שתף קטע נבחר

מדיניות ה-WiMAX של משרד התקשורת - העדפה למירס

שר התקשורת, אריאל אטיאס: ההעדפה היא למתחרה חדש, שלא היה מפעיל סלולרי עד כה. אם לא יימצא גורם כזה, תינתן עדיפות למירס. מעיון ראשוני במסמך עולה כי גם בזק וגם החברות הסלולריות יוכלו לקבל הקצאת תדרים, אך אפשרות זו מדורגת בעדיפות נמוכה

משרד התקשורת פירסם היום (ב') את מדיניותו בנושא תשתית התקשורת האלחוטית WiMax. עיקרי המדיניות החדשה הם מתן עדיפות להקצאת תדרים לגורמים חדשים בשוק, חסרי רשת גישה נייחת או אלחוטית. מעיון ראשוני במסמך עולה כי גם בזק וגם החברות הסלולריות יוכלו לקבל הקצאת תדרים, אך אפשרות זו מדורגת בעדיפות נמוכה.

 

לדברי המשרד, התשתית הקווית הקיימת מהווה חסם לכניסתם לשוק של מפעילי תקשורת

 המעוניינים לפרוס ולפתח רשתות תקשורת, ומהווה "צוואר בקבוק" למתן שירותי תקשורת ניידים ונייחים, במיוחד כאשר מדובר בשירותים הניתנים על גבי רשת גישה רחבת פס.

 

עדיפות למפעילים חדשים

מסמך המדיניות מגדיר עדיפויות להקצאת התדרים, כאשר לצורך עידוד התפתחות התחרות בתחום התקשורת הפנים-ארצית הנייחת והניידת, תינתן עדיפות ראשונה למפעילים חדשים נייחים או ניידים (מפ"א או רט"נ), המעוניינים לספק שירותי תקשורת אוניברסליים (אינטרנט, שיחות טלפון) בכל הארץ. בעדיפויות נמוכות מכך, המפורטות

 במסמך המדיניות, תינתן הקצאת תדרים למפעילים חדשים שאינם אוניברסלים ולמפעילים הקיימים, לסוגיהם.

 

הקריטריונים במכרזים ייקבעו במגמה להשגת מטרת קידום התחרות בשוק התקשורת הניידת והנייחת. לדוגמה – המחיר הכולל הנמוך ביותר ללקוח המשתמש, מהירות ואיכות פריסת הרשת עד להיקף הפריסה המלא שבהצעתם ועוד. מפעיל אשר יזכה בתדרים יחוייב לפרוס רשת גישה אלחוטית במתכונת ותוך תקופה אשר יוגדרו ברישיונו, ואם לא יעמוד בכך יידרש להחזיר את התדרים.

 

  • עוד ב-TheCom: מירס מבקשת ממשרד התקשורת להרחיב את הניסוי בWiMAX- כדי שתוכל לכסות חלקים ניכרים מתל אביב

 

בעניין מירס, המסמך מציין כי יש לתת לה עדיפות בהקצאת תדרים על פני מפעילים קיימים, לצורך הגברת התחרות בשוק באמצעות חיזוק המתחרה הקטן ושינוי הסטטוס קוו.

 

עם זאת, שר התקשורת, אריאל אטיאס, מדגיש כי ההעדפה העיקרית היא למפעיל חדש, שלא הפעיל עד היום חברה סלולרית, בניגוד למירס, למשל. "אנו מעונינים ב'מפעיל רעב', שאין לו מנויים, ומעוניין להשקיע. מפעיל זה יקבל תשתית של WiMAX ובלבד שיציע את המחיר הנמוך ביותר לצרכן. מהלך כזה ידחף את שוק התקשורת קדימה בהיבטים הצרכניים ויתרום להיווצרות התשתית השלישית במדינה (לאחר התקשורת הקווית והסלולרית). אותו מפעיל יספק אינטרנט בפס רחב, יקדם אותנו לדור הרביעי בסלולר ויוכל להציע טלפוון קווי-אלחוטי.

 

"אני מאמין שבסוף התהליך ייכנס לשוק מפעיל סלולרי חמישי, שיציע לצרכן הפרטי את המחיר הנמוך ביותר בשנים הקרובות, בטכנולוגיה המתקדמת בעולם של דור רביעי בסלולר", הוא אמר. 

 

"מסמך המדיניות מתייחס לתחומי התדרים השונים שבהם קיים בעולם כיום ציוד גישה אלחוטי, או עומד להיות קיים למיטב ידיעת המשרד. כמו כן מתייחסת המדיניות לשירותים שיינתנו (ניידים או נייחים) בכל אחד מתחומי התדרים, וזאת כאמור על פי הציוד הקיים/מתפתח בעולם. תחומים אלה הם תחומי 2.5, 3.5, ו-3.7 גה"ץ. בנוסף מוזכר כי גורם שיבקש יוכל לקבל רישיונות לשירותי תקשורת ניידים או נייחים תוך שימוש בתדרי רט"ן דור שני/שלישי ותדרי 26 גה"ץ, על פי העניין".

 

מסמך המדיניות מציין כי תחום 2.5 גה"ץ משמש במדינות שונות בעולם גם לצורכי רשתות גישה אלחוטית (לדוגמה, בטכנולוגיית WiMax) וגם לצורכי סלולר דור רביעי (בטכנולוגיות UMTS/LTE ואולי גם בטכנולוגיית WiMax), והציבור מוזמן להגיב ולהביע את עמדותיו לכך".

