שתף קטע נבחר

10 תסמינים שמחייבים - רוצו לרופא עכשיו

לא כל התסמינים המאותתים על סכנה מובנים מאליהם, כמו כאבים עזים, דימומים או התעלפויות. ד"ר אמיתי אלקיים, מומחה בכיר לרפואה פנימית מבית החולים שיבא, מציג את אלה המהווים אותות אזהרה חשובים ומחייבים פנייה מיידית לעזרה רפואית או למוקד חירום

1. אובדן משקל משמעותי:

הפחתה של 5% מהמשקל בתוך חודש או 10% בתוך 6־12 חודשים, שאינה נובעת מדיאטה ושאין לה הסבר אחר, עלולה להוות ביטוי לרשימה ארוכה של בעיות בריאות, בהן מחלה דלקתית, עודף פעילות של בלוטת התריס, גידול סרטני, דיכאון או בעיה הגורמת להפרעה בספיגת רכיבי תזונה.

 

2. חום ממושך שאינו יורד:

חום של יותר מ־37.8 מעלות צלזיוס הנמשך יותר מ־7־10 ימים מחייב התייחסות של רופא, שכן הוא עלול להעיד על זיהום סמוי שיכול לנבוע מסיבות רבות, החל מדלקת בדרכי השתן וכלה במצבים ממאירים. אם אתם סובלים מחום המלווה בצמרמורות או מחום גבוה (יותר מ־39.5), כדאי לפנות לרופא בהקדם האפשרי.

 

3. שינויים במצב ההכרתי:

תחושת בלבול המופיעה בפתאומיות או בהדרגתיות, תחושה של חוסר אוריינטציה, התנהגות אלימה פתאומית או הופעת הזיות - התסמינים האלה יכולים להעיד על תהליכים העלולים להיות מסכני חיים, ולכן אם אחד מהם או יותר מופיעים, יש לפנות לרופא באופן מיידי. שינויים בהתנהגות או בהכרה עלולים להיגרם כתוצאה מאירוע מוחי, זיהומים, פגיעות ראש, סוכרת, או כתופעת לוואי של תרופות שונות, בעיקר כשמדובר בתרופות חדשות.


הקשיבו לאותות האזהרה (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

4. קוצר נשימה:

אם תחושת קוצר הנשימה אינה נובעת מגודש רגיל באף או מופיעה לאחר אימון גופני, היא עלולה לאותת על בעיית בריאות הקשורה לריאות, למערכת הדם או ללב. כדאי לשים לב אם תחושת קוצר הנשימה מלווה גם במחושים בחזה.

 

5. שינויים בהרגלי היציאות:

שלשול ממושך שהופיע פתאום, גם אם אינו עז, עצירות או שלשולים ועצירות לסירוגין הנמשכים יותר משבועיים, מחייבים פנייה רופא. לחלופין, שינוי אקוטי, כגון שלשול עז המלווה בחום או ביציאה דמית, מחייב פנייה לרופא בהקדם. שינויים בהרגלי היציאות עלולים להעיד על זיהום חיידקי, כגון קמפילובקטר או סלמונלה, או על זיהום שמקורו בווירוס או בטפיל מעיים. סיבות אחרות עלולות להיות מחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן או קוליטיס כיבי, וסרטן המעי.

 

6. כאבי ראש שונים מהתבנית המוכרת:

כאבי ראש הם תלונה שכיחה מאוד, וכמובן שלא כל כאב ראש מצריך פנייה לרופא. אך אם מופיע כאב חריג (אנשים מתארים אותו במקרים מסוימים כ"גרוע ביותר שחוויתי אי פעם"), ובעיקר אם הוא מלווה בתסמינים נוספים, בהם הפרעות ראייה, שינוי במצב ההכרה, חום, צוואר נוקשה, קשיים בדיבור ואם הוא מופיע לאחר פציעת ראש, יש לפנות בהקדם לחדר המיון. כאבי ראש המלווים בתסמינים אלה עלולים להיות תוצאה של שבץ מוחי, דלקת עורקים (ארתריטיס), דלקת קרום המוח, גידול במוח, מפרצת במוח או דימום מוחי לאחר טראומה.

 

7. אובדן זמני של ראייה, יכולת דיבור או שליטה בתנועה שנמשכים כמה דקות:

התסמינים הבאים עלולים להעיד על שבץ מוחי או על התקף איסכמי חולף (הפרעה קצרה באספקת הדם למוח), ומחייבים פנייה מיידית לחדר המיון: חולשה פתאומית או תחושת נימול בפנים, בזרועות, ברגליים או בצדי הגוף; ערפול או אובדן ראייה פתאומיים; אובדן היכולת לדבר או קשיים בדיבור או בהבנת הדיבור; כאב ראש דמוי "רעם"; סחרחורת פתאומית, חוסר יציבות או נפילה.

 

8. הבזקי אור:

הופעה פתאומית של הבזקי אור או נקודות שחורות בשדה הראייה עלולה לאותת על התחלה של קרע ברשתית והיפרדות הרשתית. במקרה כזה נדרש טיפול מיידי כדי להציל את הראייה. הבזקי אור יכולים להוות

עדות לפגיעה בעין או לפעמים לאפילפסיה. פלשים של אור יכולים להופיע כאאורה (נצנוצים או טשטוש הראייה) כתוצאה ממיגרנה אך גם במצבים של יתר לחץ דם.

 

9. בטן מלאה ורצון להקיא:

תחושת מלאות מוקדמת מהנורמלי לאחר אכילה מועטה, בחילה קבועה ורצון להקיא או קושי בבליעה הנמשכים כמה שבועות, מהווים אותות אזהרה המחייבים בדיקת רופא, בעיקר אם הם חמורים ומלווים בתסמינים נוספים, כגון ירידה במשקל וחום. יש גורמים אפשריים רבים לתסמינים אלה, החל מזיהום וכלה במחלות סרטן בלבלב, בבטן או בשחלות.

 

10. נפיחות, חום או אודם במפרקים:

תסמינים אלה עלולים להופיע במצב של זיהום חיידקי במפרקים והם מחייבים פנייה לטיפול בהקדם כדי למנוע מהחיידק להתפשט לאזורים נוספים. גורמים אחרים עלולים לכלול מחלת גאוט או סוגים מסוימים של מחלות מפרקים כגון ראומטואיד ארטריטיס.

 

  • ייעוץ מקצועי: ד"ר אמיתי אלקיים, מומחה בכיר לרפואה פנימית, בית החולים שיבא.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
הבטן כואבת ואתה רוצה להקיא? סימן לסכנה קרבה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים