שתף קטע נבחר

איזה מכשיר שורף הכי הרבה קלוריות? מיתוסים של הרזיה

איזה מכשיר בחדר הכושר הכי יעיל להרזיה, האם הליכה מהירה באמת שורפת יותר קלוריות מהליכה מתונה, ואיפה אתם בסיפור הזה. האמת מאחורי המיתוסים הגדולים על הקשר בין הרזיה לספורט

ביום היוולדי קוללתי פעמיים: הגנטיקה הורישה לי נטייה להשמנה, ואני מצדי סיפקתי אופי של שק תפוחי אדמה, תכונה שהקשתה עלי מאז ומתמיד להניע את גופי ולהילחם בתורשה. אבל בזכות מודעות גבוהה, ולא מעט שיחות עם אלוהים, הצלחתי להתאבזר בנחישות הנחוצה להסרת הטיירים המעיקים ולהמריץ את עצמי לפעילות.

 

איך עושים את זה הכי מהר ונכון שאפשר? אוספים את כל העצות שמציעים מדריכי כושר ומתאמנים מנוסים ויוצאים לדרך. כך קרה שבכל פעם נצמדתי בדבקות לסטפר מתוך אמונה שהוא המכשיר המועדף לחיטוב ולשריפת קלוריות מואצת, רצתי הכי מהר שיכולתי על ההליכון מתוך אמונה שככה אשרוף יותר, והתייסרתי באינספור כפיפות בטן במטרה להחליק באלגנטיות לביקיני הנכסף.

 

ולאן הגעתי? לשום מקום. הצמיגים נעלמו וחזרו, ושוב נעלמו וחזרו, וחוזר חלילה. למה? כי רבות מהעצות שבהן צוידתי בתחילת דרכי התגלו כאגדות מופרכות. אז אם גם אתם בדרך לשם, הנה כמה מהמלכודות שכדאי שתעקפו.

 

נכון

המכשיר האירובי היעיל ביותר במכון כושר לשריפת קלוריות הוא הליכון.

נכון. מחקרים הוכיחו חד־משמעית שהליכה, ובעיקר ריצה, היא הפעילות היעילה ביותר לשריפת אנרגיה למרבית האוכלוסייה. את המקום השני תופסים הסטפר והקרוס, ובמקום השלישי מדורגת רכיבה על אופניים על כל סוגיה, כולל ספינינג. כל זאת בהנחה כמובן שכל הפעילויות מתבצעות באותה עצימות ולמשך אותו זמן. 


הכי טוב לשריפת קלוריות. הליכה (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

דיאטות דלות פחמימות לא מתאימות לעוסקים בפעילות גופנית

נכון. הפחמימות מספקות את עיקר האנרגיה בזמן האימון. דיאטה דלת פחמימות תגרום לדלדול מאגר הגליקוגן הקיים בשריר ובכבד. כתוצאה מכך אתם עלולים לחוש תשישות וירידה ברמת הביצועים בתוך זמן קצר – עוד לפני שתסיימו את האימון.

 

שתיית מים מגבירה את קצב חילוף החומרים

נכון. ההסבר לכך עדיין לא ברור. במחקרים חיברו אנשים למכונות שבודקות את קצב חילוף החומרים. הם בדקו את צריכת כמות החמצן לפני שתייה של ליטר וחצי מים (נוסף על הכמות שהם רגילים לשתות) ואחרי התוספת. הממצאים הראו שאצל אלה שהוסיפו להם ליטר וחצי של מים עלה קצב חילוף החומרים ב־15%.

 

תרופות להורדת לחץ דם מקטינות את קצב חילוף החומרים.

נכון. בעיקר התרופות ממשפחת חוסמי בטא. לכן רצוי ליידע את התזונאי על נטילתן כדי שיתאים לכם תפריט יומי המכיל 10% פחות קלוריות, ובמקביל להאריך את משך הפעילות.  

 

עבודה עם משקולות עלולה להעלות את משקלכם ב־2־3 קילוגרם.

נכון. אבל רק בהתחלה (אם התחלתם לעבוד עם משקולות או חזרתם לפעילות

אחרי הפסקה ארוכה). בכל מקרה, אל תילחצו - זו לא השמנה אלא אגירת נוזלים. לאחר תקופה תיפטרו מהנוזלים וגופכם יהיו מוצק וחטוב יותר.

 

הרזיה ללא פעילות מעבר ל־600־800 גרם בשבוע מעידה על פירוק שרירים.

