שתף קטע נבחר

הבעל פיתח קריירה? גם הגרושה תהנה

בפסק דין תקדימי קבע בית משפט העליון כי כושר ההשתכרות שאחד מבני הזוג צבר במהלך שנות הנישואים יחשב כנכס משותף לצורך חלוקת הרכוש במקרה של גירושים

הבעל התקדם בעבודה והאשה שמרה על הילדים בבית? בית משפט העליון קבע היום (א') כי במקרה של גירושים גם האשה תהנה מ"נכסי הקריירה" של הבעל.

 

בפסק דין תקדימי קבע המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, השופט אליעזר ריבלין, כי כושר ההשתכרות שאחד מבני הזוג צבר במהלך שנות הנישואים, על סמך שיפור היכולת האישית, הכישרון והמוניטין שצבר, יחשבו כנכס משותף לצורך חלוקת הרכוש במקרה של גירושים.

 

השופט ריבלין כתב בפסק הדין, כי אמנם אדם נולד עם כישוריים טבעיים, אבל "הוא מושפע ממשתנים רבים ומגוונים". השופט הסביר כי לבן הזוג חלק באותה התנסות ושקידה. כך למשל, כאשר אחד מבני הזוג מקדיש את עצמו לניהול משק הבית וגידול הילדים, יש בכך כדי לאפשר לבן הזוג האחר לפתח את הקריירה ולממש את הכישרון שבו. בפסק הדין נקבע כי החלוקה תתייחס רק לאותו חלק מכושר ההשתכרות שהושפע מהקשר הזוגי.

 

המצב עד היום היה לוט בערפל. חלק מהשופטים בערכאות נמוכות יותר קבעו כי יש להתחשב ב"נכסי הקריירה" וחלק פסקו שלא.

 

"ההתפתחות המקצועית - פרק מרכזי בחיים"

בפסק הדין כתב המשנה לנשיאת בית המשפט העליון: "התפתחותו המקצועית של האדם מהווה פרק מרכזי בסיפור חייו. תכופות, שלובה ההתפתחות המקצועית של כל אחד מבני-זוג בזו של האחר, עד כדי שהשתיים מספרות יחד סיפור אחד. בני זוג עשויים לוותר על השכלה או על משרה, לעבוד או ללמוד שעות מעטות יותר, להקריב פוטנציאל לקידום ואף לוותר לחלוטין על קריירה, כל זאת כדי שיוכל בן הזוג האחר להתפתח בעצמו, למען טובתו-שלו, למען טובתו של הקשר הזוגי ולמען טובתה של המשפחה".

 

השופט ריבלין הוסיף כי: "החלת הלכת השיתוף על כושר השתכרות מוגבר ראויה גם בראי עקרון השוויון. מסגרת הנישואין, על דרך הכלל, היא מסגרת שוויונית. בני הזוג פועלים יחד כשווים, במאמץ משותף. שוויון זה, לפחות בחלקו, צריך להישמר גם כאשר ניתק הקשר הזוגי".

 

השופט אליקים רובנשטיין, הצטרף לדעתו של השופט ריבלין, והוסיף: "יש יסוד מוסרי לרעיון השיתוף במוניטין, שכונה נכסי קריירה". לדבריו, "אף כי חלה התקדמות גדולה מאוד בעשורים האחרונים לקראת מיצוי הפוטנציאל ההשתכרותי של נשים, עדיין עולה אחוז הגברים המגיעים למימוש פוטנציאל זה על אחוז הנשים, לרבות ביצירת מוניטין, וזאת מטעמים הנעוצים בעולם המושגים הישן".

 

את האישה ייצגו בדיון בבית משפט העליון, עורכי הדין ניסים ותומר שלם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
השופט ריבלין. פסק דין תקדימי
צילום: חיים צח
מומלצים