שתף קטע נבחר

מזרח קונגו: המורדים חזרו, הגורילות בסכנה

מורדים השתלטו על אזור הכולל בתוכו את שמורת הפארק הלאומי וירונגה במזרח קונגו - אזור מחיה של כ-400 גורילות הרים. בחודש שעבר נורו למוות בפארק ארבע גורילות, ככל הנראה בידי אנשי מיליציה. מתחילת השנה נורו תשע גורילות נדירות באזור

אזור המחיה המרכזי של כ-400 גורילות הרים נדירות, בשמורת הפארק הלאומי וִירוּנגָּה שבמזרח קונגו, נתון כעת לשליטתם של מורדים חמושים. המורדים השתלטו על השטח לאחר סדרת התקפות בימים האחרונים, במהלכן נורה למוות פקח מהשמורה ועובד מקומי נפצע.

 

"החמושים בזזו נשקים תחמושת ואמצעי תקשורת מעמדות הפקחים בפארק", סיפרה ל-ynet סמנת'ה ניופורט, מארגון השימור הסביבתי "wildlifedirect". "נאלצנו לפנות שלוש עמדות סיור שנועדו לנטר ולהגן על אוכלוסיית גורילות ההרים, ואני מאמינה כי נצטרך לפנות יותר מ-300 אנשים הפועלים במקום, ביניהם עשרות פקחי השמורה ומשפחותיהם".

 

בשנים האחרונות, חייהן של הגורילות נתונים בסכנה מתמדת נוכח מנהגם של חיילי צבא קונגו ולוחמי מיליציות להתעלל בהן ולירות בהן למוות. מתחילת 2007 נורו תשע גורילות הרים בתחומי הפארק.

 

בחודש שעבר נורו למוות בפארק ארבע גורילות בוגרות, ככל הנראה בידי אנשי מיליציה מקומית. פקחי השמורה, שהוזעקו למקום לאחר שבאזור נשמעו יריות, נחרדו לגלות את גוויותיהן של שלוש נקבות, כולן בנות משפחה אחת המכונה "רוגנדו", ומנהיג המשפחה, המוכנה סנקקווי, גורילה כסופת גב.  

 

תחת איום המורדים, והחשש שבאזור תפרוץ שוב אלימות קשה, נאבקים הפקחים למנוע ציד בלתי חוקי של גורילות. מדי יום הם מאתרים עשרות מלכודות אכזריות המוצבות בשטחי השמורה.

 

 

אמש (ב') התקבל דיווח מאחד הפקחים בשמורה על גילוי גווייה של גור ממשפחת גורילות המכונה "מוניאגה", שהגיח לעולם רק לפני כשבועיים לנקבה היחידה במשפחה, גורילה בת 12 ששמה בילאלי. ההערכה היא שהגור מת לאחר מריבה אלימה בין הנקבה לארבעת הזכרים עימם היא חיה, בינהם שלוש גורילות כסופות גב. "... עד כה לא אירעו ביניהם מאבקי שליטה והם חיו בשלום", סיפרה ניופורט. "זו ההמלטה הראשונה השנה במשפחה ושאר החברים בה מתוחים ושמרו בקפדנות על האם ובנה הקטן". 

 

כעת מקווים בארגוני השימור כי המורדים לא יפגעו בגורילות ובעזרת התערבות בינלאומית ניתן יהיה להרגיע את המצב הנפיץ. "הגורילות לא אשמות שהן חיות באחד המקומות המסוכנים ביותר בעולם", אמרה ניופורט.

 

פחות מ-700 גורילות הרים, הנחשבות למין בסכנת הכחדה חמורה, נותרו כיום ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו, רואנדה ואוגנדה. מחקריה של הזואולוגית המנוחה דיאן פוסי, שהעלו את המודעות העולמית לייחודן של הגורילות, הפכו את הפארק למזוהה עימן ואת הסביבה המקיפה אותו למוקד עלייה לרגל לחובבי טבע. בנוסף לגורילות, עם דיירי הפארק נמנים גם פילי סוואנה, שימפנזים, ביזונים, ציפורים אנדמיות והיפופוטמים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם בילאלי ובנה הקטן שגווייתו נמצאה ביום שני
מלכודות לציד גורילות שנתפסו בפארק
צילום: wildlifedirect.org
מומלצים