שתף קטע נבחר

חשש: "מזון הפגים גרם לתחלואת הפגים בסורוקה"

בעקבות עלייה במקרי נמק המעי בפגים בפגייה של סורוקה ומותם של שני פגים שם בתקופת הקיץ, בדקה ועדה מיוחדת של משרד הבריאות את הארועים והעלתה חשד כי הזנת פגים ב"סימילאק פגים" מסוג "Similac Special Care with Iron" בתקופת הקיץ עלולה להיות קשורה לתופעה. בעקבות כך, הוחלף בסורוקה מזון הפגים מסימילאק למטרנה. הוועדה המליצה על הקמת צוות מומחים לבדיקת תחליפי החלב לתינוקות

ועדה שהקים משרד הבריאות לבדיקת עלייה בשיעור מקרי נמק במעיים של פגים (NEC) בסורוקה ומותם של שני פגים שם, העלתה חשד כי הזנת פגים ב"סימילאק פגים" מסוג "Similac Special Care with Iron" עלולה להיות קשורה למחלה. המדובר במצב רפואי מסכן חיים הגורם לנמק, זיהומים ואף למוות. הוועדה המליצה על הקמת צוות מומחים שיקבע סטנדרטים לתזונת פגים בישראל ויגיש את המלצותיו בתוך שנה. בסורוקה הוחלף תחליף החלב של סימילאק למטרנה.

 

הפרשה החלה לפני כשבועיים לאחר דיווח שנתקבל במשרד הבריאות מבית החולים סורוקה לפיו בקיץ 2007 (מיוני עד אוגוסט) נרשמה עלייה של מקרי ה- NEC משיעור של 3% ל-6% בקרב הפגים. "מערכת המחשוב שלנו התריעה על התופעה", אמר ל-ynet פרופ' אהוד זמורה, מנהל הפגייה בסורוקה, "הנהלת בית החולים דיווחה למשרד הבריאות שהחליט לחקור".

 

בבדיקות הראשוניות שנערכו בסורוקה לא נמצאה סיבה לעלייה בשכיחות המחלה המסוכנת - לא מבחינת התפרצות זיהומית בפגייה ולא בתחליפי החלב בהם הוזנו הפגים החולים. אולם בדיקה של הצוות החוקר של משרד הבריאות העלתה את הממצאים החריגים בתחליף החלב של "סימילאק פגים".

 

הוועדה שהוקמה מצאה חריגות בחמישה רכיבים (סידן, אבץ, מנגן, נחושת ויוד) בפורמולת "סימליאק פגים" שניתנה בסורוקה. החריגות נעו בין חריגה של 4.4% מההמלצות המקובלות, לבין 28% מעל לערך העליון המומלץ. ארבעת הרכיבים נבדקו גם במעבדת מכון התקנים הישראלית בנוסף לבדיקת מעבדת משרד הבריאות.

 

עם זאת, חברת הוועדה הבודקת יוספה כחל הציגה מסמכים שהאצווה הנ"ל נבדקה שלוש פעמיים ע"י משרד הבריאות בחתימת האחראית על הנושא במחלקת התזונה של משרד הבריאות, למרות החריגות, בהסתמך על חוות דעת של מומחים.

 

בבדיקה שנערכה על-ידי מנהל הרפואה ולשכות הבריאות של משרד הבריאות ב-27 פגיות, נמצא שאובחנו בארץ מינואר עד סוף אוגוסט השנה 87 מקרי NEC. מתוך 27 פגיות, 11 פגיות דיווחו על שימוש ב"סימילאק פגים" ו-16 על שימוש ב-'מטרנה פגים' או בפורמולה אחרת עבור פגים שלא קיבלו חלב אם. 56 מקרים של NEC אירעו ב-11 הפגיות שהשתמשו בתחליף "סימיליאק פגים" לעומת 31 מקרים ב-16 הפגיות שהשתמשו ב-'מטרנה פגים' או בפורמולה אחרת.

 

ועדת הבדיקה שהקים משרד הבריאות, בראשות פרופ' לאה סירוטה מנהלת הפגיה בשניידר, וד"ר אילנה בלמקר, רופאת מחוז הדרום במשרד הבריאות, קבעה כי לא ניתן להסיק מסקנה חד משמעית בשלב זה על הקשר בין שימוש ב"סימליאק פגים" לבין הופעת NEC היות שהבדיקה לא לקחה בחשבון את מספר המיטות בכל פגייה, סוג המקרים וגורמי סיכון אחרים ל-NEC. יחד עם זאת, צוות הוועדה קבע כי עלול להיות קשר בין הזנה ב"סימליאק פגים" אשר הייתה בשימוש בביה"ח סורוקה בזמן שארעו מקרי ה-NEC, לבין הופעת ה-NEC.

