שתף קטע נבחר

גול נבחר לנשיא טורקיה; הצבא החרים השבעתו

אחרי שני סבבי הצבעה שבהם לא הצליח להיבחר לנשיא, הפך שר החוץ הטורקי עבדאללה גול לנשיא הראשון של טורקיה המגיע מרקע דתי. זאת, על אף התנגדותה של האליטה החילונית במדינה, שנציגיה חוששים שגול האיסלאמי יפגע בהפרדה בין דת ומדינה בארצם. הצבא הבהיר כי לא יעמוד מנגד אם ההפרדה בין דת ומדינה תיפגע

שר החוץ הטורקי עבדאללה גול נבחר אחר הצהריים (ג') לתפקיד נשיא טורקיה, חרף התנגדותם של הצבא והאופוזיציה החילונית במדינה. גול, איש מפלגת השלטון בעלת הרקע האיסלמי, הפך בכך לנשיא הראשון של טורקיה המודרנית שלו רקע דתי.

 

גול נבחר לתפקיד לאחר שלושה סיבובי הצבעה בפרלמנט. בשני סיבובי ההצבעה הראשונים נכשלה מפלגת "הצדק והפיתוח" בהעברת מועמדותו משום שלמהלך היה דרוש רוב גדול של 367 קולות - שני שלישים מ-550 צירי הפרלמנט. בסיבוב ההצבעה השלישי נדרש גול לרוב רגיל, ומשגרף 339 קולות - זכה במינוי.

 

בנאום שנשא בפרלמנט לאחר בחירתו ניסה גול לפזר את החשש שמא יפגע באופיה הדתי של טורקיה, שיבח את השיטה החילונית הטורקית והבטיח שיתנהל בתפקידו החדש ללא משוא פנים. "חילוניות - אחד מעקרונות היסוד של הרפובליקה שלנו - היא תנאי מוקדם לחברה יציבה ושלווה, כפי שהיא מודל משחרר עבור אורחות החיים השונות של אנשים. כל עוד אני ממלא את התפקיד, אאמץ לליבי את כל האזרחים ללא משוא פנים. אשמור על חוסר הפניות שלי בהקפדה רבה".

 

בשונה משנים עברו, בטקס השבעתו לא נכחו בכירי הצבא - שגול הוא למעשה מפקדם העליון - וכן נציגי מפלגת האופוזיציה החילונית. כלי התקשורת ציינו כי מדובר במחוות של התרסה ומחאה מצד הצבא נגד גול.

 

עוד בנושא:

 

ההתנגדות למינויו של גול לתפקיד נובעת מהחשש שבכנשיא, יוכל להשפיע על אופיה החילוני המובהק של הרפובליקה הטורקית. תפקיד הנשיא בטורקיה אינו טקסי בלבד - יש לו את הכוח לאשר או לפסול כל חוק שעובר בפרלמנט. החילונים מתנגדים לגול בשל עברו האיסלאמי, ובשל העובדה שאשתו לובשת כיסוי ראש בציבור. רבים ממתנגדיו של גול מאמינים כי אם ייבחר, ישחק את ההפרדה הברורה בין דת ומדינה הנהוגה בטורקיה המודרנית, כפי שחזרה אבי האומה כמאל אתאטורק.


גול (מימין) וראש הממשלה ארדואן במהלך ההצבעה בפרלמנט (צילום: רויטרס)

 

גול מכחיש כי הוא מחזיק באג'נדה איסלאמית כלשהי. מוקדם יותר החודש אמר כי הוא מעוניין לשמש כנשיאם של "כל הטורקים". "הגנה על החילוניות הוא אחד העקרונות המנחים אותי. איש לא צריך לחשוש מכך", אמר במסיבת עיתונאים שכינס מוקדם יותר החודש.

 

גול היה מועמדה של מפלגת השלטון לנשיאות גם לפני ארבעה חודשים, אולם אז הובילה מועמדותו למשבר פוליטי. מפלגות האופוזיציה החליטו להחרים את ההצבעה, ועל כן תוצאותיה היו לא תקפות. בסופו של דבר נאלץ ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן להקדים את הבחירות הכלליות כדי להרגיע את המשבר.

 

לאחר הבחירות, בהן זכתה המפלגה ברוב סוחף, העריכו פרשנים כי ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן יפעל למינוי של פשרה, שלא יעורר שוב את חששם של החילונים. לא ברור כעת, האם בחירתו של גול לתפקיד תביא שוב למשבר פוליטי.

 

הצבא מיהר לאיים

את החשש של החילונים מפני מינוי גול ביטא אמש מפקד הצבא הטורקי, המופקד על שמירת החוקה החילונית של המדינה. במכתב פומבי שפרסם הגנרל יאסר בויוקניט, הוא הזהיר מפני "מוקדי רשע המנסים באופן שיטתי לחתור תחת אופיה החילוני" של המדינה. 

 

"למרבה הצער, כל יום מופיעות מזימות ערמומיות שנועדו להביא למחיקת ההתקדמות המודרנית ולהרס אופיה הדמוקרטי והחילוני של הרפובליקה. כוחות הצבא הטורקי, כפי שהיה עד עתה, לעולם לא יירתעו מעמדתם ומחובתם להגן ולשמור על הרפובליקה הדמוקרטית והחילונית", נכתב בהודעת הרמטכ"ל הטורקי.

 

יצויין כי הצבא הטורקי מהווה את המגן האחרון של החילוניות במדינה, ובעשורים האחרונים, הדיח הצבא כבר ארבע ממשלות, האחרונה שבהן ב-1997, לאחר שהחשיבן כמוסלמיות מדי.

 

באירופה צופים בנעשה בטורקיה בתחושות מעורבות. מחד הם תומכים במפלגה השלטון הטורקית, שחותרת לצרף את טורקיה לאיחוד האירופי, ומנגד קיים חשש שבראש מדינה שתצטרף לאיחוד יעמדו מנהיגים מוסלמים דתיים. שישחקו את האופי החילוני של הרפובליקה.

 

מנגד חוששים באירופה מהפרת האיזון השביר בין דת ומדינה בטורקיה, וממצב שבו הצבא יתערב על מנת להדוף את הדתיים מעמדות הכוח. ואולם גם באירופה וגם בקרב החילונים בטורקיה יודעים שמצב שבו הצבא יתערב בפוליטיקה יפגע קשות במאמציה של טורקיה להתקבל לאיחוד האירופי, ולכן ספק אם הצבא יתערב באופן בוטה במצב.


פורסם לראשונה 28/08/2007 10:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
גול לאחר בחירתו
צילום: איי אף פי
הפגנות נגד גול מחוץ לפרלמנט
צילום: רויטרס
מומלצים