שתף קטע נבחר

המטרה: להעלים מהעולם את הכלבת

עשרות מדינות ברחבי העולם מציינות היום את יום המלחמה העולמי נגד מחלת הכלבת, ויחלו בפעילות שתימשך כשבוע. יותר מ-55 אלף בני אדם מתים מדי שנה בעקבות מגע עם כלבים משוטטים ובכוונת מארגני הקמפיין העולמי להגדיל את המודעות למחלה חשוכת המרפא

"מחלת הכלבת לא מבדילה בין התושבים במדינות. בין אם אתה חי בפיליפינים, אפריקה או ישראל, המטרה המרכזית שלנו היא לעורר מודעות למחלה ובסופו של דבר, לגרום לה להיעלם מן העולם", כך אמר ל-ynet פיטר קוסטה ממרכז ההסברה של הארגון למחלות מדבקות (CDC) באטלנטה, לרגל ציון היום עולמי למלחמה בכלבת שחל הערב (שבת). 
 
"זו השנה הראשונה בה הוחלט לערוך שיתוף פעולה יחד עם ארגון הבריאות העולמית והארגון למחלות בעלי חיים", הוא מגלה ומבטיח כי הקמפיין הינו רק יריית הפתיחה להמשך הפעילות ההסברתית בשנים הקרובות.
 
הערב, ובמהלך השבוע הקרוב יציינו בעשרות מדינות ברחבי העולם את יום המלחמה בכלבת במגוון אירועים - החל מחיסוני כלבת ללא תשלום לבעלי חיות מחמד, פעולות הסברה לציבור על ידי וטרינרים, הרצאות, כנסים ואפילו ריצות התרמה להעלאת המודעות למחלה. בישראל ממקדים השרותים הווטרינרים במשרד החקלאות את מאמצי ההסברה בחלוקת מערכי שיעור ומצגות למערכת החינוך המקומית.
 
"האמונה שלנו היא שהחינוך מתחיל דווקא בילדים ובנוער, מאחר ורבים מהם מגדלים בביתם חיות מחמד", אומרת ד"ר דגנית בן-דב ממשרד החקלאות. "רק השבוע נתגלה מקרה שישי השנה של בעל חיים הנגוע בכלבת. שועל שנלכד על ידי השרותים הווטרינרים בכפר סאלד נמצא נגוע במחלה. זו הזדמנות מצויינת להגביר את המודעות בארץ לגבי המחלה".  

אירועי כלבת בישראל
מקרי כלבת שהתגלו בישראל
שנה / בע"ח
כלב תן שועל בקר נמיה סוס סה"כ
2006 6   1 1   1 9
2007 8 1 4 1 1   15
2008 4   1 1     6
 

מחסנים את חיות הבר

מאז קום המדינה מתו 29 בני אדם ממחלת הכלבת. בשל היותה חשוכת מרפא, בעשורים האחרונים ישנה חובת חיסון שנתי נגד כלבת לכל כלב מעל גיל שלושה חודשים, לכידת כלבים משוטטים ופעולות לחיסון חיות בר החיות בשטח המדינה. "החל מ- 1998 התחלנו לחסן את חיות הבר בחיסונים אוראליים מתוך כוונה להדביר את המחלה בקרב שועלים, הנחשבים לגורם המרכזי בהפצתה", מסבירה בן-דב. "מאחר וכל יונק עשוי להידבק במחלה, הוחלט לפזר ברחבי הארץ תרכיב חיסון בצורת פיתיון, שנועד לחסן את השועלים והתנים".
 
 
לדבריה, מאז שהחלו הפעולות לחיסון חיות הבר בצפון הארץ, תוך שנתיים כבר החלה להסתמן ירידה משמעותית במספר המקרים של חיות נגועות. "הפיתיון מכיל ריח המושך את היונקים בטבע, וכאשר הם נוגעים בהם, משתחרר החיסון ומחסן את החיה", מסבירה בן-דב, ומדגישה כי במהלך השנתיים האחרונות הפרויקט מתבצע בכל רחבי הארץ.
 
למרות הפעולות להדברת המחלה בישראל, חלק מהמקרים מקורו בבעלי חיים נגועים מהמדינות השכנות, בהן קיימת בעיה קשה של המחלה. חיות אלה חוצות את הגבולות לתוך שטח ישראל, ולעיתים מצליחות להדביק יונקים אחרים לפני שחוסנו.
 
להערכת בן-דב, כל עוד לא ינקטו בסוריה ובלבנון פעולות לאורך שנים, יהיה קשה עד בלתי אפשרי לחסל את הכלבת בישראל, אך ניתן יהיה להוריד את אחוזי ההידבקות במחלה באחוזים משמעותיים. 
 
"לפני שנתיים היו מקרי כלבת רק ברמת הגולן והגליל העליון. להערכתנו מדובר בכלבים משוטטים וזליגה של חיות נגועות דרך גבול הצפון. עם זאת, קיימים נסיונות לשיתוף פעולה מוסדר עם ירדן בכל נושא של הדברת מחלות אפידמיות".
 

חיסון חיות המחמד וניפוץ מיתוסים

כיצד נלחמים במיתוסים של מחלת הכלבת? "רבים סבורים שרק כלבים משוטטים נדבקים במחלה, אך למעשה כל יונק יכול להדביק ולהידבק במחלה", מבהירה בן-דב.
 
"אצל כלבים וזאבים ישנם מופעים סוערים, ומכאן גם צמחו המיתוסים שרק באמצעות החיות הללו ניתן להידבק מהמחלה, אבל גם שועלים נגועים עלולים לאבד את הפחד מבני האדם".
 
לדברי קוסטה, גם בארה"ב ישנם אתגרים גדולים כיצד להסביר לציבור כי גם חתולים עלולים להידבק במחלה הקשה. "כיום חיות המחמד חשופות למחלה במידה והן משוחררות באופן לא מבוקר מחוץ לבית", הוא מסביר. "בארה"ב ישנן תופעות נפוצות בהן דביבונים, בואשים וחתולים נוברים יחד בפחי אשפה, ולעיתים אף ניזונים מאותו אוכל".
 
מנגד, מציינת בן-דב כי ההקפדה על חיסון חתולים וחיות אקזוטיות כגון סמורים, חמוסים וארנבים גם הם מחוייבי המציאות. "גם אם אין חובה לעשות זאת בחוק, כל בעלי חיים שיוצא החוצה, החל מסוסים ופרות וכלה בארנבים קטנים, מומלץ לחסנו", היא מוסיפה.
 
"כל עוד בעלי כלבים לא יקפידו לטייל עם כלביהם כאשר הם מובלים ברצועה ומחוסנים על פי חוק, הם חושפים את עצמם ואת חיית המחמד שברשותם למחלה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צער בעלי חיים ת"א
פיקוח על כלבים משוטטים
צילום: צער בעלי חיים ת"א
חיסון חיות בר
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: ארז ארליכמן
והגברת הפיקוח על חיות הבית
צילום: ארז ארליכמן
מומלצים