שתף קטע נבחר

פרץ: "אם הייתה גיחה - היא הייתה הכרחית"

שר הביטחון עד לפני זמן לא רב מגלה טפח ומסתיר טפחיים בראיון ל-ynet באשר ל"תקרית המטוס" בשמי סוריה: "אין לאף אחד אינטרס להסלים את המצב, ואני מאוד מקווה שהצד הסורי יפעל בדרך דומה". על עזה הוא אומר: יש להאיץ את תהליך המיגון ולשקול את המכלול לגבי כניסה לרצועה. ומה לגבי אהוד ברק? "אני מוכן לשיתוף פעולה, אך מי שרוצה שיתוף פעולה - זה ייעשה עם קבלת החלטות משותפת, הערכה וכבוד הדדי"

שר הביטחון לשעבר, ח"כ עמיר פרץ (העבודה), אמר אתמול (ו') כי ישראל וסוריה צריכות לפעול להרגעת הרוחות ולהפגת המתיחות, לאחר "תקרית המטוס" שלשום. בראיון ל- ynet אמר פרץ כי "המאמצים להרגיע את האווירה הם נכונים. ישראל עושה את הפעולות הנכונות להרגעת האווירה. אין לאף אחד אינטרס להסלים את המצב, ואני מאוד מקווה שהצד הסורי יפעל בדרך דומה".

 

פרץ סירב להתייחס לפעילות האווירית הספציפית שהייתה או לא הייתה שלשום, וניסה לפזר מעטה של עמימות מסוימת, אך אמר כי "צריך ליצור הרגעה מהר ככל האפשר. ההרגעה היא אינטרס של שני הצדדים". עם זאת, ציין השר לשעבר כי "ברור לחלוטין שמדינת ישראל עושה כל מאמץ כדי לשמור על היתרון האיכותי שלה. ישראל עושה כל מאמץ ליצור את הכלים המודיעיניים הנדרשים כדי להתמודד עם כל השינויים בזירה. אני חושב שהמערכת הפועלת באופן אחראי מאוד, ושיטתי מאוד. הדברים אינם תוצאה של מעשים פזיזים.

 

"ישראל מבצעת את פעילותיה מתוך התחשבות גדולה ברגישות הסורית, ואני חושב שהסורים יודעים זאת. לכן, לדעתי כל הצדדים צריכים לעשות מאמץ להרגיע את האווירה, מבלי כמובן להתייחס לשום מידע שבא מסוריה. אנחנו ודאי לא יכולים ולא אמורים לאשר את ההודעות הסוריות", אמר פרץ.

 

שר הביטחון עד לפני זמן לא רב הביע ביטחון בכך שתהליך קבלת ההחלטות בישראל בנושאי ביטחון הוא "תהליך סדור, ויש בו את כל תהליכי הפיקוח הנדרשים". לדבריו, "אם אכן בוצעה גיחה כזו, כפי שהסורים טוענים, אני מניח שהגיחה היתה הכרחית".

  

האם ישראל צריכה להיות מודאגת ממסע הרכש של הסורים?

  

"תהליך ההצטיידות באזור קיבל תאוצה בתקופה האחרונה. מדינת ישראל שוקדת לשמור על היתרון האיכותי שלה מול כל הטכנולוגיות שנחשפות ומצטרפות לטכנולוגיות הקיימות באזור. היתרון הגדול שלנו הוא שבנוסף לרכישת הטכנולוגיה המתקדמת ביותר בעולם, יש לנו גם מערכות עצמאיות משלנו שיודעות לתת תשובות. לתעשיות הביטחון שלנו יש בהחלט השפעה גדולה מאוד על בניית התשובות ועיצוב תפיסת הביטחון. אנחנו מוטרדים מכל הטכנולוגיות שנכנסות לאזור. עם זאת, אנחנו צריכים להיות מוטרדים בעיקר ממי שמפעיל את הטכנולוגיות האלה".


ברק מחליף את פרץ במשרד הביטחון, יוני 2007 (צילום: עופר עמרם) 

 

ח"כ פרץ ציין את חשיבות הערוץ המדיני, לצד המישור הטכנולוגי-צבאי. "הפעילות המדינית היא מערכה שנדרשת בכל עת, ודאי בתקופות שבהן יש מתח, והפעילות המדינית שלנו אל מול סוריה היא פעילות שאמורה להחליש את הציר הרדיקלי בראשות איראן. המאמץ המדיני מול סוריה, חרף המתחים הקשים, הוא מאמץ שאסור להרפות ממנו".