נכון. איבוד מסת השריר פוגע בקצב חילוף החומרים הבסיסי ומקשה מאוד על שמירת משקל נמוך לאורך זמן. מעבר לכך, אחוז השומן בגופכם לא ישתנה והגוף ייראה רופס ולא מחוטב. עובדה זו נכונה גם לגבי אנשים שמתאמנים. ירידה מעל קילוגרם אחד באופן קבוע מדי שבוע תפגע ברקמת השריר. 

 

אימון בתנאי חום שורף יותר קלוריות.

נכון. בתנאי חום נפח פעימות הלב יורד וכדי לפצות על כך הגוף מעלה את תפוקת הלב והדופק ועובד על טורים גבוהים יותר בהשוואה לאותו מאמץ הנדרש לאותה פעילות במכון ממוזג. כתוצאה מכך הגוף שורף יותר קלוריות. אגב, תוצאה דומה תקבלו גם במצב הפוך: אימון בקור עז.

 

לא נכון

ב־20 הדקות הראשונות של האימון הגוף מנצל פחמימות להפקת אנרגיה, ורק אחר כך הוא מנצל את הקלוריות משומן.

לא נכון. הגוף מתחיל לשרוף קלוריות מהשומן ומהפחמימות בו־זמנית, והוא עושה זאת כבר מהדקות הראשונות של האימון. השינוי חל רק במהלך הדרך. ככל שהפעילות ממושכת ונעשית בדרגת מאמץ גבוהה יותר, כך יש ניצול גבוה יותר של פחמימות להפקת אנרגיה. כשמאגר הפחמימות מידלדל, הגוף עובר להשתמש בקלוריות מהשומן לצורך הפקת אנרגיה.

 

פעילות רציפה שורפת יותר קלוריות מפעילות מפוצלת.

לא נכון. מחקרים מראים שאם עושים דיאטה ובמקביל הולכים 40 דקות ברציפות ביום שורפים את אותו מספר קלוריות גם כשמפצלים את ההליכה לארבע פעמים ביום למשך 10 דקות בכל פעם. עם זאת, היתרון של הפעילות הרציפה נעוץ בשיפור הכושר, שמשמעותו שריפה קלורית גבוהה יותר בפרק זמן נתון.

 

פעילות בעצימות נמוכה לא תביא לשריפה מוגברת של קלוריות.

לא נכון. יש יותר מחקרים שמראים שההפך הוא הנכון. אנשים עם עודף משקל גדול שהלכו הליכה מתונה של שמונה קילומטר ביום, שרפו 1,000 קלוריות ביום. מעבר לזה, עבודה בדופק גבוה אינה מתאימה לכל אחד ובמקרים מסוימים עלולה

 לגרום למוות. לכן חשוב להיבדק אצל רופא לפני תחילת הפעילות וקביעת אופי האימון ודופק מטרה. 

 

עבודה עם משקולות בשילוב עם פעילות אירובית שורפת יותר קלוריות.

לא נכון. במחקר שנעשה על 35 אנשים הסובלים מעודף משקל נמצא כי הקבוצה שביצעה פעילות אירובית בשילוב אימוני כוח הפחיתה ממשקלה באופן זהה לקבוצה שעשתה פעילות אירובית בלבד. אבל הקבוצה ששילבה אימוני כוח מנעה את איבוד מסת השריר המתרחש בכל תהליך הרזיה.

 

כדי להוריד את הכרס צריך לעשות הרבה כפיפות בטן.

לא נכון. אין פעילות שתורמת לשריפת קלוריות סלקטיבית באזור מסוים בגוף. הפתרון להורדת הכרס הוא באמצעות הפחתה במשקל. על כל קילוגרם אחד שמופחת, מצטמצם היקף הכרס בכסנטימטר. עם זאת, חשוב ללוות כל שלב בהרזיה בתרגילים לחיזוק הבטן. האימון יחזק את השרירים מחדש ויספק לבטן מראה יפה יותר.

 

ייעוץ מקצועי: יאיר קרני, מומחה לתזונת ספורט; יאיר להב, דיאטן קליני, ראש תחום לימודי חדר כושר במכון וינגייט; צחי נחום, מומחה לפיזיולוגיה של המאמץ, יועץ כושר ראשי ברשת "גו־אקטיב"; צחי כנען, דיאטן קליני. 

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
משקולות. לא מרזה, אבל מונע איבוד מסת שריר
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים