שתף קטע נבחר

קונגו: הושגה הפסקת אש בין הממשלה למורדים

בעוד אלפי תושבים נסים על נפשם מפני הכוחות הנאמנים לגנרל המודח נקונדה, הכריז האו"ם כי הושגה הפסקת אש בין המורדים לממשלתו של קבילה. רק בשבועות האחרונים גרמה הלחימה לעשרות אלפי פליטים חדשים

מתווכי האו"ם הכריזו אתמול (ה') על השגת הסכם הפסקת אש בין הצבא של הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו לבין הכוחות הנאמנים לגנרל המודח לורן נקונדה. התקדמות כוחותיו של נקונדה לעבר עיירה במזרח המדינה אילצה אלפים מתושביה להימלט על נפשם.

 

הודעת משלחת האו"ם בקונגו באה לאחר קרוב לשבועיים של לחימה עזה במחוז הצפוני קיבו. "הפסקת האש נכנסה לתוקף בסביבות השעה אחת בצהריים", אמרה אתמול דוברת האו"ם במחוז, סילבי ון-דן ווילדנברג.

 

מפקד בצבאו של נקונדה, בוואמבאלה קאקוללה, אישר כי מנהיגו הסכים לקבל את הצעת האו"ם. "אנחנו רוצים בשלום ושבים אל עמדותינו", אמר לסוכנות הידיעות "רויטרס". מפקד צבא קונגו באזור לא פרסם, לפי שעה, הודעה המאשרת את קבלת הפסקת האש.

 

בימים האחרונים נראה כי לוחמי הטוטסי הנאמנים לנקונדה מצליחים לגבור על כוחות הממשלה ומתקדמים לכיוון בירת המחוז, גומה. התקדמותם לוותה בבריחתם של אלפי אזרחים. בבוקר הגיעו הכוחות לסאקה, הנמצאת במרחק של 20 קילומטרים בלבד מגומה.

 

"נקונדה ניסה להשתלט על סאקה, אך משקיפי האו"ם הצליחו לשכנעו להסיג את כוחותיו", אמרה ון-דן ווילדנברג. הלחימה במזרח קונגו היא המכשול העיקרי העומד בפני שאיפתו של הנשיא, ג'וזף קבילה, להשכין שלום ברחבי המדינה העצומה, שעדיין לא התגברה על מלחמת האזרחים שהתחוללה בה בין השנים 1998 ל-2003, בה נהרגו מאות אלפי בני אדם.

 

עם זאת, הפסקת האש החדשה אינה הראשונה שנחתמה בין הצדדים. בינואר סייעה רוואנדה בתיווך בין הצדדים והגיעה עמם להבנה על הפסקת אש. אך ההסכם בוטל זמן קצר לאחר מכן, וכוחות המורדים של נקונדה פתחו בתקיפות חדשות שגרמו לכ-224 אלף אזרחים להימלט מבתיהם.

 

האו"ם וארגוני סיוע הומניטרים מעריכים כי הלחימה גרמה בשבועות האחרונים לבין 10 אלף ל-40 אלף פליטים חדשים. בכך עלה מספר הפליטים הכולל במחוז קיבו בלבד לכ-700 אלף. על פי דו"חות האו"ם, תושבי הכפרים באזורי המלחמה נאלצים להתמודד בין היתר עם מקרים של אונס קבוצתי של נשים וילדים בידי חיילים וחמושים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תושבי סאקה נמלטים לגומה
צילום: איי פי
משוריין של האו"ם בקונגו. ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים