שתף קטע נבחר

ישראל במסר לדמשק: אין פנינו לתוקפנות

בעוד שבישראל מנסים לשמר את הערפל סביב התקרית בשמי סוריה ומסתפקים בפעילות דיפלומטית חרישית להרגעת הרוחות, ממשיכה דמשק למסור פרטים על התקרית. "המטוסים הפציצו שטחים ריקים, בעוד שמערכת ההגנה שלנו ירתה לעברם אש כבדה", סיפר גורם סורי רשמי. דיפלומט מערבי: זו היתה משימת ביון

"המטוסים הפציצו שטחים ריקים, בעוד שמערכת ההגנה שלנו ירתה לעברם אש כבדה" - כך מתאר הלילה (יום ו') גורם סורי רשמי את התקרית בה הוברחו מטוסים ישראלים, שטסו מעל שמי סוריה. ככל שנוקף הזמן מוסרים הסורים פרטים נוספים על האירוע שהביא את המתיחות בגבול הצפוני לשיא - אך מתעקשים לפזר ערפל באשר לאופן שבו יגיבו על התקרית. "סוריה שומרת את זכות התגובה", אמרו כל הדוברים הרשמיים בסוריה. 

 

מאז החלו האירועים, פצח המערך הדיפלומטי הישראלי – בעיקר בצמרת משרד החוץ ובנציגויות בוושינגטון ובבירות אירופה - בפעילות עניפה. זאת, בניסיון ללמוד את עומק האזהרה הסורית, ובניסיון להרגיע את הרוחות אצל בעלות בריתה של ישראל - כדי שיעבירו את המסר לדמשק. ישראל העבירה מסרים דיפלומטיים לפיהם אין פניה לתוקפנות כלפי סוריה.

  

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ושריו החליטו שלא לדבר כלל על התקרית ולנסות לפעול בדרכים דיפלומטיות שקטות את דמשק. השקט נשמר מחשש שמא הסורים ינסו להשתמש בהתבטאויות קשות נגד ישראל, כדי לעודד תוקפנות וצעדי אלימות. למרות שנדמה שבסוריה הרוחות נרגעות, הורו ראש הממשלה ושר הביטחון לצה"ל להגביר את הכוננות מחשש להסלמה ברמת הגולן ובלבנון.

 

בעוד שבישראל שומרים על דממת אלחוט בנושא, שיגרה סוריה אינספור דוברים -למול מצלמות או בעילום שם - וביניהם גם חלק מבכירי הממשל. סגן נשיא סוריה, פארוק א-שרע, אמר כי "מעשה ההתגרות הצבאי של ישראל מוכיח שישראל, בניגוד למה שהיא טוענת, אינה פועלת ליצירת אקלים שיכשיר את הדרך לשלום, אלא פועלת ליצור מתיחות באזור".

 

אך לא רק הסורים מדברים בדמשק. דיפלומט מערבי השוהה בבירה הסורית סיפר כי ככל הידוע לו, הטיסה הישראלית שחדרה לשמי סוריה הייתה טיסת ריגול. "נראה שהמטוסים הישראלים היו במשימת ביון כאשר אותרו על-ידי המכ"ם הסורי. הם השליכו חימוש ומיכלי דלק בשטחים פתוחים", סיפר.

 

ואכן תושבים בתל אל-אבייד, שבאזור הגבול עם טורקיה, סיפרו כי איתרו כמה מיכלי דלק נתיקים, שהושלכו ככל הנראה על-ידי המטוסים הישראלים במהלך מנוסתם.

 

ויש גם השלכות כלכליות לתקרית, שבצה"ל סירבו להתייחס אליה. בעולם מעריכים כי התקרית בסוריה גרמה לעלייה של 1.40 דולר במחירי הנפט. באיראן מיהרו להתייצב לצידה של סוריה. שגריר איראן בדמשק, מוחמד-חסן אחתרי, קרא למדינות העולם לדרוש הסברים מישראל לפעולותיה, ולמנוע ממנה ליצור עימותים חדשים באזור. בניסיון לגייס גם את מדינות ערב המתונות במזרח התיכון להגיב נגד ישראל, הוא הוסיף: "מדינות בעלות חוש אחריות צריכות לגנות את האירוע הזה, ולהזהיר את ישראל מפני הישנות מקרים כאלה". גם מוסקבה, ידידתה הוותיקה של דמשק, מיהרה לגנות את הפגיעה בריבונות הסורית.

 

עבדאללה מלך ירדן, שנועד בעמאן עם דיוויד וולש, העוזר של מזכירת המדינה האמריקנית ודן עמו בקידום ועידת השלום הצפויה להתקיים בסתיו, לא התייחס לתקרית בצפון סוריה. "על ארצות הברית להשקיע מאמצים רבים על מנת להבטיח את הצלחת הוועידה, ולגרום לכך שהוועידה תביא להתקדמות ממשית בתהליך השלום", אמר המלך בתום הפגישה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
מטוסים אף-16 ישראלים
צילום: דובר צה"ל
צילום: איי פי
אולמרט. לא התייחס
צילום: איי פי
אסד. שלח את הבכירים לדבר
צילום: רויטרס
מומלצים