שתף קטע נבחר

 

"באתיופיה היה מותר להכות את האישה, כאן לא"

רצח האם והבת במרכז הקליטה בנהריה מעלה שוב שאלות נוקבות לגבי הפערים התרבותיים של בני העדה האתיופית וקשיי קליטתם בישראל. בסוכנות היהודית מספרים על תוכנית חדשה שבה מנסים להעניק לצוותים המלווים את העולים, ולעולים עצמם, כלים להתמודד עם הבעיות הרבות, הקשורות בין השאר ליחסים בין הגברים לנשותיהן

"בטיסה ישירה אחת מתבקשים העולים מאתיופיה לעבור לתרבות אחרת, והמעבר כלל אינו קל" - כך אמרה אתמול (ו') ל-ynet נירה קידר, מנהלת אגף הרווחה וקליטת העלייה בסוכנות היהודית, בעקבות הרצח הכפול שהיה אתמול לפנות בוקר במרכז הקליטה "תפוז" בנהריה. על פי החשד, באביה גססה רצח את אשתו קנו, ואז השליך את בתם האימנוט (9) מחלון דירתם וקפץ אחריה. הוא נפצע אנושות. בצהריים הוארך מעצרו בשלושה ימים.   

 

אנשי הסוכנות היהודית שהגיעו בשעות הבוקר למרכז הקליטה בנהריה סיפרו כי הם מלווים את בני העדה יותר מ-20 שנה, אך מעודם לא נתקלו במקרה קשה כל-כך. "אני מנהלת את אגף הקליטה בצפון זה 23 שנה, ומעודי לא נתקלתי במקרה כזה במרכז קליטה - שאב לוקח את ילדו וזרק אותו בכוונה תחילה כדי להביא למותו. אנחנו מכירים מקרה שבעל רצח את אשתו, אבל במקרה כזה עוד לא נתקלנו", אמרה דליה צרפתי, מנהלת אגף הקליטה של הסוכנות היהודית בצפון הארץ.

 

האסון הכבד שב ומעלה את בעיות היום-יום עמם נאלצים להתמודד עולי אתיופיה. בסוכנות היהודית מנסים לפצח זה כמה שנים את הבעיות הייחודיות לעדה זו ואת דרכי ההתמודדות עמן. באחרונה יצרו תוכנית שאמורה לתת מענה - הן לצוות המלווה את העולים והן לעולים עצמם. יוצאי אתיופיה מגיעים מקוד תרבותי שונה לחלוטין, ועם עלייתם ארצה הם נאלצים להתמודד עם שינויים מהותיים מאוד לעומת כל מה שהכירו קודם. את התוכנית החדשה פיתחו אנשי הסוכנות בשיתוף אנשי אקדמיה.

 

אין מילה ל'אלימות' באמהרית

"באתיופיה היה מותר לי להכות את אשתי - זה היה חלק מן התרבות. כאן בישראל אני יודע שזה אסור, אבל מה כן מותר?", זו רק אחת השאלות שעולה במסגרת סדנה לעולים שאנשי הסוכנות מעבירים בשנה האחרונה. הסדנה היא חלק המהתוכנית החדשה, שמנסה לפצח את נושא "אי ההבנה", בין השאר משום שבאמהרית לא קיימת המילה 'אלימות'.

 

הסדנה המועברת לצוותים המלווים את העולים נמשכת 40 שעות, וניתנים בה כלים לזיהוי מוקדם של מצבי מצוקה. בנוסף, מתודרכים אנשי הצוות כיצד ללמד את העולים את עניין התקשורת הזוגית. "נושא המשא-ומתן בין בני זוג כלל אינו מוכר להם", סיפרה קידר.

 

בסדנאות לעולים במרכזי הקליטה נחלקים המשתתפים לשתי קבוצות של גברים ונשים. התוכנית כוללת 18 מפגשים. במרכז הקליטה בנהריה - שבו אירע האסון הלילה - סיימו עד כה שמונה מתוכם. במפגשים מדברים הגברים על הבעיות היום-יומיות, ובעיקר על כך שלקחו להם את הכוח והמעמד שהיה להם בארץ המוצא. הגברים מתאוננים על כך שבאתיופיה, האישה נחשבת לרכושו של בעלה, ואילו בישראל מאפשרים לה לזקוף גב. הנשים מתלוננות על המציאות המשפחתית המורכבת מזווית הראייה שלהן.

 

בהמשך מתוכננים גם מפגשים משותפים, שבהם צפויים המנחים לשמוע על הבעיות המשותפות, ולהעניק להם כלים כדי להתמודד עמן. "מדובר בתוכנית ראשונית שמתמודדת עם הליך מורכב מאוד", אמרה קידר. "הכוונה היא להעניק לעולים כלים לחיים טובים יותר. כגוף שאמון על קליטתם בארץ, אנו אלו שמחויבים לתת להם את הפתרונות".

 

בד בבד עם התוכנית מכשירה הסוכנות היהודית מנהיגים בקרב בני הקהילה הנקראים "שמגלוץ'", ופועלים בתוך מרכזי הקליטה. בסיום ההכשרה מקבל השמגלוץ' תעודה המקנה לו את האפשרות להיות טוען בבית דין רבני. "המושג שמגלוץ' הוא מונח מרכזי באתיופיה בכל הקשור לבעיות ופתרונן, ולכן החלטנו ליישם את זה גם כאן", הסבירה קידר.

 

בעקבות האסון בנהריה מתכוונים בסוכנות היהודית להביא מחר אל מרכז הקליטה מנחים מקצועיים שישוחחו עם העולים, ובנוסף יגיעו למקום פסיכולוגים שישוחחו עם הילדים באמצעות בובות, לאחר שהילדים שוחחו אתמול עם הצוות החינוכי בבתי-הספר. אנשי הצוות שמעו על בעיות כלכליות שהטרידו את בני הזוג, ואמרו כי אמנם מדובר בנושא חשוב, אך הם דוחים את ההשערה כי ייתכן והוא שגרם בעצם לטרגדיה הקשה.

 

"נסיבות כלכליות הן לא הגורם המכריע", גורסת קידר. "יש המון עניים בישראל שאינם רוצחים את הילדים והנשים שלהם. חשוב להבין שתהליך ההסתגלות של העולים מאתיופיה מורכב במיוחד, בגלל שהפער התרבותי גדול, ומה שקורה במעבר המהיר הזה בין תרבות לתרבות הוא שמעמדם של הגברים כראשי המשפחה נשחק, ועליהם להתרגל לעובדה שבת-הזוג שלהם נהפכת שוות ערך. בכך אנו מנסים לטפל ולהעניק להם כלים לחיים טובים יותר".


פורסם לראשונה 07/09/2007 19:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פינוי אחת הגופות בנהריה
צילום: דורון גולן
מקוננות במרכז הקליטה
צילום: דורון גולן
המניע לרצח הכפול לא ידוע
צילום: דורון גולן
מומלצים