שתף קטע נבחר

המשכורת חשובה, התלוש לא פחות

לא משנה אם התשלום מגיע בצ'ק, במזומן או ישירות לבנק, המעסיק חייב לספק לנו גם תלוש שכר. חשוב לדעת לדרוש אותו וגם לקרוא אותו. להלן עשר חובות המוטלות על המעביד. החובה שלנו היא לוודא שהוא אכן מקיים אותן

חובה מספר ‭:1‬ לספק תלוש

 

לא מספיק לשלם בצ'ק או במזומן. כל אדם שמעסיק עובדים חייב לספק להם תלוש משכורת מסודר, ויש שני חוקים העוסקים בכך: ‬"חוק הגנת השכר" ו"חוק הודעה לעובד (תנאי עבודה‭- "(‬ הקובע שהמעביד חייב לפרט את תנאי העבודה של כל עובד, בכתב, וחובה לתת אותו לעובד בתוך 30 יום ממועד תחילת עבודתו, או מהמועד שבו יבקש זאת. מסמך רשמי כזה, יקטין את החשש שמא העובד לא יקבל את מה שהבטיחו לו.

 

ואם זה לא קורה? מעביד שלא מוסר מסמך הכולל את תנאי ההעסקה, או שלא רושם את הנוכחות בצורה מסודרת, עובר עבירה. אם המעביד מסרב למסור לכם מסמכים אלה, יש להתריע על כך, בכתב. לאחר מכן, תוכלו לתבוע אותו בבית הדין לעבודה.

 

חובה מספר ‭:2‬ לדייק בפרטים

 

בכותרת של כל תלוש שכר חייבים להופיע הפרטים האישיים המזהים את העובד. חובת המעביד לרשום בתלוש גם את תאריך התחלת העבודה, אחוז המשרה, ציון הדרגה, וכמובן גם מספר חשבון הבנק שאליו ביקש העובד להעביר את הכסף.

 

ואם זה לא קורה? בתי הדין לעבודה מתייחסים לתלוש המשכורת כאל שיקוף מדויק של המציאות. מבחינת השופטים, התאריך המצוין בתלוש כתאריך תחילת העבודה, למשל, הוא זה שקובע את מספר שנות הוותק. לכן מומלץ לדאוג לכך שהמידע יעודכן תמיד בהתאם לנסיבות (שינוי בדרגה, שינוי אחוז המשרה וכד‭.('‬ אם אין רישום סדיר, העובד צריך להתריע על כך, בכתב, וכשזה לא עוזר - זכותו לתבוע את המעביד בבית הדין לעבודה ולצרף לכתב התביעה את העתק המכתב ששלח.

 

חובה מספר ‭:3‬ לציין מספר תיק ניכויים

 

כל מעביד חייב להפריש מהשכר של עובדיו סכום כסף למס הכנסה, או לפחות לדווח שהשכר נמוך מהסכום המחייב תשלום מס. לכן, גם אם לא מורידים לכם מס הכנסה, עליכם לבדוק שבתלוש השכר מופיע מספר התיק שאליו צריכים להגיע הניכויים או הדיווח הזה.

 

ואם זה לא קורה? חובה להתריע על כך מיד במכתב - הן למעביד והן לפקיד השומה באזור מגוריכם. אם לא תתריעו על כך, תיחשבו כמי שמשתפים פעולה בעבירה על החוק.

 

חובה מספר ‭:4‬ להגדיר את הבסיס

 

בכל תלוש משכורת חובה לציין מהו השכר הרגיל של העובד, המכונה גם "שכר בסיסי‭,"‬ ומה ערך שעת עבודה רגילה שלו. החוק קובע גם שעל המעביד לפרט בתלוש בעבור כמה ימים ובעבור כמה שעות משולם השכר הנוכחי.

 

ואם זה לא קורה? העובד צריך להתריע על כך, בכתב. אם גם זה לא עוזר, ומתגלים אי-דיוקים במספר הימים שבהם עבד בפועל, זכות העובד לתבוע את המעביד בבית הדין לעבודה ולצרף לכתב התביעה את העתק המכתב ששלח למעבידו.

 

חובה מספר ‭:5‬ לפרט את התעריפים

 

חשוב שיצוינו בתלוש הסכומים שמקבל העובד עבור אחזקת רכב או עבור הוצאות נסיעה ליום, גם אם סוכם עם המעביד שהוצאות הנסיעה, למשל, כלולות בשכר הבסיסי. על-פי פסיקה של בית הדין לעבודה, המעביד חייב לעדכן את התשלום הזה בכל פעם שעולים תעריפי אחזקת הרכב או הנסיעה בתחבורה הציבורית.

 

ואם זה לא קורה? כשהתעריפים שעליהם סוכם מראש לא מפורטים בתלוש, חובתך להעיר על כך ולהתריע על כך בכתב. כשזה לא עוזר - זכותך לתבוע. כדאי לדעת שאם לא שולמו לך החזרים כאלה, אפשר לדרוש אותם גם רטרואקטיבית.

