ל, וטוענים שגם התקשרותה עם משרד הביטחון נעשתה בלא מכרז.

 

עוד טוענים האחים עופר כי עצם כניסתה של קצא"א לתחום ייצור החשמל עומדת, לכאורה, בסתירה לחוק החברות הממשלתיות. "על קצא"א אמורים לחול דינים של חברה ממשלתית", כתבו האחים עופר בעתירה, "הקמת תחנת כוח על ידי קצא"א היא חריגה מסמכויותיה המקוריות של החברה, ולשם כך דרושה החלטת ממשלה. ואולם, לא נתקבלה כל החלטת ממשלה בנושא".

 

"לקצא"א אין דין ואין דיין"

מקצא"א נמסר בתגובה: "העתירה הוגשה רק היום וטרם הספקנו לעיין בה וללמוד אותה. אולם, כל פעילויותיה של קצא"א נעשות על פי חוק, ובפרט הפעילות שמחוץ לזיכיון, שהוסדרה עוד בתקופת כהונתו של החשב הכללי הקודם, ניר גלעד (כיום מנכ"ל החברה לישראל של משפ' עופר- ת.ג)".   

 

"זליכה פועל תוך ניגוד עניינים"

בנוסף לעתירה נגד המדינה, מפנים האחים עופר את העתירה באופן אישי נגד יו"ר קצא"א, אורן שחור, וכן נגד החשב הכללי במשרד האוצר, ירון זליכה. זאת, מאחר שזליכה היה מעורב בביטול שני המיזמים להקמת תחנות הכוח של OPC בנגב.

 

בעתירה נכתב כי "זליכה חתם על מכתב שבו התיר לקצא"א להקים את התחנה. ביד אחת זליכה מונע מאחרים (OPC) את המגיע להם וביד השניה הוא נותן לקצא"א מכל טוב הארץ. התנהלותו, על רקע הצהרותיו כי חרט על דגלו לבער את מתנות החינם, פועלת באופן הפוך לחלוטין תוך ניגוד עניינים והתעלמות מחובת קיום מכרזים".

 

את העתירה הגיש בשם OPC עורך הדין משה שחל, ששימש בשנות ה-80 כשר האנרגיה.

 

מקצא"א נמסר בתגובה: "העתירה הוגשה רק היום וטרם הספקנו לעיין בה וללמוד אותה, אולם כל פעילויותינו נעשות על פי חוק, ובפרט הפעילות שמחוץ לזיכיון, שהוסדרה עוד בתקופת כהונתו של החשב הכללי הקודם, ניר גלעד" (כיום מנכ"ל החברה לישראל של משפ' עופר- ת.ג).

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
עידן עופר
צילום: ירון ברנר
צילום: מיכאל קרמר
יו"ר קצא"א, אורן שחור
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים