שתף קטע נבחר

 

גילוי בירושלים: "ההיסטוריה חדרה לי לעצמות"

במהלך חפירות בעיר דוד נחשפה תעלת הניקוז שהצילה יהודים בירושלים במהלך המרד נגד הרומים בשנת 70 לספירה. מנהל רשות העתיקות: "הם ברחו דרך התעלה לכיוון מצדה וים המלח. פתאום אנחנו מבינים שלפני 2000 שנה אנשים הסתתרו פה"

פיסת היסטוריה נחשפה במקרה. מפולת עפר שנוצרה במהלך החפירות בעיר דוד בירושלים לחשיפת הרחוב המרכזי מימי בית שני, הביאה לגילוי ארכיאולוגי אחר, חשוב לא פחות: תעלת הניקוז בה הסתתרו יהודים במהלך "המרד הגדול"  ושדרכה ברחו מהחורבן למצדה. "כשירדנו למטה, ההיסטוריה חדרה לי לתוך העצמות", מספר מנהל החפירה מטעם רשות העתיקות, אלי שוקרון.

 

בשנת 70' לספירה נשלח טיטוס, בנו של הקיסר הרומי אספסיאנוס, לחסל סופית את המרד הגדול שפרץ בירושלים על ידי היהודים שהתנגדו לנוכחות הצבא הזר בעיר. אותו צבא הכביד את עולו על היהודים באמצעות פיקוח על עבודת המקדש, מיסים גבוהים ואפלייה לטובה של תושביה הלא יהודים של ארץ ישראל. בעקבות התנהגותו המושחתת של הנציב הרומי, פרצו התנגשויות אלימות בין יהודים ורומאים.


המנהרה שנחשפה. פה התחבאו לפני אלפיים שנה (צילום: AP)

 

טיטוס וצבאו החריבו כמעט כליל את היישוב היהודי בארץ ישראל, ולא פסחו גם על בית המקדש. בכתביו של ההיסטוריון יוסף בן מתתיהו (יוספוס פלביוס) מתואר כיצד לוחמים יהודים, פליטי החורבן, נמלטו בתעלות הניקוז דרך בריכת השילוח לכיוון נחל קדרון, ומשם למצדה.

 

השבוע, במהלך חפירות שעורכת רשות העתיקות בגן הלאומי "סובב חומות ירושלים", נחשפו כ-70 מטרים של תעלת הניקוז של העיר, מימי בית שני. תעלה זו ניקזה את מי הגשמים של ירושלים הקדומה: הרובע היהודי, האזור המערבי של עיר דוד והר הבית. תעלה זו, העוברת מאזור שער שכם ועד לבריכת השילוח, בנויה מאבני גזית ומקורה בלוחות אבן כבדים שמשמשים כאבני הריצוף של הרחוב המרכזי הקדום.

 

לדברי הארכיאולוג אלי שוקרון, מנהל החפירה מטעם רשות העתיקות, חשיפת התעלה התקבלה בהפתעה גמורה. "רצינו לחשוף את הרחוב הראשי מימי בית שני, אבל המפולת חשפה בפנינו את התעלה. כשנכנסנו, ראינו פתאום את כל הרחוב שחיפשנו מלמטה וכל העוצמות שלו נגלו בפנינו".


הארכיאולוגים בפעולה. התרגשות עצומה בעת הגילוי (צילום: AP)

 

משמעות הגילוי, בעיני שוקרון, היא כפולה. "בזכות התעלה גילינו את מסלול הרחוב הראשי, דרכו עלו בשלושת הרגלים, אלפים לבית המקדש בהליכה רגלית. כמו כן, מכתביו של יוסף בן מתתיהו אנחנו יודעים שיהודים ברחו מפני הרומאים דרך התעלה, לכיוון מצדה וים המלח. פתאום אנחנו מבינים שלפני 2000 שנה אנשים הסתתרו פה. זה מאד חשוב להבנת ירושלים והחורבן בימי בית שני".

 

למרות הגילוי המרתק, יש מי שלא ממהר להצטרף לחגיגות. הארכיאולוג מאיר בן דוב, המתמחה בחקר הר הבית, סבור כי אין חדש בגילוי של רשות העתיקות. "קטע קטן מהרחוב התגלה כבר לפני 120 שנה על ידי חוקר בריטי, סמוך לשער המוגרבים", אומר בן דוב. "שנים לאחר מכן הבריטים חשפו עוד קטע רחוב, וגם חוקרים ישראלים, בהם אני, הגענו אל הרחוב אחרי מלחמת ששת הימים ואפילו ירדנו לתעלות".

 

בן דוב מציג סיבה משלו לפרסום הגילוי הארכיאולוגי: "לציבור יש זיכרון קצר ואין יותר מדי תשומת לב לארכיאולוגיה, אז מדי פעם מפרסמים גילויים ארכיאולוגים שכאלה. זה נחמד שבין התקרית בסוריה לבין הווירוס שתוקף דבורים, יש גם פיקנטריה ארכיאולוגית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עיר דוד בירושלים
צילום: רון פלד
מומלצים