  

לדעת השר אטיאס, יצירת פוטנציאל תחרותי בידי המתחרה הקטן יכולה, להיעשות בדרך של העדפתו על פני המתחרים הקיימים במכרז להקצאת תדרי 2.5 גה"ץ. אי העדפתו של מתחרה זה, עלולה לאפשר למתחרים הגדולים לזכות בתדרים, ובכך לחזק את מעמדם הנוכחי במגזר הפרטי. יצוין, כי חברת מירס, הפועלת בטכנולוגיית IDEN, אינה מסוגלת לספק שירותי גישה רחבי פס על בסיס הטכנולוגיה הקיימת שלה ובתדרים העומדים לרשותה.

 

הקשיים של מירס

על פי ניסיון העבר בשוק הרט"ן בישראל, המתחרה הקטן (מירס) הצליח לחדור באופן חלקי ביותר למגזר הפרטי. החברה השקיעה משאבים ומאמצים בניסיונותיה לחדור לשוק הפרטי, אך לא צלחה במאמציה, וזאת מסיבות שונות ובהן, כניסה מאוחרת לשוק שהפך לרווי, דמי קישוריות גבוהים, חסרון לקוטן שגרם להוצאות קישוריות גבוהות עקב אי-סימטריה בתנועה בין הרשתות וכן העדר ניידות מספרים. עם זאת, ולאור המגבלות הטכנולוגיות העומדות בפני מירס וההנמקה התחרותית כאמור לעיל, על מנת ליצור פוטנציאל מקסימאלי לתחרות בתחום, קיימת הצדקה להעדפת חברת מירס על פני חברות הרט"ן הקיימות.

 

בכל הקשור לתחום ה - 3.5 גה"ץ אומר המשרד שבישראל תחום התדרים 3.5 גה"ץ הועד בעבר לשימוש להקמת רשת גישה אלחוטית לצורך מתן שירותי מפ"א נייחים. המשרד שוקל להקצות תחום זה על פי מתכונת ההסדרה המתגבשת באירופה, כלומר לשירותים נייחים/ניידים, ובהעדפה לצורך מתן שירותים ניידים.

 

על אף האמור, ובשים לב לצורך לקדם גם את התחרות בתחום התקשורת הנייחת, ולמגמות המתגבשות בייצור ציוד המתאים לתחום זה, שוקל המשרד לסטות מהמגמה המתגבשת באירופה, ולהעדיף הקצאה למפעילים נייחים שאינם בעלי רשת גישה כלל-ארצית, על גבי מפעילים ניידים, אשר להם רשת גישה קיימת. הקצאת תחום התדרים האמור למפעיל, תתבצע בפסים ברוחב כפי שהוגדר, כך שלכל מפעיל יוקצו עד 30 מה"ץ לכל היותר, וזאת על פי השירות שהוא מבקש לתת (נייד/נייח), אופי והיקף השירות (מפ"א אוניברסלי או לא), היקף אזורי השרות וכד'.

 

החברות הסלולריות מסתייגות

למורת רוחה של חברת מירס, משרד התקשורת צפוי לערוך את המכרזים בנושא הקצאת תדרי ה-WiMAX על בסיס של מחיר לדקה הכי נמוך. במסגרת פרסום המדיניות היום מציין המשרד שמדובר שזה הכיוון אליו הוא חותר אך הוא משאיר לעצמו פתח להכניס שינויים לכשיוחלט להקים את ועדת התדרים כדי שתקבע את המדיניות הסופית של ההקצאה.

 

נושא נוסף שעולה מפרסום המדיניות הוא שהחברות הסלולריות צפויות להביע התנגדות תקיפה למתכונת ההסדרה שקבע המשרד. החברות הסלולריות דרשו שהמכרז יבוצע כרגיל, קרי מכרז למי שמציע את המחיר הגבוה ביותר עבור התדרים. החשש במשרד התקשורת היה שהחברות יוכלו במצב כזה לקנות את התדרים ולהשאירם ללא שימוש רק על מנת לנסות ולדחוק את חברת מירס שלא תעשה בהם שימוש מסחרי ושלא תוכל להקים רשת מתחרה.

 

בעיה נוספת של החברות הסלולריות היא שתחום ה- 2.5 גיגה הרץ שהוקצה בעדיפות למירס, הוא התחום של הדור הרביעי בסלולר. על פי המדיניות היום ספק אם הן יכולות לקבל כבר כעת את התדרים הללו לדור הרביעי, וסביר להניח שהן יבקשו שהמשרד ישריין עבורן את התדרים שיתפנו ב – 2011 - כך הן יוכלו לדעת מראש שישנם תדרים ששמורים להתפתחות הטכנולוגית שלהם.

 

תגובת חברת מירס: "מירס היא המועמדת הטובה ביותר על מנת לממש את חזון הגברת התחרות בשוק הסלולר. למירס יש את המשאבים, הפריסה, הניסיון והטכנולוגיה לממש השירות בזמן הקצר ביותר לטובת כלל הצרכנים.

 

"הרעיון להכנסת מפעיל חדש בתחום ה WIMAX ללא שילוב עם רשת טלפון נייד מקובלת (CDMA, GSM, IDEN) איננו בר משמעות עבור התחרות בסלולר. אנו נמשיך לפעול מול משרד התקשורת על מנת שזה יאפשר לנו לקבל את רישיון ה- WIMAX בהקדם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר התקשורת מעדיף גורם חדש ב-WiMAX
צילום: נט מגזין
מומלצים