שתף קטע נבחר

האם יש בתולות ים?

וגם: מי היה קונפוציוס? כמה שנים קיים ג'סר א-זרקא? איך נראה סוזפון? למה דווקא יום ראשון קדוש לנוצרים?

מדי יום מגיעות למערכת האנציקלופדיה עשרות שאלות בתחומים שונים ומשונים. כדי לחלוק את העושר עם כולכם, נציג מדי שבוע לקט שאלות נבחרות ואת התשובות שניתנו להן.

 

גם לכם יש שאלה? כתבו לנו .

 

שאלה 1: רציתי לדעת האם יש בעל חיים שדומה לבתולת ים?

 

תשובה:  לגולש היקר שלום. בתולת ים היא יצור מיתולוגי החי במים; גופה של בתולת הים, ממותניה ומעלה - גוף אשה, וממותניה ומטה (בדרך כלל, אך לעתים מתחת לזה) - גוף דג. אגדות על יצורים כאלה סופרו בתרבויות רבות של העת העתיקה. לדוגמה, אל הים הבבלי אאה (Ea) תואר כחצי אדם וחצי דג, וכמוהו האלה הפיניקית דרקטו (Derceto), אחת מדמויותיה המרובות של עשתורת, שעבדו אותה גם הפלשתים.

 

לפי סברתם של כמה חוקרים, מקורן של האגדות על בנות ים ביונקים המימיים מסדרת התחשאים, שכן הנקבות בנות סדרה זו נוהגות להיניק את גוריהן כשהן צפות על גבן על פני המים, ובצפייה מרחוק, אפשר לטעות ולחושבן לנשים; אך אם מתקרבים אליהן הן צוללות מיד, ואז נראה לעין זנבן הדומה לזנב דולפין. אגב במספר אגדות מופיעים גם בני ים, ממין זכר. מכל מקום, ככל הידוע למערכת האנציקלופדיה, בתולות ים, באם הם זכרים או נקבות, הינם יצורים דמיוניים בלבד.

 

שאלה 2: למערכת האנציקלופדיה שלום. רציתי לדעת: למה דווקא יום ראשון הוא היום הקדוש לנוצרים?

 

תשובה: לגולשת היקרה שלום, ההחלטה הרשמית על קביעת יום השבתון הנוצרי התקבלה במועצת הכנסייה בלאודיקה בשנת 364. אבל כבר זמן רב לפני כן קידשו הנוצרים את יום א', החל במנהגו של פאולוס הקדוש להטיף לחסידיו בימי א' (מעשי השליחים כ') ובהוראתו לקורינתים (קורינתים א' ט"ז) לתרום כספים מדי יום א' למען אחיהם בירושלים. בכלל, פאולוס חתר ליצירתו של בידול רב ככל האפשר בין הנצרות והיהדות (למשל, ביטול מילת התינוקות הזכרים).

 

עוד ראוי לציין כי יום א' היה יום השבתון של האימפריה הרומית לפני שהתנצרה, משום שהיה מקודש לשתי הדתות השליטות באימפריה – היוונית/רומית ודת מיתרה.

 

שאלה 3: כמה שנים קיים כבר היישוב ג'סר א-זרקא ומי הקים אותו? 

 

תשובה: לגולש היקר שלום, מייסדי היישוב ג'סר א-זרקא היו כ-80 משפחות מחמולות שיהאב ונג'ר, שהגיעו לארץ ישראל ממצרים עם חילות מוחמד עלי (1834), וכן בני החמולות ג'ורבן ועמש, בדווים בני השבט ערב אל-ע'ורניה, שנדדו במאה ה-19 מעמק הירדן.  


בתי היישוב ג'סר א-זרקא (צילום: משה מילנר, לע"מ)

 

משפחות המייסדים התיישבו באוהלים בשולי ביצות כַּבַּרָה (בצדה המזרחי של הדרך הראשית מתל אביב לחיפה). בשנת 1924 ייבשה פיק"א (האגודה להתיישבות יהודית בא"י) את הביצות ופינתה את התושבים. בתמורה, רכשה פיק"א עבורם קרקע בצד המערבי של הדרך, על חוף הים התיכון, וב-1926 יישבה אותם במיקום החדש.