 

חובה מספר ‭:6‬ להסביר במילים

 

החוק מחייב את המעביד לפרט בכתב, בניסוח ברור וקצר, מהם התשלומים הנוספים שמגיעים לעובד. מדובר על סעיפים כגון "תוספת פריון עבודה‭,"‬ "תוספת ביגוד‭,"‬ או "דמי הבראה‭."‬

 

אם זה לא קורה? העובד חייב לברר את הסיבה לכך ולדאוג לתיקון המצב. שימו לב לפרטים האלה, כי לפי החוק, חלק מרכיבי השכר שמופיעים בתלוש, למשל דמי נסיעות, גמול חודשי משתנה בעבור שעות נוספות, אחזקת רכב, דמי הבראה ותוספות שונות אחרות, לא ייכללו בחישוב פיצויי פיטורים. לפעמים, מדובר בהרבה כסף, שאם לא דאגתם למקם אותו בזמן, בדיוק במקום המתאים בתלוש, הוא פשוט יילך לאיבוד.

 

חובה מספר ‭:7‬ להתייחס ל"שעות נוספות"

 

לפי "חוק שעות העבודה והמנוחה‭,"‬ עובד נדרש לעבוד שמונה שעות ביום בשבוע עבודה של שישה ימים, ותשע שעות ביום בשבוע עבודה של חמישה ימים. עם זאת, החוק מכיר בעובדה שלמנהלים, או לעובדים שאי-אפשר לפקח על שעות העבודה שלהם, צריך לשלם שכר בצורה שונה. לכן, רק במקרים כאלה, שבהם הוסכם מראש שישולם "שכר גלובלי‭,"‬ פטור המעביד מרישום ופירוט מספר השעות הנוספות וגובה התשלום בעבורן. בכל שאר המקרים, חובה שיהיה רשום בתלוש החודשי מספר השעות הנוספות וגובה התשלום בעבורן.

 

ואם זה לא קורה? חובה להתריע על כך בכתב, ואם זה לא עוזר, אפשר לתבוע את המעביד בבית הדין לעבודה. במקרים שבהם נכפה על העובד "להסכים" להסדר כזה, אבל בפועל הוא לא עבד כמנהל, זכותו לקבל תמורה בעבור שעות העבודה הנוספות. בית הדין לעבודה כבר קבע שהכינוי "מנהל‭,"‬ המודבק למשרה מסוימת, לא קובע אלא הגדרת התפקיד המדויקת ואופי העבודה בפועל. בנוסף לזה, הסכם שכר, שבו נקבע כי "אין תשלום בעבור שעות נוספות" הוא לא חוקי ולכן גם לא מחייב. 

 

חובה מספר ‭:8‬ לחשב מספר ימי חופשה בתשלום

 

בכל תלוש שכר חייב המעביד לציין את מספר ימי החופשה שמגיעים לעובד, על פי הוותק ותנאי העבודה שסוכמו עמו. המעביד לא יכול לחייב עובד לקבל פחות ימי חופשה ממה שהחוק מאפשר לו. בנוסף לכך, חובה לפרט בתלוש השכר כמה ימי חופשה נצברו החודש לזכות העובד וכמה מהם כבר נוצלו.

 

ואם זה לא קורה? חובה להתריע על כך בכתב. חשוב לדעת שאם עובד לא מנצל את ימי החופשה השנתית המגיעים לו, המעביד חייב להזכיר לו לצאת לחופשה. אם ימי חופשה לא נוצלו במהלך שלוש שנים, המעביד יכול למחוק אותם, ללא כל תמורה.

 

חובה מספר ‭:9‬ לחשב ולהציג את כל הניכויים מהשכר

 

החוק מבהיר שהמעסיק חייב לפרט לעובדיו את סוג הניכוי ואת סכום הניכוי, למשל הפרשה למס הכנסה, למוסד לביטוח לאומי, דמי ביטוח בריאות, ניכוי לקופות גמל או פנסיה, וכד‭.'‬

 

ואם זה לא קורה? כדי לדעת לפי מה מחושב גובה מס הכנסה המנוכה יש להסתכל בסעיף "מס שולי" שחייב להופיע בכל תלוש. בסעיף הזה מפורט אחוז המס שהעובד נדרש לשלם. את גובה הניכויים בעבור ביטוח בריאות, ביטוח לאומי, או תשלום לקרן פנסיה, קופת גמל או קרן ההשתלמות, חשוב לברר עם המעביד, אבל כדאי גם לוודא ישירות מול הגופים שאליהם מועבר הכסף. אם גיליתם שמורידים לכם סכומים שלא תואמים את הדרישה, או שהכספים לא מועברים למקום המתאים, חובה להתריע על כך בכתב ומיד, בפני המעביד וגם בפני הגוף שאליו הכסף צריך להגיע. 

 

חובה מספר ‭:10‬ לסכם כמה מגיע

 

סיכום כזה חייב להופיע פעמיים. פעם אחת כסכום הכולל (ברוטו) של השכר והתוספות שמגיעים לעובד. בפעם השנייה - כסכום שיקבל העובד (נטו‭,(‬ לאחר שהופחתו ניכויי החובה וההורדות האחרות.

 

ואם זה לא קורה? כשהסיכומים לא נכונים, חובה להתריע על כך בכתב. אם הסברתם מה לדעתכם שגוי ולא זכיתם להסבר משכנע או להתייחסות, אפשר לתבוע את המעביד בבית הדין לעבודה.

 

  • המידע התקבל באדיבות עו"ד הילה פורת, מומחית בתחום דיני עבודה.  ‬
  • פרטים נוספים לגבי הגשת כתב תביעה ונהלים: באתר בתי הדין לעבודה
  • הכתבה המלאה פורסמה לראשונה בעיתון "לאשה"

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
לא לנקות את הניכויים
צילום: גבי מנשה
לאשה בפייסבוק
מומלצים