 

הוועדה המליצה על הקמת צוות מומחים שיקבע סטנדרטים לתזונת פגים בישראל ויגיש את המלצותיו כאמור בתוך שנה. עד סוף אוקטובר נתבקשו נציגי איגוד הילדים בישראל ודיאטניות בתחום תזונת הפגים לקבוע לגבי כל רכיב תזונה בפורמולת פגים מה הסטייה המותרת לפני שתשוחרר לרשתות השיווק. עוד נקבע כי על בתי החולים לדווח על כל מקרי ה-NEC בפגים למשרד הבריאות שיבחן את הנסיבות והקשר האפשרי לתזונה.

 

מדוברות סורוקה נמסר כי שני הפגים שמתו, עליהם דווח למשרד הבריאות, סבלו מבעיות אחרות בנוסף למחלת ה-NEC: "פג אחד סבל ממום מולד מורכב וקשה, וסיכוייו לשרוד היו קלושים", לדברי הדוברת, "והשני נולד במשקל נמוך של 850 ג"ר עם תחלואה נלווית משמעותית ולכן תסמונת ה-NEC היתה גורם נלווה בלבד ולא הגורם המרכזי למותם"

 

מבטן תפוחה ועד למוות

על אף ההתקדמות בעולם הרפואה עדיין לא הצליחו מומחים לאתר את הסיבה הישירה שגורמת לאחת הבעיות המסוכנות ביותר בפגים: ( NEC - Necrotizing Enterocolitis). מדובר בבעיה אופיינית לפגים שנגרמת כנראה

מסוג המזון הניתן לפג לאחר לידתו, נפחו או הרכבו. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות הראו שפגים שמוזנים בחלב אם סובלים פחות מ- NEC בהשוואה לפגים שניזונים מפורמולה.

 

נמק המעי מתאפיין באי סבילות לאוכל, עלייה בהיקף הבטן והרחבת המעי עד למצב שמביא להתנקבותו ולצורך בניתוח דחוף. מסיבה זו עורכים הרופאים מעקב דקדקני אחר היקפי הבטן של הפג, הופעת דם סמוי ביציאות ותזונתו, במקביל לניטור הדופק, הנשימה ולחץ הדם. כל שינוי בפרמטרים האלה עלול לבשר על כך שהפג מפתח NEC.

 

הטיפול בבעיה כולל הפסקת האכלה דרך הפה וטיפול אנטיביוטי. זאת כיוון שמניחים - אף שהדבר לא הוכח חד משמעית - שאחד הגורמים ל- NEC הוא חיידק שעשוי לחדור את דופן המעי ולגרום להופעת בועות אוויר (מצב שקרוי פנוימטוזיס). במקרה כזה של התנקבות ואוויר חופשי בחלל הבטן, מבוצע בפג ניתוח מיידי.

 

תגובת חברת אבוט, יצרנית סימילאק:

 "חברת אבוט בטוחה באיכות ובטיחות מוצריה הנמכרים בישראל. כל אצווה ואצווה של SIMILAC SPECIAL CARE נבדקת באופן בלתי תלוי על ידי משרד הבריאות. כל האצוות המשווקות בישראל נמצאו תקינות ובטוחות לחלוטין.

 

חברת אבוט ערכה בדיקה בינלאומית מקיפה על דיווחי תופעות הלוואי במהלך 4 השנים האחרונות, ולא נמצא שום דיווח חריג על מוצר זה. נוסחת Similac Special Care להזנת פגים הינה פורמולה ייחודית, המשמשת להזנת פגים בבתי החולים בלבד.

 

אותן אצוות של SIMILAC SPECIAL CARE להזנת פגים, המשווקות בארץ, משווקות גם בארה"ב בלמעלה מ- 80% מהמחלקות לטפול נמרץ ילודים בארה"ב. יותר מ -50% מהמחלקות לטיפול נמרץ ילודים בישראל ולמעלה מ- 80% ממחלקות אלה בארצות הברית (למעלה מ- 1,000 פגיות), מספקות לפגים מוצר מזון ספיציפי זה, בבטחה ובשגרה, במהלך אשפוזם של הפגים במחלקה. אבוט משווקת בבטחון, מוצר זה בישראל למעלה מ- 15 שנה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
מספר מקרי ה-NEC בסורוקה הוכפל. פגייה
צילום: עמית שאבי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים