שתף קטע נבחר

איראן: רפסנג'אני נבחר לראש מועצת המומחים

מועמד המחנה המתון גבר על מועמד המחנה הקיצוני, של הנשיא אחמדי-נג'אד, ונבחר לראש מועצת המומחים. זהו הגוף שיקבע יום אחד מי יהיה המנהיג הרוחני העליון הבא

נשיא איראן לשעבר, אכבר האשמי-רפסנג'אני, נבחר היום (ג') לראש מועצת המומחים במדינה, גוף ובו 86 אנשי דת, המפקח על פעילותו של המנהיג הרוחני העליון במדינה. ברשות המועצה נמצאת הסמכות להדיחו ולמנות במקומו איש דת אחר.

 

רפסנג'אני, המייצג את המחנה השמרני-המסורתי הנחשב למתון יותר ממחנהו של הנשיא, מחמוד אחמדי-נג'א'ד, גבר על מועמד המחנה השמרני-קיצוני - האיתוללה אחמד ג'נתי. רפסנג'אני זכה ב-41 מהקולות, לעומת 34 שקיבל יריבו. הבחירות לראשות המועצה נערכו בעקבות מותו לפני יותר מחודש של ראש המועצה הקודם, האיתוללה עלי משכיני.


כינוס מועצת המומחים היום בטהרן (צילום: רויטרס)

 

מינוי רפסנג'אני לראש הגוף מהווה ניצחון גדול למחנה המתון יחסית במשטר האיראני. הניצחון הזה מצטרף להישג שרשם מחנהו של רפסנג'אני בבחירות למועצת המומחים ובבחירות למועצות המקומיות, שנערכו בדצמבר 2006. ההישג אינו מובן מאליו נוכח העובדה שרפסנג'אני מהווה דמות שנויה במחלוקת באיראן, בה רבים רואים בו כאחד מגדולי המושחתים בפוליטיקה האיראנית.

 

אנשי מחנהו של אחמדי-נג'אד טוענים כי הוא מתון מדי ואילו אחרים מתנגדים למדיניות הכלכלה החופשית שהוביל כנשיא. לאחרונה עורר סערה נוספת כשטען בספר זכרונות שפרסם כי מייסד המהפכה האיסלאמית, האיתולללה רוחאללה חומייני, שקל לבטל את הקריאה "מוות לאמריקה".

 

למועצת המומחים אין השפעה ישירה על הפוליטיקה היומיומית ואין כל הבדל משמעותי בין יחסים של אנשי הדת השונים בסוגיות כגון היחס לישראל או משבר הגרעין. אולם מאבק הכוחות בין הגורמים הקיצוניים לבין הגורמים הפרגמטיים יחסית באיראן ותוצאותיו עשויים להשפיע אל אופי המשטר בטווח הארוך.

 

רפסנגא'ני כיהן כנשיא איראן בין השנים 1989 ל-1997. בשנה שעברה הוצא נגדו צו מעצר בשל מעורבותו בפיגוע בבניין הקהילה היהודית בארגנטינה ב-1994, שבו נהרגו 85 בני אדם. איראן דחתה את האשמות ומתנגדת לצווי המעצר, שהוצאו גם לבכירים אחרים, בהם: שר החוץ לשעבר, עלי-אכבר וֶלאיָתי, שני קצינים בכירים במשמרות המהפכה, שני דיפלומטים איראנים בכירים ובכיר בארגון חיזבאללה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניצחון ל"מתונים". רפסנג'אני
צילום: איי פי
רפסנג'אני וחאתמי במועצת המומחים
צילום: רויטרס
מומלצים