שתף קטע נבחר

תביעת העלבון

טענות הקיפוח של הזמר יעמדו סוף סוף למבחן בית המשפט. הזמר לירן טל תובע את רשת ג' בטענה לאפליית שיריו על רקע "עדתי וגזעני", מדווח "ידיעות אחרונות". לצורך זה שכר את עורך הדין שניצח בפרשת "ארומה". רשות השידור: "נגיב אחרי שנלמד את התביעה"

השד העדתי חוזר לבית המשפט, והפעם זה קורה לראשונה בגלל המוזיקה. הזמר לירן טל יגיש הבוקר (א') תביעה תקדימית נגד רשות השידור, שבמרכזה האשמות לאפליה לכאורה על רקע עדתי, פגיעה בחופש הביטוי וחוסר שיוויון. הטענה המרכזית: רשת ג' פסלה לטל שיר על רקע עדתי ועברה על חוק רשות השידור, חוק יסוד כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד חופש העיסוק. טל ומנהלו, אדיר שלום, תובעים מרשות השידור, באמצעות עו"ד אסף שרעף, פיצוי של 100 אלף שקל.

 

תזכורת לפרשה שנחשפה בידיעות אחרונות: לירן טל ומנהלו שלחו לרשת ג' את הסינגל "אין סוף לאהבה" (יוסי גיספן, שמעון בוסקילה‭,(‬ שנדחה מספר פעמים ולא זכה להיכלל ברשימת השירים

המומלצים להשמעה. אז רקמו השניים תרגיל: הם שלחו את אותו שיר בשם שונה - "תמיד", הסירו את תמונתו של טל, כתבו שיוצר השיר הוא אריק ברמן והטביעו חותמת של חברת התקליטים "הד ארצי" על הדיסק. התוצאה הייתה מביכה מבחינת הרשת: השיר צלח את ישיבת הפלייליסט.

 

ברשת ג' טענו להגנתם שכבר השמיעו בעבר שירים של טל, אבל שכחו להזכיר שמדובר בשני שירים מתוך עשרות פעמים שנשלחו בשלוש השנים האחרונות.

 

בעקבות הפרשה שונו נהלי קביעת הפלייליסט, כך שהרשימה נקבעת מבלי שהעורכים יודעים מי חיבר את השירים. כעת אף מבקש מנהל הרדיו, יוני בן מנחם, לבטל את שיטת הפלייליסט לגמרי.

 

עכשיו, כאמור, מגיעה הפרשה לבית המשפט. כדי לסמן את הכיוון העדתי מודגש בפתיחת התביעה שהעותר הינו ממוצא מזרחי, זמר במקצועו בתחילת דרכו. בתביעה משורטטת פרשת השיר, והזמר שוטח את טענותיו לפיצוי. "רשת ג' פעלה מתוך משוא פנים ואפליה קשה, מתוך מניעים בלתי ראויים, גזעניים, עדתיים, נקמניים, הפוגעים פגיעה קשה ובלתי הפיכה בכבודם ובשמם הטוב של העותרים", נכתב בתביעה. מאז הפרשה חדלה רשת ג‭,'‬ בצעד הפגנתי, להשמיעו ואף פסלה לא פחות משמונה שירים נוספים שהעביר טל, שזכו להכרה בתחנות אזוריות.

 

טל ושלום טוענים עוד: "התנהלותה של רשות השידור כרשות ממלכתית מהווה הפרת חובות חקוקות שמחייבות אותה להימנע מאפליה פסולה, מפעולה שרירותית בלתי סבירה ולנהוג בשיוויון הזדמנויות ללא הבדל מין, דת וגזע כלפי כל אזרחי המדינה. פסילת שירו של טל בעת שהוצג בשמם האותנטי של המבצע ויוצרי השיר, וזמן קצר לאחר מכן אישורו של אותו השיר בשם מבצע ויוצר ששמם נשמע כמי שמוצאים אינו מזרחי - מהווה ביטוי ברור וחד משמעי שאינו ניתן לפרש אפליה פסולה על רקע עדתי.‬ רשות השידור פעלה תוך הפרה בוטה של חוק יסוד כבוד האדם וחירותו הקובע כי אין פוגעים בקניינו של אדם".

 

בהמשך נטען כי רשות השידור אף הפרה את חוק יסוד חופש העיסוק: "היא מנעה מהעותרים את השמעת שירם מטעמים פסולים ופגעה בפרנסתם. מדובר בפגיעה קשה בפוטנציאל ההכנסה של העותרים, שהרי הבסיס לפרנסתם הוא השמעה בכלי התקשורת ותוצאה של השמעה זו היא תשלום תמלוגים, קניית דיסקים על־ידי מאזינים פוטנציאלים והזמנות להופיע באירועים".

 

לסיום נכתב בתביעה: "מן הראוי שבית המשפט יעביר מסר ברור ולא יאפשר לגזענות להסתתר מאחורי מניעים באיצטלה של טעם מוזיקלי וחופש היצירה".

 

"ביעור נגע הגזענות"

עו"ד אסף שרעף היה זה שזכה בתביעה בפרשת רשת בתי הקפה ארומה, שבעליה העליב אישה בכינוי "כתם שחור, אישה שחורה ונחותה". כעת הוא מאמין שסיכוייו לזכות שוב גבוהים. "מדובר בפרשה חמורה ביותר", אומר שרעף, "רשות השידור היא גוף ששייך למדינה, ובמקרה הזה שיקוליה היו פסולים. עולה כאן ריח קשה של גזענות, כי לא ניתן למצוא הסבר אחר לכך שאותו שיר שנפסל מקבל אישור אחרי שינוי שם הזמר והורדת תמונתו".

 

יאשימו אתכם שאתם רוכבים לחינם על השד העדתי ויגידו שמדובר רק בעניינים של טעם מוזיקלי.

 

"טענה כזו הייתה מתקבלת אם השיר היה נפסל גם אחרי שינוי שם הזמר. אנחנו לא רוכבים על השד העדתי, אבל אי אפשר לחמוק מכך שנראה ששיקוליהם של אנשי הפלייליסט נגועים בעדתיות וכמובן בחוסר מקצועיות משווע. אם התביעה שלנו תצליח, ייפתח צוהר רחב לאמנים נוספים ורבים שמרגישים פגועים משיטת הפלייליסט בשל אותם שיקולים. אין לי ספק שבית המשפט יעביר מסר ברור וחד משמעי בנושא של ביעור נגע הגזענות".

 

דוברת רשות השידור, לינדה בר, מסרה בתגובה: "טרם קיבלנו את התביעה. כשנקבל, נלמד אותה ונגיב בהתאם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טל. אין סוף לקיפוח
עטיפת האלבום
לאתר ההטבות
מומלצים