שתף קטע נבחר

המדריך האולימפי: שייט

ארבע שנים אחרי שגל פרידמן הביא לישראל זהב ראשון אי פעם, ינסו גולשי הניל פרייד, שייטי ה-470 ונופר אדלמן שעל הלייזר רדיאל להמשיך את המומנטום בבייג'ינג. כל מה שרציתם לדעת על הענף הכי ימי באולימפיאדה

השייט, אחד מענפי הספורט העתיקים ביותר במשחקים האולימפיים, עבר שינויים רבים לאורך האולימפיאדות. כבר באולימפיאדת ברצלונה 1992 לא נערכה תחרות באף לא אחד מכלי השייט שהתחרו במשחקי פריז 1900 - האולימפיאדה הראשונה שבה התקיימו התחרויות בענף זה.

 

בבייג'ינג 2008 יתחרו הגברים בארבעה כלי שייט - לייזר, סטאר, 470 וגלשני ניל פרייד, שהחליפו את המיסטרל, הדגם בו זכה גל פרידמן במדליית הזהב באתונה 2004. התחרויות בהולנדי המעופף הוצאו ממסגרת המשחקים האולימפיים באטלנטה 1996. גם הנשים יתחרו בניל פרייד וב-470, ובנוסף אף בסירות מסוג יינגלינג ולייזר רדיאל, סירת יחיד שהחליפה את הדגם הקודם, יורופ. צוותים מעורבים יתחרו בשלושה כלי שייט: פין, טורנדו ו-49er.


פרידמן, קקלמנאקיס והמיסטרל. בוטל (צילום: ראובן שוורץ)

 

ההבדלים בין תחרויות השייט נובעים מן ההבדלים בסוגי הסירות, במבנה הסירות, ובחומרים שמהם הן עשויים המפרשים, התרנים ועוד. שיטת הניקוד הינה כדלקמן - המקום הראשון שווה נקודה אחת, המקום השני שתי נקודות, וכך הלאה בסדר עולה. המתחרה שצבר את מספר הנקודות הנמוך ביותר הוא הזוכה בתחרות.

 

במשך השיוט מתחרים השייטים במסלול דמוי משולש, הנושא ציוני דרך שאותם יש לעבור מן הצד הנדרש. השייט מסיים את השיוט רק לאחר שכל גוף הסירה, הציוד והצוות עצמו (אם מדובר בצמד או בשלישייה) עברו את קו הסיום.


אדלמן והלייזר רדיאל. הופעה ראשונה באולימפיאדה, לשניהם (גילי אמיר)

 

גדול השייטים בכל הזמנים הוא פאול אלבסטרום מפינלנד. בין השנים 1960-1948 זכה אלבסטרום בארבע מדליות זהב בתחרויות לסירות מדגם פין. בנוסף לתארים האולימפיים הוא אף זכה 12 פעמים באליפות העולם. בענף השייט זכתה ארצות הברית ביותר מדליות זהב מכל מדינה אחרת. מקום מכובד בצמרת השייט האולימפי שמור גם לגרמניה, לנורבגיה, לשוודיה, לדנמרק, לבריטניה ולצרפת. בעשור האחרון גם ברזיל ויוון מככבות בטופ.

 

רוברט שיידט הברזילאי, המתחרה בלייזר, זכה במדליות בכל 3 האולימפיאדות האחרונות - זהב באטלנטה ואתונה, כסף בסידני. ניקוס קקלמנאקיס מיוון, סגנו של גל פרידמן ב-2004, זכה בתואר האלוף האולימפי במיסטרל שמונה שנים מוקדם יותר.


גל פרידמן, הזר והזהב. אחראי להיסטוריה ולהיסטריה (צילום: איי פי)

 

ענף זה הוא גם היחיד שהביא לישראל מדליית זהב. פרידמן, שכבר באטלנטה 1996 זכה בארד במיסטרל, אחראי להיסטוריה ולהיסטריה באתונה. גם הפעם שלחה ישראל נציגות מכובדת, ובצ'ינגדאו יתמודדו מלבד גולשי הניל פרייד(שחר צוברי ומעיין דוידוביץ') ושייטי ה-470 (אודי גל וגידי קליגר, וניקה קורנצקי ו-ורד בוסקילה) גם נופר אדלמן, בדגם החדש לייזר רדיאל.

 

השתתף בהכנת הכתבה: שגיא אלבז


פורסם לראשונה 29/06/2008 18:51

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אודי גל וגידי קליגר. ישייטו למדליה?
צילום: סער ברוקמן
מומלצים