שתף קטע נבחר

זירת הקניות

בגולן יעשו כסף מזבל

בכנס ברמת הגולן הושקה היוזמה הסביבתית "גולן ירוק", שמרכזת שלל פרויקטים ירוקים ובינהם מרכז הפסולת של קצרין, שם יוכלו התושבים בעוד זמן לא רק למכור את הפסולת הביתית שלהם תמורת כסף

נוסחה בדוקה להתעשרות היא להפוך זבל לכסף. ברמת הגולן עומדים ליישם את הרעיון הזה תוך זמן לא רב, כאשר המטרה אינה התעשרות פרטית אלא הגנה על הסביבה. במכללת אוהלו שבקצרין הושקה היום (ה') היוזמה הסביבתית "גולן ירוק", ובמסגרתה הוצג, בין היתר, פרויקט מרכז הפסולת של קצרין.

 

היוזמה שמה לה למטרה לרתום שלל פרויקטים ירוקים הפועלים במקביל ברמת הגולן לכדי מגמה משותפת, שתוכל לקדם אותם תוך שיתוף פעולה מירבי ביניהם. אחד הפרויקטים שהוצגו היה מרכז איסוף הפסולת בקצרין – מרכז "הפל"א".

 

"הרעיון שעומד מאחורי הפרויקט הוא הפיכת הפסולת לאוצר, כשהכוונה היא לא רק לאוצר כספי אלא גם לאטרקציה, אומנות ואנרגיה", הסבירה עידית קמחי, מנהלת מחלקת החינוך במועצה המקומית קצרין, שתפקח על הפרויקט. קמחי אומרת כי החזון הוא שכל תושב בקצרין יוכל להביא למרכז הפל"א את הפסולת הביתית שלו - למעט האורגנית - והמרכז ירכוש אותה ממנו.

 

"אם הוא מביא פסולת ממויינת, אז התעריף יותר גבוה. פלסטיק וזכוכית שוקלים, ולפי זה מתמחרים. ההנחה הבסיסית היא שבגלל שהמרכז רוכש את הפסולת מהתושבים, יש סיכוי ליצור שינוי בדפוס התנהגות. ברור שהשינוי ההתנהגותי לא יקרה מיד, אבל לדעתי תוך שנה-שנתיים יהיה ניתן לראות את השינוי, וזה לא כל כך הרבה זמן", אומרת קמחי.

 

"היום אחת הבעיות העיקריות היא כמות הפסולת", ממשיכה קמחי. "אנחנו יוצרים כמויות אדירות של פסולת במדינה כל כך קטנה... ולכן צריך למצוא את הדרכים להעלות את מודעות האזרחים שפסולת זו בעיה. תרבות הצריכה שלנו מעלה מאוד את כמות הפסולת, וצריך להבהיר לכל אזרח ותושב שפסולת זה משהו שלא ייעלם פתאום".

 

היוזמה להקמת מרכז המחזור עלתה לפני שמונה חודשים, והעבודות בשטח כבר החלו. עלות השלב הראשון של הבנייה וההפעלה נאמדת בכ-300 אלף שקלים. בפעילות צפויים לקחת חלק תלמידים, סטודנטים ותושבים מבוגרים, ובקצרין רואים בפרויקט החדשני תרומה חשובה לקהילה ולתדמית הירוקה של הגולן. לאחר שיוקם המרכז מתכננים מפעיליו להעביר במקום גם הרצאות וסדנאות בנושאים סביבתיים, וכן להתחבר לתעשייה ולמכור להם מתכות או רכיבים אלקטרוניים.

 

מרכז איסוף הפסולת יוקם ממערב לקצרין, במקום שבעבר יועד לשמש כבונקר צבאי, והועבר לרשות התושבים. לדברי קמחי, המתחם יהיה קרוב לכולם. "ילדים יוכלו לקחת עגלה של תינוק או עגלת שוק ולהגיע למרכז. לא חייבים רכב בשביל להגיע לשם. אני מאמינה שבחופשות או אפילו בערבים שאין מה לעשות בהם, הנערים יתארגנו ויאספו זבל. כך הם גם ישמרו על הניקיון, גם יחסכו את עבודת המנקים, וגם יקבלו על זה כסף".

 

פרויקטים נוספים שהוצגו בכנס הם מתקן אקו-אנרגיה לטיפול בפסולת אורגנית שהוקם סמוך לקיבוץ מיצר בדרום רמת הגולן, פרויקט בנושא מעורבות הקהילה בצפון הגולן, וכן פרויקט המותג הירוק, הנוגע לגידול הפירות והירקות בשטחים החקלאיים ברחבי הרמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השר להגנת הסביבה גדעון עזרא וראש המועצה המקומית קצרין סמי בר לב
באדיבות המועצה האזורית קצרין
מומלצים