שתף קטע נבחר

חוזרים לפטרה: תיירות בירדן

13 שנה חלפו מאז נחתם הסכם השלום בין ישראל לירדן - ורק לאחרונה החלו הישראלים לגלות עניין אמיתי בשכנה הידידותית ממזרח. השמועה עוברת מפה לאוזן ועשרות אלפי ישראלים חצו את הגבול השנה, אבל רובם עדיין חוששים להעביר בה את הלילה

היום לפני 13 שנה נחתם הסכם השלום בין ישראל לירדן. חיוכו החם של המלך חוסיין והמעמד המרגש בישרו תחושה של התחלה אופטימית. פטרה, מושא ההערצה הבלתי מושג, הייתה ממש מעבר לגבול. עד מהרה התברר כי השמחה הייתה מוקדמת: הישראלים לא צבאו על גבולותיה של שכנתנו ממזרח, השכנים לא באו לבקר בישראל, והשלום נותר בעיקרו צונן למדי.

 

אולם בחודשים האחרונים נדמה כי משהו משתנה. תנועת הנוסעים לירדן, שהייתה עד כה דלילה למדי, הולכת ומתגברת בהתמדה. כפיר, מחברת "אהלן אולימפוס" המארגנת טיולים לירדן, מספר על עלייה חדה בתנועת היוצאים למדינה, שכמותה לא זכורה כבר שנים רבות. "הנתח של הישראלים בעוגת המטיילים לירדן קפץ במאות אחוזים בחודשים האחרונים". "הסיבות לכך אינן ברורות", הוא מוסיף, "אולי בגלל השקט בירדן בזמן האחרון, אבל סביר יותר להניח שהחוויות מהטיולים בירדן הן שמועה העוברת מפה לאוזן, שיוצרת טרנד חדש בתיירות. בסופו של דבר, שום דבר בירדן לא השתנה – השירות נותר טוב כשהיה, עובדי המסוף מהצד הירדני מברכים אותך ב-'welcome home', הם מאוד מסודרים ואדיבים, דוברי אנגלית, ומקפידים על תחושת הביטחון".

 

במסוף הגבול ע"ש יצחק רבין באילת מחזקים את התחושות הללו – למרות אזהרת משרד החוץ שלא לנסוע לירדן, חל השנה גידול של כ-30% ביחס לתנועת הנוסעים אשתקד. זאת, לאחר שגם בשנה שעברה חל גידול משמעותי לעומת השנה הקודמת. בסך הכל, בחודשים ינואר-ספטמבר 2007 עברו במסוף כ-53,000 ישראלים וכ-82,000 תיירים.

 

גם מנכ"ל חברת "ימבטבע", שניאור חשין, מספר על שינוי מגמה, המתבטא בגידול של מאות אחוזים. "אזהרות המסע לסיני ויוקר המחירים באילת הופכים את ירדן לאטרקציה תיירותית. צעירים בשנות ה-20 נוסעים לאתרי הצלילה בעקבה, ואילו האוכלוסייה המבוגרת יותר, כולל משפחות עם ילדים, מעדיפה נופש בעקבה וטיולי יום-יומיים בפטרה ובוואדי ראם".  


גולת הכותרת של הביקור. פטרה (צילום: אלעד גרשגורן)

 

פלא עולם ליד הבית

אפשרויות הטיול בירדן המוצעות על ידי חברות הטיולים בישראל הן מגוונות: טיולים עצמאיים או מאורגנים, בני יום אחד עד שבעה ימים, הכוללים בתי מלון ואתרי צלילה בעקבה, טיולי אופניים וג'יפים, טבע בראשיתי מרשים, וכמובן, פטרה. למרות האפשרויות הרבות, נראה כי הכמיהה הישראלית המסורתית לסלע האדום לא פסה מן העולם, וכי רובם המכריע של המבקרים מסתפקים לפי שעה בביקור בעיר הנבטית הקדומה.

 

אודי מ"החברה הגיאוגרפית", מספר כי "המטיילים נוסעים בעיקר לפטרה, זוהי גולת הכותרת של הביקור. ירדן הפכה ליעד תיירותי מבוקש בעיקר בגלל כניסתה של פטרה לרשימת שבעת פלאי עולם החדשה. הידיעה שאחד הפלאים נמצא כל כך קרוב, ושאין צורך להרחיק עד המאצ'ו פיצ'ו, מושכת אליה אנשים רבים". אבל ירדן היא הרבה יותר מפטרה, אומר אודי, ולא כולם מודעים לאתרים הפחות מפורסמים שלה: "רבים מהישראלים מחמיצים את הביקור בדרום ים המלח מצידו הירדני, ובנחל ארנון והר נבו. ההרים הגבוהים והקניונים המפורצים מרהיבים. החוויה של לראות את ירושלים מהצד השני היא מאוד מיוחדת".

