שתף קטע נבחר

שנתיים לאסון קתרינה: ניו אורלינס לא שוכחת

למרות העובדה שאזורים רבים בעיר ההרוסה הצליחו להשתקם - קשה לומר שהחיים בעיר חזרו לקדמותם. שירותים בסיסיים רבים מתפקדים באופן חלקי, רק חלק מבתי החולים בעיר פתוחים, הפשע בעיר נמצא בעלייה, והתושבים עדיין מרגישים שהממשל מפלה אותם לרעה

נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, ציין את יום השנה השני לפגיעתה הקטלנית של הוריקן קתרינה בדקת דומייה בבית ספר בניו אורלינס. באירוע זיכרון אחר בעיר, צילצל ראש העיר ניו אורלינס, ריי נייגן, בפעמון לציון הרגע שבו פרצו התעלות והעיר הוצפה.

 

הנשיא ורעייתו לורה באו לניו אורלינס, ומאוחר יותר ייסעו לביי סנט לואיס שבמדינת מיסיסיפי, כדי "לחלוק כבוד לאלה שהקדישו את חייהם לשיקומה של ניו אורלינס", כדברי הנשיא. ואולם, תושבי ניו אורלינס זועמים על העיכובים בשיקום העיר - והאבל על התושבים שנספו ועל הבתים ובתי העסק שנהרסו אינו שוכך.

 

הוריקן קתרינה היכתה בניו אורלינס ב-29 באוגוסט 2005 ב-6:10 בבוקר. הסופה דורגה כהוריקן מהקטגורייה השלישית, והציפה כ-80 אחוזים מהעיר. יותר מ-1,600 בני אדם נספו באסון במדינות לואיזיאנה ומיסיסיפי. זה היה אסון הטבע הקשה ביותר בתולדותיה של ארה"ב.

 

על עמוד השער של העיתון המקומי בניו אורלינס, "הטיימס-פיקאיון" התפרסם מאמר מערכת נוקב. תחת הכותרת, "נהג בנו בהגינות, אדוני הנשיא", ביקר העיתון את החלטת הממשל האמריקני להעביר למדינת מיסיסיפי, שרוב מצביעיה תומכים במפלגה הרפובליקנית, סיוע פדרלי מוגזם חרף הנזק המועט שספגה - ביחס לזה שספגה מדינת לואיזיאנה, שמצביעיה תומכים על פי רוב במפלגה הדמוקרטית. "מגיע לנו לקבל סיוע ממשלתי הולם, שאינו נופל מזה שקיבלו נפגעים אחרים", נכתב במאמר.


בוש ורעייתו מרכינים ראש לזכר הנספים, היום בניו אורלינס (צילום: רויטרס) 

 

"העיר חוזרת לעצמה", אמר בוש לאחר שביקר בבית הספר, הממוקם באחד האזורים שנהרסו עקב פגיעת ההוריקן. "העיר הזאת נמצאת במצב טוב יותר היום לעומת אתמול, ומחר תהיה במצב עוד יותר טוב מזה שבו היא שרויה היום", הוסיף.

 

הביקור היום בניו אורלינס הוא הביקור ה-15 של הנשיא באזור מאז שהיכתה הסופה. עם זאת, זו הפעם השנייה שביקר באזור מאז יום השנה הראשון לאסון. תפקודו של הנשיא ושל הממשל הפדרלי לאחר הסופה - ותחושתם הקשה של תושבי האזור כאילו נשכחו ונזנחו - פגעו קשות בתדמיתו של בוש ובתמיכה הציבורית בו.

 

כמו בביקורים הקודמים, הצטייד הנשיא מבעוד מועד בנתונים ובפרטי-מידע כדי להמחיש כי הממשלה קיים את ההבטחות שעליהן התחייב זמן קצר לאחר האסון. "נעשה כל מה שיש לעשות, ונישאר ככל שיידרש, כדי לסייע לאזרחים לבנות מחדש את קהילותיהם ואת חייהם", אמר אז בוש בנאום שנשא מהרובע הצרפתי של העיר שנ. "העיר האדירה הזאת תקום מחדש", הבטיח.

 

התאוששות לצד ישימון

שנתיים אחרי האסון, נראה שאוכלוסיית העיר הולכת ומתחזקת, וכמה שכונות שבו לשגשג. העיר הצליחה להחזיר לעצמה את הבסיס הכלכלי שאבד לה, והתקבולים ממסי קנייה קרובים למצב הרגיל. סצנת המוזיקה והאוכל בעיר הולכות וחוזרות לעצמן, וגם הרובע הצרפתי מתאושש.

 

אבל חלקים גדולים מהעיר עדיין נראים כמו ישימון - עם בתי עסק סגורים ובתי מגורים נטושים. שירותים בסיסיים - כמו בתי ספר, ספריות, תחבורה ציבורית ומעונים - מתפקדים באופן חלקי, ורק שני שלישים מבתי החולים העירוניים פתוחים. הפשיעה בעיר נמצאת בעלייה, והשוטרים פועלים מקרוניות - באין תחנות משטרה.

 

ובינתיים, חילופי ההאשמות בין נציגי הממשל לבין גורמים במדינת לואיזיאנה נמשכים. דון פאוול, שאותו מינה בוש לממונה על שיקום חוף המפרץ, ציין כי הממשל העביר לאזור המוכה 114 מיליארד דולרים. מרבית הכסף נועד לטיפול בנפגעי האסון ולא בשיקום לטווח הארוך. הוא רמז כי אם הכספים לא הגיעו ליעדם - הרשויות בלואיזיאנה אשמות בכך.

 

מרק סמית, דובר מחלקת הפנים של מושלת מדינת לואיזיאנה קתלין בלנקו, אמר כי ההתמודדות עם הביורוקרטיה הפדרלית היתה משימה קשה. "להאשים אותנו בכך שלא העברנו את הכספים לקהילות היא האשמה מגוחכת, במיוחד לאור העובדה שאנחנו העברנו הכי הרבה כספים ביחס לכל גורם אחר בהיסטוריה - ותחת מגבלות חמורות ביותר", טען.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוש מסייע לתושבת ניו אורלינס לתלות דגל על ביתה
צילום: איי אף פי
מומלצים