שתף קטע נבחר

חברת החשמל: הפסד של 100 מיליון שקל ברבעון

לעומת זאת, במחצית הראשונה של השנה רשמה החברה רווח נקי של 64 מיליון שקל. עלות השכר של עובדי החברה הסתכמה ברבעון ב-426 מיליון שקל, עלייה של 5.9%.הנהלת החברה צירפה לביאורים לדו"ח שורה של הערות חריפות על מדיניות התעריפים של הרשות לחשמל ועל הרפורמה

חברת החשמל רשמה ברבעון השני של שנת 2007 הפסד נקי של 100 מיליון שקל, לעומת הפסד של 97 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. במחצית הראשונה של השנה רשמה החברה רווח נקי של 64 מיליון שקל בלבד (פחות מאחוז מההכנסות), שיפור קל לעומת המחצית הראשונה של 2006, שבה רשמה החברה הפסד נקי של מיליון שקל.

 

יו"ר החברה, מוטי פרידמן, מסביר את הנתונים הגרועים: "צרכני החשמל שילמו לחברת החשמל פחות ממה שהחברה הייתה צריכה לגבות עבור החשמל שרשמה ומכרה. בסיס התעריף לחשמל לא עודכן כפי שצריך היה להיות מאז שנת 2005. זאת, למרות שבתקופה זאת השתנה תמהיל המכירות של החברה עקב התייקרות הדלקים".

 

הכנסות חברת החשמל הסתכמו ברבעון השני ב-4.16 מיליארד שקל, עלייה של 3.5% לעומת הכנסות הרבעון המקביל אשתקד. זאת, עקב הגידול בשימוש בחשמל, שהתקזז בחלקו עם ירידה בעלות הריאלית של החשמל לצרכן.

 

עלות השכר של עובדי החברה הסתכמה ברבעון ב-426 מיליון שקל, עלייה של 5.9% לעומת הרבעון המקביל וזאת עקב הסכמי שכר חדשים שהשיגו עובדי החברה.

 

עלות הדלק לייצור החשמל הסתכמו ב-2.09 מיליארד שקל, עלייה של 11.8% לעומת הרבעון המקביל, עקב התייקרות מחירי הדלק. הרווח שרשמה החברה מהפעלת מערכת החשמל (הרווח הגולמי) הסתכם ב-684 מיליון שקל, ירידה של 11% הנובעת בעיקר מעליית השכר והתייקרות הדלק.

 

הפרשות החברה לפנסיה של עובדיה הסתכמו ב-63 מיליון שקל, עלייה של 37% לעומת אשתקד. הוצאות המימון של החברה הסתכמו ב-503 מיליון שקל, ירידה של 20%. הוצאות ההנהלה הסתכמו ב-166 מיליון שקל, ירידה של 17.8%. למרות זאת, הרווח התפעולי ירד ב-20% והסתכם ב-264 מיליון שקל, בעיקר עקב הירידה ברווח הגולמי.

 

הונה העצמי של חברת החשמל הסתכם בסוף הרבעון (31 ביוני) ב-13.7 מיליארד שקל, ירידה של 3% לעומת ההון העצמי של החברה בסוף הרבעון המקביל אשתקד. מאזן החברה כולה (הון עצמי ורכוש בניכוי התחייבויות) הסתכם בסוף הרבעון ב-68.6 מיליארד שקל, ירידה של 0.8% לעומת הרבעון המקביל אשתקד.

 

הסמנכ"ל התפטר, הביאורים עדיין חריפים

חברת החשמל דורשת מהרשות הממשלתית לחשמל להעלות את תעריפי החשמל ביותר מ-10%. הרשות הסכימה עד כה להעלות את התעריפים ב-5% בלבד, וגם זאת רק באופן זמני - לשנה - ובתנאי שהחברה תעבור בחודשים הקרובים תוכנית התייעלות בפיקוח הרשות. זאת, עוד לפני הרפורמה שחברת החשמל אמורה לעבור בשנים הקרובות, הכוללת פיצול שלה למספר חברות נפרדות והפרטה חלקית (49%) של כל אחת מהן.

 

הנהלת החברה צירפה לביאורים לדו"ח הכספי שלה לסיכום הרבעון שורה של הערות חריפות על מדיניות התעריפים של הרשות ועל הרפורמה.

 

כך, למשל, מזהיר הדירקטוריון בביאורים לדו"ח כי "אם תעריפי החשמל החדשים לא יותאמו לעלויות החברה (יעלו, ת.ג.) עלולה להיות לכך השפעה מהותית לרעה על רווחיות החברה והונה העצמי... הנהלת החברה תידרש לקצץ בפיתוח ובהוצאות תפעוליות חיוניות כדי למנוע פגיעה ביכולתה לשרת את חובותיה".

 

עוד מצויין בביאורים לדו"ח כי "לוחות הזמנים הקבועים בחוק ליישום השינוי המבני בחברה קצרים מדי, וקיים ספק בקשר ליכולת החברה לבצע את השינויים במסגרת לוחות הזמנים שבחוק". בנוסף נאמר בביאורים כי החלטת הממשלה לחייב את החברה לרכוש נכסים מהמדינה (המעוגנת בתוכנית הרפורמה) "תפגע בזכות הקניין של החברה, תפגע בהונה העצמי ובתפקודה בעסק חי ותחייב את הצרכנים לשלם (בחשבון החשמל, ת.ג.) שוב עבור נכסים שכבר שילמו עליהם".

 

יצויין כי מדובר בגירסה מרוככת של אותם ביאורים לעומת נוסחם המקורי. דירקטוריון החברה אישר את הביאורים לאחרונה, בישיבה סוערת שבמהלכה התפטר סמנכ"ל הכספים של החברה, אבנר יהודאי. יהודאי כתב ביאורים חריפים בהרבה - נגד הממשלה - אך הדירקטוריון ריכך אותם לנוסח הנוכחי. החלטת הדירקטוריון לרכך את הביאורים הייתה העילה המיידית להחלטתו של יהודאי להתפטר, עם כי לאחר מכן הבהיר יהודאי כי הוא התפטר עקב התנגדותו לרפורמה בכללותה, בדומה למקורבו- המנכ"ל לשעבר אורי בן-נון, שהתפטר לפניו.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוטי פרידמן, יו"ר חברת החשמל
מומלצים