 

אביב כהן מירושלים היה בירדן פעמיים. הוא מספר כי בפעם הראשונה, לפני שנתיים, לא פגש ישראלים כלל. בפעם השנייה, בשנה שעברה, פגש רק ישראלים בודדים. "הטיול היה אדיר, הנופים מדהימים. עשינו טרקים בשטח והשלטונות סייעו לנו - כשירדנו לאחד הנחלים המשטרה עקבה אחרינו מלמעלה כדי לוודא שהכל בסדר". גם הבדואים שפגשו בדרך אירחו אותו ואת חבריו בחביבות רבה, "לומדים להגיד ג'יראן (שכן) בערבית ואז הם מחייכים ונפתחים". חוץ מפטרה, ממליץ אביב בחום "להגיע גם לנחל זרד, המזכיר את הנחלים במדבר יהודה, רק עם מים זורמים, וגם להר מוזייר, שממנו נשקף נוף מרהיב של ירושלים והר הצופים".  


קניונים מרהיבים ביופיים. טיול אופניים בירדן (צילום: תמי סומברג)

 

יש גבול

סיבה נוספת לדבקותם של הישראלים באתרים הסמוכים לגבול היא החשש להעביר את הלילה מעבר לגבול. כתוצאה מכך, רובם המכריע של המבקרים בירדן מסתפקים בטיולי יום בודד הכוללים יציאה מאילת בבוקר ושיבה לעת ערב לבתי המלון באילת. לכך נוספת העובדה כי עקבה, הסמוכה לאילת, מצויה עדיין בשלבי פיתוח מבחינה תיירותית ועדיין אינה מהווה תחרות משמעותית לבתי המלון באילת, אם כי יש הטוענים כי הדבר עשוי להשתנות בשנים הקרובות.

 

מדריכי התיירים מלינים כי שעת הסגירה המוקדמת של הגבול, ב-20:00, מגבילה את המבקרים המעוניינים לשוב לאילת, ומונעת מהם להרחיק מעבר לפטרה. הם מספרים כי בעבר היה המסוף פתוח עד השעה 22:00, ואפשר למטיילים לצאת השכם בבוקר לטיול יום בפטרה ובוואדי ראם ולשוב עם לילה אל הגבול. תנועת הנוסעים הדלילה בשנים האחרונות הביאה לקיצטר שעות הפעילות של המסוף,

והתגברות הנוסעים בעת האחרונה עדיין לא הביאה להשבת שעות הפעילות המקוריות. לשם השוואה, מעבר הגבול הסמוך בטאבה פתוח 24 שעות ביממה.

 

בעוד בסוכנויות הנסיעות מספרים על מטיילים מבוגרים רבים היוצאים לפטרה, בכלל זאת גם גימלאים, בוחרים רוב הצעירים באפשרות הטיול העצמאי בירדן. אהר'לה יחזקאל מרמת גן נסע לפני כחודשיים לירדן לשישה ימים. הוא מספר: "קל מאוד להגיע מתל אביב לעמאן באוטובוס ישיר. עמאן עצמה לא מפחידה או מאיימת, רק עדיף לא להיכנס למחנות הפליטים. העיר עצמה היא עיר ערבית מודרנית, אין בה אטרקציות מיוחדות לתיירים, אבל היא משמשת בסיס טוב לטיולי יום בסביבה". הוא לא פגש ישראלים רבים בעיר, "נכון שהייתה אי נוחות מסויימת, אבל היא לא הייתה מטרידה במיוחד. לא הייתי מציע להסתובב עם החולצה מהטירונות, אבל גם לא צריך לפחד. הם בסך הכל רואים בנו תיירים שבאים להכניס להם כסף". אהר'לה, אגב, ממליץ בחום לא לוותר על ואדי ראם ועל ג'רש.

 

גם מיכל מתל אביב הייתה בירדן לאחרונה. "נסענו לפטרה בטיול יום מאילת. ההליך של חציית הגבול היה פשוט למדי והחביבות של המקומיים הפיגה את החששות שלנו. פטרה עצמה הייתה לא פחות ממהממת, ולפי הנופים בדרך, נראה שיש עוד המון מה לראות שם. חזרתי לארץ עם טעם של עוד. אין ספק שאני עוד אחזור לשם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ככה זה התחיל. חתימת הסכם השלום
צילום: איי פי
צילום: איי פי
אוטובוס ישיר מתל אביב. תיירים בעמאן
צילום: איי פי
המתחרה של אילת. עקבה
צילום: איי פי
מומלצים