 

המצב בעזה: אין מחלוקות, יש גיבוי למערכת הביטחון

בנוגע להסלמה בימים האחרונים באזור עוטף-עזה ציין שר הביטחון לשעבר כי יש להאיץ פעולות פעולות מיגון שהתעכבו בעבר. "בתקופה בה כיהנתי כשר ביטחון, הושקעו יותר מ-350 מיליון שקל במיגון. עד כניסתי לא היתה החלטה למגן בתי-ספר - היום זה נראה רגיל".

 

פרץ אמר כי יש להמשיך בתפיסה שעיקרהּ הרחקת אזורי השיגור של הרקטות, ולהאיץ את פיתוחה של מערכת אנטי-רקטית שתגן על שדרות וסביבתה.

 

האם יש לבצע פעולה קרקעית רחבה בעזה לדעתך?

 

"ברור לחלוטין שהעובדה שכוחות צה"ל מוכנים לפעולה, לא צריכה להוביל אותנו לכניסה ולכיבוש עזה מחדש. הכניסה יותר פשוטה מהשהייה. לכן, השיקול של כניסה לעזה הוא שיקול שצריך להביא הכל בחשבון. אני שומע את ה'צבע אדום' יחד עם התושבים. אסור שהפעילות הצבאית תהיה תשובה לדעת הקהל".

 

 

פרץ הוסיף כי בכוונתו לגבות את מערכת הביטחון ואת העומד בראשה, השר אהוד ברק. "ניתן לו את כל הגיבוי הנדרש. כל המחלוקות הפוליטיות בינינו צריכות לבוא לידי ביטוי במגרשים האחרים, ולא בשדה המערכה הצבאית".

  

"אמשיך להיאבק בהצעת התקציב בכנסת"

לצד הנושאים הביטחוניים, פרץ מבקש לחזור לתחומים שעמם היה מזוהה מעט יותר בעבר, ובראשם - המאבק בהצעה לתקציב המדינה לשנה הבאה. "אקח את הנושא של שכר המינימום, ואשלול לחלוטין את ההסכמה של העבודה לדחות את התשלום של 'הפעימה הרביעית' שאמורה להתבצע בנובמבר. זה מבחינתי מסמל את הכל, ולא לטובה. לכן, בכוונתי לנהל את המאבק מיד עם חזרתנו למושב הכנסת".

  

האם אתה חושב שמפלגת העבודה היא מפלגה גמורה?

 

"בשום פנים ואופן לא. אני חושב שהעבודה - אם תדבק באופי החדש שהצלחנו לעצב לתוכה - תצליח. אסור לאבד את המהות הזאת. אני חושב שהקריאות לאחדות ושיתוף פעולה מצד יושב הראש, לא התבטאו במעשים. יותר מכך, הכוונה לא לבחור מוסדות חדשים ולשתק את הפעילות הדמוקרטית במפלגה, היא בעייתית. אני שומע על כל מיני רעיונות שמועלים, שלפיהם רוצים ליצור מגבלות טכניות וכספיות על הפעילות הדמוקרטית הפנימית. זה יהפוך את המפלגה למפלגת אליטיסטים בלבד של בעלי ממון".

 

האם אתה חושב שיש עתיד ליחסיך עם אהוד ברק?

 

"אני חושב שאחד המבחנים שעומדים בפני יושב ראש המפלגה זה להצליח לאחד את כל הכוחות הפועלים במפלגה. כמי שמנהיג את המחנה החברתי, אני מגיע עם ידיים נקיות לחלוטין. אני מוכן לשיתוף פעולה, אבל אינני שייך לחבורות המקיפות אותו, ששיתוף פעולה זה אומרי הן. מי שרוצה שיתוף פעולה, זה שיתוף פעולה עם קבלת החלטות משותפת, הערכה וכבוד הדדי. אני מוכן להצטרף למערכת של החלטות משותפות. אין לי שום כוונה להיות 'יס מֶן' של אף אחד". 

פורסם לראשונה 07/09/2007 17:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרגעה מהירה. פרץ
צילום: גיל יוחנן
כוח צה"ל סמוך לגבול סוריה
צילום: חגי אהרון
מומלצים