שתף קטע נבחר

רפורמה: משרד החוץ עושה סדר במינויים

מסמך חדש שגובש בהתאם לדרישות השרה ציפי לבני ממליץ לעשות סדר בתהליך המינויים במשרד החוץ. הרפורמות טרם אושרו, אך הן כבר הספיקו לעורר ביקורת קשה בתוך המשרד. גורם מדיני: "המסמך לא משנה דבר. מי ששירת כנהג עדיין יכול להתקדם למשרת שגריר"

במשרד החוץ מסיימים בימים אלה להציג את הרפורמות שגובשו על ידי השרה ציפי לבני. ההמלצות שנוגעות לנושא כוח האדם והמינויים במשרד נועדו להסדיר את המעבר בין שלושת המסלולים הקיימים: המנהלי, החוץ-מנהלי והמדיני.

 

אחת הבעיות שעלו ממה שהיה נהוג עד כה במשרד היא מעבר של עובדים ממסלול אחד למשנהו. עובדים שהחלו בתור עובדי מנהלה הצליחו להתקדם עם הזמן עד למשרת שגריר בחו"ל. לצד עובדים מצטיינים שכאלה - היו גם מקרים של עובדים מנהליים שהצטיינו פחות בתפקידם.

 

הרפורמות, שקובצו במסמך שכותרתו "שינויים בניהול משאבי אנוש", חוברו על-ידי ארבע ועדות, שאותן ריכז המשנה למנכ"ל המשרד, יוסי גל. המסמך קובע קריטריונים ברורים למינוי לתפקיד מנהל מחלקה במשרד, שגריר, ראש חטיבה, סמנכ"ל ועוד. למעשה מבקשים מחברי המסמך "לעשות סדר" במינויים ולקבוע כללי משחק נהירים לכולם.

 

כך, למשל, קובע המסמך כי עובד מנהלי שיבקש לעבור למסלול המדיני - המיועד למי שסיים קורס צוערים והוכשר לתפקידים מדיניים - יוכל לעשות זאת רק ב"חלון זמן" של חמש שנים מיום אישור המסמך. זאת, בכפוף למספר תנאים ובהם זכאות לתואר אקדמי, שליטה בשפה זרה, קורס הכשרה, מעבר בוועדה, ועוד.

 

"את סילבן היו צולבים בגלל מסמך כזה"

והנה - עוד בטרם הסתיימה הצגתו של המסמך לעובדים וכבר נרשמו לו התנגדויות חריפות. העובדים המנהליים מתנגדים לו בטענה כי הרף שהוצב "גבוה מדי", וכי הניסוחים החדשים בפועל נועדו להדיר את רגליהם מהמעבר למסלול המדיני. עובדי המסלול המדיני מתנגדים בתוקף למיסוד המעבר מהמסלול המנהלי למדיני, ולא חוסכים ביקורת משרת החוץ. לעומת זאת, היחידים שתומכים, בינתיים, ברפורמות מי הם העובדים החוץ-מנהליים - עובדי המנהלה המועסקים בנציגויות ישראל בחו"ל.  

 

"בפעם הראשונה נקבעו כאן קריטריונים שלא נקבעו בעבר לשיבוץ ומינוי עובדים בארץ ובחו"ל, שיטות להערכת עובדים, תמריצים לשירות במדינות קשות והרחבת מעגל המדינות בהן ניתן יהיה להעסיק בני זוג", מסביר גורם המקורב לנושא. "זוהי הפעם הראשונה ששר חוץ כלשהו קובע קריטריונים. עד כה לא היה נוהל, השרים עשו כרצונם והעסק היה פרוץ".

 

הוועד המדיני במשרד החוץ הציג את המסמך לעובדיו, שהצביעו עליו היום. התוצאות צפויות להתקבל בתוך יומיים, אך כבר עתה נראה כי הרפורמות לא מתקבלות בברכה. גורם מדיני הבקיא בנושא אמר כי "לבני התעלמה מהמלצות מבקר המדינה, והמסמך שחיברה אינו מתייחס לאף אחד מהליקויים. מי שמכיר את המשרד, יודע שדבר לא השתנה כאן. לדוגמה, המסמך קובע כי מי ששירת שתי תקופות בחו"ל יוכל להתמודד על משרת שגריר, וכך מי ששירת כנהג או מזכירה פעמיים, ראוי להגיש מועמדות".

 

לגבי הטענה כי המסמך מגביל את מעורבותו של השר במשרד, אמר הגורם המדיני: "ההיפך הוא הנכון. במקום למנוע מהשר את האפשרות להמשיך עם השטיקים שלו, הם רק מכשירים את השרץ והופכים אותם ללגיטימיים. כך, למשל, נקבע כי כהונתו של סמנכ"ל תוקצב לארבע שנים עם אפשרות להארכה של שנה. משמעות הדבר היא שמעתה הוא יצטרך להתחבב על השר כדי לקבל הארכה או תפקיד אחר. אם סילבן שלום היה מנסח מסמך כזה - הייתם צולבים אותו, אבל בלשון המשפטית של שרת החוץ והמנכ"ל נראה כאילו ידיה נקיות, ולא כך הוא הדבר", סיכם הגורם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבני. עושה סדר
צילום: חגי אהרון
צילום: אמיר כהן
שלום. יחס שונה?
צילום: אמיר כהן
מומלצים