שתף קטע נבחר

"הגבלת העתירות לבג"ץ - פגיעה בציבור"

הצעתו של השר דניאל פרידמן להגביל את זכות העמידה בבג"ץ עשויה לשלול מעמותות שונות את האפשרות לעתור בשם הציבור. הפורום המשפטי: "אם תהיה פגיעה ביכולת של גופים כמו שלנו לפנות לבג"ץ בנושאים של שמירה על טוהר המידות ומנהל תקין, יש פה בעייתיות". מנגד, פרופ' שמעון שטרית מצדד: "העתירות הללו גוזלות משאבים וזמן ומשבשות את היחסים בין בית המשפט העליון לבין הכנסת והממשלה"

חזית נוספת בין דניאל פרידמן למערכת המשפטית. הצעתו של שר המשפטים להגביל את זכות העמידה בבג"ץ מעוררת כצפוי התנגדות בקרב גורמים שונים - אנשי משפטי ופוליטיקאים - הטוענים כי מהלך שכזה יחליש את אלו הלוחמים בשחיתות והמנסים לשמור על טוהר המידות והמנהל התקין. מנגד, יש גם משפטנים שמצדדים בעמדתו של השר.

 

ב"ידיעות אחרונות" פורסם הבוקר כי השר פרידמן יוזם מהלך בו תוגבל זכות העתירה לבג"ץ, על ידי כך שהגשת עתירה תהיה מסוכבת יותר וכרוכה בתשלום יקר יותר. בנוסף, עלול לחזור לקדמותו המצב בו רק מי שהיה לו עניין אישי בעתירה היה רשאי לפנות לבג"ץ ובכך למעשה ינוטרל כוחן של עמותות שונות המגישות עתירות בנושאים מגוונים.

 

חברת הכנסת זהבה גלאון, הידועה כעותרת ציבורית ומי שדרשה לפרסם את העדויות מוועדת וינוגרד, היא בין אלו המתנגדים להצעת השר פרידמן. "מרוב להיטותו לפגוע בבג"ץ, הוא פוגע בזכויות הציבור ובזכותם של אזרחים לבקש סעד מבג"ץ מפני שרירות ליבו של השלטון", אמרה היום. "אין כאן מאבק של בג"ץ להגנה על האינטרסים שלו. יוזמת השר אולי אף היתה מורידה מבג"ץ את עומס העבודה. יש כאן פגיעה במי שידו אינה משגת להסתכן בקנסות חמורים. זה יוביל לכך שרק מי שיש לו אמצעים יוכל לעתור לבג"ץ".

 

אנשי הפורום המשפטי למען ארץ ישראל, אשר לאחרונה היו בין היחידים שהתייצבו לימינו של השר פרידמן והביעו תמיכה ברפורמות שלו, מרגישים שהפעם גם הם, כעותרים ציבוריים, עשויים להיפגע מהיוזמה החדשה. "יש לבחון את הנושא באופן רציני על כל צדדיו". אמר מנכ"ל הפורום, נחי אייל. "עם זאת, אם תהיה פגיעה ביכולת של גופים כמו שלנו לפנות לבג"ץ בנושאים של שמירה על טוהר המידות ומנהל תקין, יש פה בעייתיות.

 

"ברשות המבצעת יש גורמים שאינם יודעים גבולות ולא מקפידים על כללי המנהל התקין ובנושא זה בג"ץ הוא מפלט אחרון לתנועות העוסקות בשמירה על מנהל תקין וטוהר המידות. את זאת יש להבטיח".

 

גוף נוסף העותר רבות בשם הציבור, ואשר עשוי להיפגע מהגבלת זכת העמידה מול בג"ץ, הוא התנועה לאיכות השלטון. יו"ר התנועה, עורך הדין אליעד שרגא אמר ל-ynet כי המהלך החדש הוא "עוד אחת מהיוזמות של השר פרדימן בהן הוא מנסה לפגוע בשלטון החוק ולצמצם את המלחמה בשחיתות".

 

מן הצד השני, יש גם מי שתומך בהצעתו החדשה של שר המשפטים. המשפטן פרופסור שמעון שטרית מהאוניברסיטה העברית, אמר ל-ynet כי יש לצמצם את זכות העמידה: "אני הבעתי את הדעה בנושא כבר בספרי על השפיטה ואחר כך חזרתי על כך בפני ועדת מגידור. אני כמובן תומך בעמדה שלי ולכן בעמדתו של פרידמן".

 

השר לשעבר פרופ' שטרית, שאף חתם לאחרונה על עצומת התמיכה בפרידמן ובמהלכיו, מסביר כי העותרות הציבוריות גוזלות משאבים וזמן מבית המשפט וגוזלות את יכולתו לתת שירות לאזרחיים ברמה של ערעורים אזרחיים ופליליים.

 

בנוסף, טוען פרופ' שטרית כי העתירות הציבוריות שוחקות מאוד את "קרן האשראי" של בית המשפט העליון וקרן זו נשחקה, כי אמון הציבור במערכת המשפט ירד במשך השנים. "בנוסף, העתירות האלו משבשות את היחסים בין בית המשפט העליון לבין הכנסת והממשלה", מציין שטרית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השר פרידמן. שוב הרגיז
צילום: דודי ועקנין
ח"כ גלאון. רק בעלי אמצעים יעתרו
צילום: דודי ועקנין
צילום: אתר הכנסת
פרופ' שטרית. להגביל זכות העמידה
צילום: אתר הכנסת
מומלצים