 

שאלה 4: נתקלתי באחד האתרים בכלי נגינה שלא היה מוכר לי - סוזפון. איך הכלי נראה ומי המציא אותו?

 

תשובה: לגולשת היקרה שלום. הסוזפון הוא כלי נשיפה גדול ממתכת, הדומה בצליליו לצלילי הטובה. צינורותיו סובבים סביב גופו של המנגן הנושא אותו והאפרכסת פונה לפנים. משתמשים בו בעיקר בתזמורות צבאיות של כלי נשיפה. 

 

הכלי נקרא על שמו של המלחין האמריקאי ג'ון פיליפ סוזה (1854 - 1933), שהירבה לחבר יצירות לתזמורות כלי נשיפה ממתכת, והוא נבנה בשנת 1890 על פי הוראותיו. בעשורים האחרונים מייצרים חלק מן הסוזפונים מפיברגלס (ולא מפליז כבעבר); במקרה זה משקלו של כלי הנגינה נמוך יותר וכך גם מחירו. אמנם גם צלילו מעט נחות, אך עדיין מספק למצעדים צבאיים להם הוא משמש בדרך כלל.

 

שאלה 5: אשמח אם תענו לי על השאלה - מי היה בעצם קונפוציוס ובזכות מה הוא מפורסם?

 

תשובה: לגולש היקר שלום. קונפוציוס (551 - 479 לפני הספירה). היה פילוסוף, מורה ומחנך סיני. למעשה קונפוציוס היא הצורה הלטינית של שמו הסיני קונגפודזְה או קונגדזְה, דהיינו "המורה קוֹנג"; שמו המקורי היה קונג צ'יו, ושמו הספרותי, ג'ונג-ני. בכל שם, דמותו היא הדמות הנערצת ביותר בהיסטוריה של התרבות הסינית. במסורת הסינית מיוחסות לו עבודות ספרות חשובות רבות, אם כי קשה לאשר שאכן היה לו חלק בכתיבת איזו מהן.

 

קונפוציוס נולד בממלכת לו (Lu), בשנטונג דהיום. משפחתו היתה מזרע אצולה, אך התרוששה במרוצת הדורות. אביו מת כשהיה בן שלוש, והוא קנה את ראשית חינוכו מאמו. קונפוציוס התגלה כלמדן בלתי-נלאה, וכל ימיו חיפש מורים שיוכלו להשכילו. בשנות ה-30 לחייו נעשה מורה ואיש חינוך. 

 

בשנות הארבעים והחמישים לחייו שירת בחצר מלך לו, עד שנעשה ראש השרים שלו. אך הוא פרש מהפוליטיקה בגיל 56, בעקבות חיכוכים עם שאר אנשי החצר, ויצא לגלות של 12 שנה. בנדודיו ברחבי סין התלווה אליו חוג הולך וגדל של תלמידים. בגיל 67 חזר למולדתו והמשיך ללמד עד מותו בגיל 73.

 

קונפוציוס היה מייסדה של שיטה פילוסופית-דתית סינית, תורת מוסר ותורת ממשל פוליטית. את הקונפוציאניזם (מונח מערבי שאינו קיים בשפה הסינית) ניתן לתאר כהומניזם מוסרי וחברתי אקטיבי, המדגיש את מקומו של האדם בחברה ומעורר למעורבות חברתית ופוליטית. קונפוציוס הטיף לממשל מוסרי, אשר מטרתו העליונה היא טובת אזרחיו, אותה הוא משיג על ידי דוגמה אישית וסדר שנובע משיתוף פעולה רצוני ולא מחוקים נוקשים. בראש ובראשונה שם קונפוציוס את הדגש בחינוך, כזכותו הטבעית של כל אדם באשר הוא, וגרס כי חובת המדינה היא להקנות חינוך לבניה, וחובתם הם היא לשרת אותה נאמנה בעזרת הדעת שקנו.

 

לעוד שאלות מעניינות ותשובות אנציקלופדיות - לחצו כאן .

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יום ראשון, זה קדוש
מתוך מאגר גטי אימג' בנק ישראל
מתוך מאגר גטי אימג' בנק ישראל
בתולת ים, דמיונית או ממשית?
מתוך מאגר גטי אימג' בנק ישראל
סוזפון
צילום: ג'ו קוט
מומלצים