שתף קטע נבחר

מי באמת שולט בישראל?

לא הממשלה ולא הכנסת שולטים בישראל. ארבע רשתות לא פורמאליות שפועלות לרוב בהסתר לקידום אינטרסים שלאו דווקא משרתים את הריבון, הן האוחזות במושכות

לאור המאבק הגלוי בין אולמרט, נתניהו וברק על ראשות הממשלה הבאה מתמקד הדיון הציבורי בשאלה מי משלושת הפוליטיקאים האלה הוא ה"מנהיג החזק" שנפש ישראלים רבים כמהה אליו. במקביל, מיוחסים כל כישלונותיהם של המנהיגים הישראלים לדורותיהם וחוסר יכולתם לבצע את ומדיניותם, לשורה של גורמים שביניהם חוסר היציבות הפוליטית, ריבוי המפלגות, והפופולאריות הנמוכה של כל מוסדות השלטון.

 

אולם, למרות החולשה של המנהיגים והכנסת, עדיין נקבעת מדיניות ומתקבלות החלטות במישור המדינתי ובמישור המקומי. אז מתעוררת השאלה: מי שולט במדינת ישראל? אם בוחנים ביתר תשומת לב את מצב המערכת הפוליטית, ובייחוד את השאלה מי שולט הלכה למעשה בישראל, דבר שלא נעשה לעיתים קרובות, מתקבלת תמונה מטרידה:

 

ארבע "רשתות" בלתי פורמאליות, בלתי נבחרות שפועלות לרוב בהסתר, שולטות בישראל, וגם "מנהיגים חזקים" קשורים אליהן ובמידה מסוימת אף נשלטים על ידן. החברות ברשתות האלה אינה קבועה והרכבן משתנה. אבל לחברי הרשתות האלה יש סדר יום משותף, תפישות אידיאולוגיות ומעשיות משותפות, אינטרסים משותפים, דרכי פעולה משותפות, ויכולת להשפיע על דעת הקהל וכמובן על הפוליטיקאים:

 

הרשת הביטחונית - מורכבת מקציני צבא בכירים בהווה ובעבר, ראשי השירותים החשאיים והמשטרה, ובעלי עסקים בתחום הביטחון. חברי הרשת הזו קבעו את המהלכים הפוליטיים והצבאיים בדרך לכל המלחמות וביניהן. הם שמאלניים וימניים (לאחרונה מתרבים הימניים והדתיים) והשתתפו גם במהלכים הפוליטיים החשובים ובתהליכי השלום. בנוסף, הם מעורבים היטב במתרחש גם בתחומים הכלכליים, הפוליטיים והתרבותיים, הנוגעים למערכת הביטחון. אין זה סוד שאמנם לא כל, אבל רוב, ראשי הממשלה הישראליים היו חברים ברשת זו. לא תמיד הייתה הסכמה בין אלה ובין המשרתים הלכה למעשה במערכת הביטחון, אבל, בסופו של דבר, הם פעלו במשותף – והדברים ברורים לגבי פינוי דרום לבנון, ההתנתקות מעזה, גדר הביטחון ועוד.

 

רשת בעלי ההון – מורכבת משתיים עשרה או שמונה עשרה המשפחות העשירות בישראל ובעלי העסקים הגדולים. חבריה מעוניינים בהמשך תהליכי ההפרטה, במיסוי נמוך, ברמות שכר נמוכות וכן הלאה. חברי הרשת הזו קשורים עם הפוליטיקאים הבכירים הנהנים מסיועם והמוכנים להמשיך במדיניות הניאו-ליברלית שהביאה להרס רב של מדינת הרווחה הישראלית ולפער העצום בין האלפיון העליון לעשירונים התחתונים.

 

רשת הרבנים החרדיים – רשת קטנה יחסית שהחברים בה חולקים עניין ואינטרסים משותפים בכל הקשור ליחסי מדינה-דת. הם משפיעים, ולמעשה קובעים, את ענייני המעמד האישי, את אי הגיוס של בחורי ישיבה, את מדיניות הגיור, את היחס לעובדים הזרים, ובמידה הולכת וגדלה את המדיניות כלפי השטחים.

 

רשת הפקידות הבכירה - רשת חשובה מאד שבין חבריה בולטים במיוחד בכירי האוצר, בנק ישראל, משרד הביטחון, ומשרד החינוך. מצד אחד הם קובעים ומנסחים את מרבית ההחלטות החשובות ואת החוקים המתקבלים בכנסת, ומצד שני בכוחם לטרפד, החלטות וחוקים בעיקר על ידי אי עשייה.

 

כל ראשי הממשלות הישראליים והשרים הבכירים בעשורים האחרונים היו קשורים או חברים ברשתות האלה. שלושת המתחרים על ראשות הממשלה הבאה מחוברים לרשתות אלה: בנימין נתניהו לרשת בעלי ההון ולרשת החרדית; אהוד אולמרט לרשת בעלי ההון ורשת הרבנים החרדיים; ואהוד ברק לרשת הביטחונית ולרשת בעלי ההון. שלושתם ניסו וינסו לטפח את קשריהם לרשת הפקידים הבכירים.

 

זו אחת מהבעיות המרכזיות של הדמוקרטיה הישראלית. עד שלא תינתן עוצמה לנציגי הריבון האמיתי -הוא העם - תסבול הדמוקרטיה הישראלית מחולאיה, וגם מנהיגים מוכשרים, בעלי אידיאולוגיה הולמת את צרכי הריבון, ובעלי שאר רוח, לא יוכלו לתפקד כהלכה.

 

פרופ' מן המניין במחלקה למדע המדינה באוניברסיטה העברית ועמית מחקר בכיר במכון ון ליר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מי השליטים האמיתיים?
צילום: זום 77
מומלצים