שתף קטע נבחר

המשטרה צריכה להתאמץ

ביום שני תוגש לוועדת השרים לענייני חקיקה הצעת חוק פרטית לפיה המשטרה והפרקליטות יידרשו לסיים חקירות בתוך תקופה קצובה. יש מתנגדים?

שכן שאיתו אני מסוכסך הגיש נגדי תלונת שווא במשטרה. כמה זמן אני צריך לחכות עד שהמשטרה תסגור את התיק? מישהו מישש את החברה שלי כשנסעה באוטובוס. כמה זמן היא צריכה לחכות מהרגע שהתלוננה במשטרה ועד שיוגש נגדו כתב אישום? נכון להיום – הרבה מאד. חרדות, לילות בלי שינה ולעתים פגיעה בתעסוקה נגרמים לאזרחים רבים עקב איטיותן של המשטרה והתביעה.

 

ביום שני עתידה לבוא בפני וועדת השרים לענייני חקיקה הצעת חוק פרטית שעשויה לשים סוף למצב המעוות הזה. לפי הצעת החוק, המשטרה תידרש לסיים חקירות בתוך תקופה קצובה: אם מדובר בעבירות קלות במיוחד (מאלו שבדרך כלל אינן מגיעות כלל לבית משפט) - בתוך חצי שנה. בעבירות אחרות, שאינן מוגדרות בחוק כפשע, בתוך שנה. בפשעים אחרים בתוך שנתיים, ובעבירות חמורות מאד לא יוגבל משך החקירה כלל. לפי הצעת החוק אם התעורר צורך מיוחד יוכל היועץ המשפטי לממשלה לאפשר הארכת החקירה בכל סוגי העבירות בשנה נוספת יחסית לתקופות אלו.

 

הצעת החוק גם מחייבת את התביעה והפרקליטות להגיש כתבי אישום בתוך תקופה שבין תשעה חודשים לשנה וחצי מיום שהועבר להן התיק מן המשטרה (לפי חומרת העבירה ומורכבות התיק). חשודים ומתלוננים כאחד וגם הציבור כמכלול ייצאו נשכרים מחיוב המשטרה והתביעה לעבוד ביתר יעילות ומהירות. המתלוננים (ובמקרים רבים: מתלוננות) יזכו לטיפול מהיר יותר בעניינם, שיזרז את שיקומם, ויאפשר להם לחזור, במידת האפשר, לשגרת חייהם. הם לא יצטרכו לשוב ולעסוק במשך שנים בפצעם, ויוכלו להניח את העניין המכאיב מאחוריהם. 

 

גם מצבם של מי שהוגשה נגדם תלונה ("חשודים") ישתפר. משך התקופה המכבידה של אי וודאות באשר לגורל עניינו המשפטי של אדם שהוגשה נגדו תלונה יתקצר. אם שלא בצדק נפגע שמו הטוב עקב פרסום חשד שווא נגדו, חשד זה יוסר תוך זמן קצוב, והפגיעה בשם הטוב תתעמעם. אם הושעה ממקום עבודתו, יתקצר משך ההשעיה וכו'.

 

הציבור כמכלול אף הוא ייצא נשכר מכך שחשדות יתבררו תוך זמן קצר. אם מדובר בחשדות מבוססים, וחמורים מספיק לשם טיפול משפטי בהם, יזכה הציבור לכך שמיצוי ההליכים המשפטיים ייעשה בתוך זמן קצוב. אם מדובר בחשדות שווא או בחשדות כה קלים שאינם מצדיקים טיפול משפטי, יזכה הציבור לכך שמי שהוגשה נגדם התלונה ישתלבו חזרה בחברה בתוך זמן קצר, ויוכלו לתרום לפיתוחה באפיקים חיוביים.

 

מי מתנגד להצעת החוק? שוב ניחשתם נכון: המשטרה והתביעה, שהרי מדוע שיירצו להתאמץ. מובן שאין הם מסבירים את התנגדותם באי רצונם להתאמץ, ולכן אימצו ספין המציג את ההצעה כהצעה פוליטית הקשורה בענייניו של ראש הממשלה אולמרט, הנתון בעצמו בחקירה. וכך, במקום לנהל דיון ענייני בשאלת הסבל שנגרם למאות אלפי אזרחים מדי שנה – כן, כן מדי שנה נפתחים במשטרה מאות אלפי תיקי חקירה – מעדיפים בפרקליטות ובמשטרה למקד את הדיון בעניינם של נבחרי ציבור החשודים בפלילים, שאינם מהווים אפילו פרומיל מן הנחקרים.

 

את הצעת החוק הגישו שורת חברי כנסת מסיעות האופוזיציה שאיש מהם אינו נמנה על תומכיו של ראש הממשלה – דב חנין מחד"ש, אריה אלדד מהאיחוד הלאומי, יצחק לוי מהמפד"ל, יוסי ביילין וחיים אורון ממרצ ומיכאל איתן מהליכוד. מדובר באנשים ישרים, שבאיש מהם לא דבק מעולם אבק של פלילים.

 

צריך לקוות, שעל אף עמדתן של הרשויות העצלות, הצעת החוק תתקבל, ובתוך זמן קצר לא יצטרכו יותר חשודים ומתלוננים לסבול מעינוי הדין שגורמות להם כיום המשטרה והתביעה. הציבור רק ייצא נשכר מכך.

 

עו"ד איתי הרמלין, התכנית לזכויות בהליך הפלילי, הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ דב חנין ממגישי הצעת החוק
מומלצים