שתף קטע נבחר

2 הקוריאות חתמו על אמנה לשלום ושיתוף פעולה

מאז תום מלחמת קוריאה בשנת 1953 היו שני חלקי חצי-האי מסוכסכים ביניהם. כעת, בתום ועידה בת שלושה ימים, החליטו המנהיגים לשים קץ לסכסוך ואף מצאו פתרון לגבול המריבה

מנהיגי צפון ודרום קוריאה החליטו הבוקר (יום ה'), במהלך ועידה היסטורית ביניהן, לחתום על אמנה לשלום ולשיתוף פעולה כלכלי, שתבוסס על העיקרים שנדונו ביניהם מאז פגישתם הראשונה בשנת 2000.

 

על פי ההסכם, השניים ייזמו דיונים עם סין וארצות הברית על-מנת לסיים סופית את הטיפול בסוגיות שנותרו בלתי-פתורות מאז מלחמת קוריאה שאירעה ב-1950-1953 , ולחתום על הסכם שלום שיחליף את הסכמי שביתת הנשק. "דרום וצפון קוריאה חולקות את אותה ההשקפה, לפיה יש להפסיק את המצב הנוכחי בינהן ולכונן יחסים קבועים של שלום", צויין בהסכם. 

 

בהצהרה משותפת שפרסמו לאחר החתימה על ההסכם הצהירו מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג איל, ונשיא דרום קוריאה, רו מו-היון, כי יקדישו מאמצים רבים לשיתוף פעולה הדדי. "המנהיגים הסכימו על שיתוף פעולה הדוק במטרה לסיים את העויינות הצבאית בין שתי המדינות, וכדי להבטיח מצב של שלום וחוסר מתיחות בחצי האי", נכתב בהצהרה. בתום הפגישה בינהם לחצו השניים ידיים, הצטלמו יחד ואף הרימו כוסית לחיי ההסכם.

 

דובר בית הנשיא הדרום קוריאני, צ'און הו-סאון, סיפר לעיתונאים בבירת צפון קוריאה, פיונגיאנג, שההסכם נחתם תחת הכותרת "ההצהרה על פיתוח היחסים, השלום והפיתוח הבין-קוריאנים". בהסכם צויין  אולם לא מסר פרטים נוספים על תוכנו. סוכנות הידיעות של סיאול, יונהאפ, דיווחה כי אחד הסעיפים המרכזיים בהסכם הוא הקמת אזור משותף לשתי המדינות בגבול המריבה שבים המערבי.

 

בנוסף, הוסכם ששתי המדינות יקיימו מפגשים משותפים באופן קבוע, אולם לא נמסר על לוח זמנים שגובש לשם כך. עם זאת, ראשי הממשל ושרי ההגנה של שתי הקוריאות ייפגשו במהלך החודש הקרוב כדי להמשיך את ההתקדמות שהושגה במהלך פסגת המנהיגים. במקביל, הודיעו המדינות על הידוק הקשרים הכלכליים בינהן, במסגרתם ייפתחו נתיבי מסחר בין המדינות ויוכרז אזור דייג משותף. כמו כן, ייפתח פרוזדור אוויר בין סיאול והר פיקטו שבצפון קוריאה שבו, על פי המסורת הקוריאנית, נוסדה קוריאה.

 

הגבול המערבי היה ככל הנראה אחד הנושאים הטעונים ביותר במהלך הוועידה. סוכנות הידיעות הדרום קוריאנית דיווחה כי נמצא פתרון לבעיה, אך לא פירטה מעבר לכך. זאת, לאחר שמאז תום המלחמה מביעה פיונגיאנג את מחאתה על מיקום הגבול, ששורטט על-ידי האו"ם, ודורשת להזיזו דרומה.

 

בתום הוועידה יעשה רוה את דרכו חזרה לסיאול, כאשר בדרכו יעבור בעיר הגבול הצפון קוריאנית קאסונג. במקום נמצא אזור תעשיה המשותף לשתי המדינות ומשלב את הניהול הדרום קוריאני עם כוח העבודה הזול של הצפון. אזור זה הוא אחד מהסמלים הבולטים ביותר של ועידת השלום הראשונה בין שתי המדינות, ביוני 2000.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המנהיגים בפגישה
צילום: רויטרס
מומלצים