שתף קטע נבחר

זירת הקניות

האם מתקפת ההוריקנים קשורה למשבר האקלים?

טלו את קמפיין ההתחממות הגלובלית, הוסיפו את תופעות הטבע ההרסניות (ע"ע צונאמי) - וצרפו את הדיווחים על סופות ההוריקן. מה יצא? הדעות המדעיות על מוסר ההשכל המתבקש, הקושר בין משבר האקלים לשגעת שפוקדת את הכדור, אינן חד משמעיות

נבואות יום הדין המצורפות, לעתים, לדיווחים על מעלליה של סופת ההוריקן דין , מציעות לבחון את השפעת שינויי האקלים על תופעת הטבע ההרסנית. האם יש בהן אמת? "קיימים מחקרים מדעיים הגורסים כי התחממות כדור הארץ לא אמורה להגדיל את מספר ההוריקנים, אבל היא כן אמורה להעצים אותם", מסביר פרופ' חיים קותיאל מהחוג לגיאוגרפיה ולימודי הסביבה באונ' חיפה. "כל ההוריקנים מתחילים כסופות טרופיות, ורק מרגע שהם עוברים סף מסוים של מהירות רוח הם מוגדרים כהוריקנים. לא כל הסופות הטרופיות הופכות להוריקנים אלא רק חלק קטן מהן", הוא מסייג. "מאידך, בשנים האחרונות יותר סופות טרופית הופכות להוריקן, ומבין אלה - יותר סופות מגיעות לעוצמות הגבוהות".

 

החודשים בהם מתחוללים ההוריקנים העוצמתיים ביותר הם אוגוסט וספטמבר, מפרטים המומחים, וכל עונת הוריקן מסתכמת בכ-20 סופות טרופיות הפוקדות את האוקיינוס האטלנטי והאיים הקריביים. "שיא ההוריקנים נרשם בשנת 2005, אז מספרם הגיע ל-27", מציין קותיאל. "שמותיהם ניתנים להם לפי האלפבית הלועזי,

ובאותה שנה לא היו די אותיות בכדי לתת לסופה האחרונה שם. שמו של הוריקן דין, שעלה לכותרות לאחרונה, מתחיל באות הרביעית באלפבית, כלומר זוהי הסופה הרביעית השנה".

 

ד"ר הדס סערוני מהחוג לגיאוגרפיה ולסביבת האדם באונ' תל-אביב, מבהירה כי הוריקנים היו בעבר ויהיו בעתיד. "יש הטוענים שהתופעה תתגבר כתוצאה מההתחממות הגלובלית, ויש לזה גם בסיס תיאורטי סביר, מאחר והמנוע של ההוריקנים הוא טמפרטורת הים", היא מפרשת. "אם טמפרטורת האוקיינוסים תמשיך לעלות ושטח הים החם יגדל, גלום בכך פוטנציאל להגברת ההוריקנים. ככלל", היא ממשיכה, "התופעה מתרחשת רק בקיץ, בעיקר בסוף הקיץ, כשהאוויר חם מספיק. החום שעולה מהים מתקרר ומתעבה, אדי המים חוזרים להיות טיפות, וההתעבות הזאת משחררת חום כמוס שהוא האנרגיה של הסופה".

 

ואולי ההוריקנים כלל לא השתנו בשנים האחרונות - רק הפכו למיוחצנים יותר? עו"ד נילי גרוסמן, מנהלת מאבק האנרגיה ושינויי האקלים ב"גרינפיס", פוסקת כי "הכיסוי התקשורתי בדרך-כלל מוקדש להוריקנים במדינות המערב. יש סופות וטייפונים גם באסיה, אבל איש לא מתעניין בהם. בהחלט יכול להיות שבשנים האחרונות גם שם היו שינויים שהתקשורת לא התייחסה אליהם". ואילו לדברי סערוני, "למעשה, הוריקנים וטייפונים הם תופעה דומה, ההבדל הוא שההוריקן מתרחש באוקיינוס האטלנטי והטייפון באוקיינוס השקט. השכיחות של סופות הטייפון גבוהה יותר, אבל האמריקנים פשוט עושים יותר רעש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תכירו, ההוריקן דין
צילום: איי פי
וזה כבר ההוריקן ארנסטו
צילום: איי פי
מומלצים