שתף קטע נבחר

דיווח: ארה"ב שוקלת לתקוף באיראן

רשת "פוקס", לה מהלכים רבים בממשל, דיווחה כי ממשל בוש קץ בסנקציות נגד איראן ושוקל תקיפה מאסיבית של מתקני הגרעין שבתחומה

ממשל בוש הגיע למסקנה שהערוץ הדיפלומטי בניסיון לבלום את הגרעין האיראני מוצה עד תום. מכיוון שבקרב חברות מועצת הביטחון והאיחוד האירופי קיימת התנגדות להחרפת הסנקציות על איראן, מדווחת רשת "פוקס" כי בוושינגטון החליטו לשנות מהלך ולדון בצעדי ענישה ישירים נגד איראן ובתכנון מהלכים לתקיפת אתרי הגרעין.

 

רשת "פוקס" מזוהה עם המפלגה הרפובליקנית והיא בעלת מהלכים רבים בממשל בוש. הדיווח אודות השינוי בהליך המחשבה האמריקני נמסר בה במקביל לפרסום הודעה רשמית לפיה החברות הקבועות של מועצת הביטחון, יחד עם גרמניה, יתכנסו ב-21 בחודש לדיון בנושא הסנקציות על איראן.

 

לטענת "פוקס", הגורמים הפוליטיים, הצבאים והמומחים לנשק להשמדה המונית מייעצים למזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, כי המהלך הדיפלומטי שהוביל תת-מזכיר המדינה ניק ברנס נכשל וכי הממשל חייב להתכונן למהלך צבאי. עוד דווח כי הנושא ה"חם" כעת במסדרונות וושינגטון הוא המחיר והתועלת הטמונים בתקיפה צבאית.

 

מועד התקיפה, לפי הדיווח, הוא בתוך 8-10 חודשים – בין חודש מאי לחודש יולי 2008 - לאחר ששתי המפלגות יבחרו את מועמדיהן לנשיאות, אבל מספיק זמן לפני הבחירות לנשיאות בחודש נובמבר.

 

שני התרחישים העומדים על הפרק, נטען בדיווח, מתמקדים באפשרות מתונה יותר של הטלת סגר על נמלי איראן, שמטרתו למנוע ממנה ייצוא נפט גולמי ויבוא בנזין, ובהפצצה אווירית כוללת ושיטתית על אתרי הגרעין, לאחר נטרול מערכי ההגנה האווירית של איראן.

 

בממשל חוששים כי בסגירת הנמלים לא יהיה מספיק בכדי לזעזע את המשטר בטהרן. עם זאת, גם האופציה השנייה אינה אידיאלית. התקפה כזו צפויה להימשך לפחות שבוע, ובארה"ב מעריכים כי במקרה הטוב היא תגרום לדחייה של כמה שנים בתוכנית הגרעין של איראן, אבל לא תוביל לביטולה.

 

שיקול נוסף הוא פעולת התגמול האיראנית נגד אוכלוסיה אזרחית בישראל ונגד הצבא האמריקני בעיראק. אך נכון לעכשיו, מדווחים ב"פוקס", הנחת העבודה האמריקנית היא כי איראן לא יכולה לגרום לחיילי ארה"ב יותר נזק מזה אותו היא גורמת ממילא.

 

שנים של דיפלומטיה

שורשי התפנית בעמדת ארה"ב טמונים עמוק בברלין. גרמניה היא ציר חשוב בשלישיה האירופית (גרמניה, בריטניה וצרפת), ששכנעה את ארה"ב לאפשר לה לקדם דיאלוג עם טהרן. הממשל בוושינגטון, שידע שהיציאה למלחמה בעיראק פגעה ביחסיו עם מדינות אלה, הסכים לאפשר את הפעולה הדיפלומטית.

 

במשך שנתיים וחצי פעלו ארה"ב ועמיתותיה מאירופה בצורה מתואמת. כשהדיפלומטיה לא הצליחה, הסכימו חברות השלישייה לפעול לצד ארה"ב לקידום הטלת סנקציות על איראן במועצת הביטחון. אולם לאחר שהמועצה הובילה שתי החלטות מתונות יחסית, תקוע נושא החרפת הסנקציות מאז חודש מאי האחרון.

 

בשבוע שעבר הודיעו גורמים רשמיים בגרמניה כי ממשלתה של אנגלה מרקל מסרבת לתמוך בהטלת סנקציות נוספות על איראן. זאת, בשל חשש לפגיעה בכלכלה הגרמנית. בעקבות הודעה זו, מדווחים ב"פוקס", הגיעו בכירי ממשל בוש למסקנה ש"הסנקציות מתות". החלטה זו רק מתחזקת בעקבות עמדת סין, חברה במועצת הביטחון שמתנגדת נחרצות להחרפת הסנקציות.

 

איראן, מבחינתה, אינה מוכנה לזוז אף שעל במדיניותה. רק היום הבהיר האחראי מטעם איראן על המשא ומתן הגרעיני, עלי לריג'אני, כי מדינתו אינה מוכנה לעצור את הליכי העשרת האוראניום. בנוסף, הזהירה איראן כי הפעלת סנקציות תוביל ל"הרס" נכונותה לשתף פעולה עם פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, החוקרים את פעילותה הגרעינית בעבר.

 

הן איראן והן ארצות הברית לוקחות חלק בפגישת הסוכנות, הנערכת בימים אלה בווינה. יושב ראש הסוכנות, מוחמד אל-בראדעי, קרא לשני הצדדים להתפשר והדגיש כי "אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להיכשל".


פורסם לראשונה 12/09/2007 18:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יותקף? הכור בנתנז
צילום: איי פי
בלחץ? רייס ובוש
עטיפת הספר
מומלצים