שתף קטע נבחר

 

המדריך האולימפי: הרמת משקולות

סולימאנוגלו הרים פי 3 ממשקל גופו וטורקיה שילמה מיליון דולר עבורו, אלכסייב הסובייטי שקל 153 ק"ג ושבר 80 שיאי עולם. בואו לקרוא על הספורט שעושה הכי הרבה כאבי גב וגורם להכי הרבה ספורטאים לקחת סמים

מאז אולימפיאדת מינכן 1972 משלבת תחרות הרמת המשקולות שני סגנונות: ההנפה - הרמת המשקולת בתנועה אחת מן המשטח והנפתה מעלה בידיים מתוחות במשך שתי שניות; והדחיקה - סגנון שמשלב שתי תנועות - הרמת המשקולת לגובה הכתפיים, ולאחר מכן, באמצעות כוח שרירי הידיים והרגליים, הנפתה מעל לראש.

 

בכל אחד מהסגנונות מקבל המתחרה שלושה ניסיונות, אך בניסיונות השני והשלישי אין הוא רשאי לנסות להרים משקולת קלה יותר מזו שניסה להרים בניסיון הראשון. במצב של שוויון בין המתחרים זוכה המתחרה שמשקלו נמוך יותר.

 

במהלך השנים, ובעיקר בשנות השמונים והתשעים, נקלע ענף הרמת המשקולות למשבר גדול כתוצאה מן השימוש המוגבר של מרימי המשקולות בסמים אסורים. החל מאולימפיאדת ברצלונה 1992 שינתה הפדרציה הבינלאומית להרמת משקולות את קטגוריות המשקל וביטלה את שיאי העולם המוכרים עד אז, כך שלוח השיאים נותר "נקי". אבל גם בשנים


אילין לילה הקזחי מדגים שאגה והרמה (צילום: רויטרס)

 

62 מסוממים באליפות אחת 

למרות זאת, באליפות העולם שנערכה ב-1995 נכשלו בבדיקות הסמים 62 מבין 856 מתחרים. קולות רבים קראו להרחיק את ענף הרמת המשקולות מן המשחקים האולימפיים. יש לציין לשבח את ההתאחדות הבינלאומית להרמת המשקולות על כך שהייתה הראשונה שנעזרה באמצעי בדיקה מתקדמים המאפשרים לגלות עקבות של סטרואידים בדם, גם שלושה חודשים לאחר שנעשה בהם שימוש.

 

לקראת משחקי סידני שונו שוב קטגוריות המשקל. נקבעו שמונה קטגוריות: עד 56 ק"ג, עד 62 ק"ג, עד 69 ק"ג, עד 77 ק"ג, עד 85 ק"ג, עד 94 ק"ג, עד 105 ק"ג ומעל 105 ק"ג. במשחקי סידני התחרו לראשונה נשים בתחרויות השונות להרמת משקולות. לנשים נקבעו שבע קטגוריות משקל, ואלו הן: עד 48 ק"ג, עד 53 ק"ג, עד 58 ק"ג, עד 63 ק"ג, עד 69 ק"ג, עד 75 ק"ג ומעל 75 ק"ג.

 

לאורך ההיסטוריה האולימפית שלטה ברית המועצות בענף הרמת המשקולות. אחד ממרימי המשקלות הגדולים, תרתי משמע, היה ואסילי אלכסייב הסובייטי. אלכסייב, שמשקלו היה 153 ק"ג, זכה במינכן 1972 ובמונטריאול 1976 במדליות זהב למשקל על-כבד. בין השנים 1977-1970 שבר אלכסייב 80 פעם שיאי עולם. בשנים אלו הוא לא נוצח אף פעם.


נעים סולימאנגולו. מרים המשקולות המפורסם בתבל (צילום: גטי אימג'ס)

 

הרקולס הכיס שובר שיאים 

באולימפיאדת סיאול 1988 עלה לראשונה שמו של נעים סולימאנוגלו, שערק לטורקיה מבולגריה ב-1986 ונולד בשם נעים סולימנוב. בבולגריה נמנה סולימאנוגלו (1.50 מ' גובהו) עם המיעוט הטורקי, והבולגרים הסכימו שהוא ישתתף באולימפיאדה רק לאחר שקיבלו מממשלת טורקיה מיליון דולר.

 

בסיאול שבר סולימאנוגלו שלושה שיאי עולם: 190 ק"ג בדחיקה (יותר מפי שלושה ממשקלו!), 152.5 ק"ג בהנפה, ובסך הכול 342.5 ק"ג. בברצלונה 1992 שמר 'הרקולס הכיס' על מדליית הזהב בתחרות למשקל של עד 64 ק"ג ובאטלנטה, ארבע שנים מאוחר יותר, הוא השלים זכייה שלישית בזהב. בסך הכל שבר סולימאנוגולו במהלך הקריירה 46 שיאי עולם. ב-2004 זרח כוכבו של טורקי אחר, חליל מוטלו, שזכה בזהב ב-56 ק"ג.


סו הו הסייה. נשים מרימות משקולות מאז סידני 2000 (צילום: AP)

 

בשנות השבעים החלה בולגריה להימנות עם צמרת ענף הרמת המשקולות. ספורטאיה גרפו מדליות רבות החל במינכן וכלה במשחקי אטלנטה.

אולם בסיכום כולל של חלוקת מדליות הזהב לאורך האולימפיאדות מובילה ברית המועצות בהפרש ניכר. בנשים דווקא האסיאתיות שולטות - באתונה גרפו הסיניות שלוש מדליות זהב והתאילנדיות לקחו שתיים נוספות.

 

11 מרימי משקולות שלחה ישראל למשחקים האולימפיים במהלך השנים, שלושה מהם - זאב פרידמן ז"ל, יוסף רומנו ז"ל ודוד ברגר ז"ל - חזרו הביתה בארונות, לאחר הרצח המתועב במינכן 1972. ויאצ'סלב איבנובסקי, מרים המשקולות האחרון שייצג את ישראל באולימפיאדה, באטלנטה 1996, לא הצליח להניף את המשקל ההתחלתי ולאחר מכן עזב את הארץ, לאחר שנטען נגדו כי התחתן עם נערת ליווי, במטרה לקבל אזרחות.

 

השתתף בהכנת הכתבה: שגיא אלבז


פורסם לראשונה 29/06/2008 18:51

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אי-פי
חליל מוטלו. הכוכב של אתונה 2004
צילום: אי-פי
מומלצים