שתף קטע נבחר

לבני ל-ynet: להטיל סנקציות דרמטיות על איראן

מכבש הלחצים של ישראל על מדינות העולם בעניין איראן עובד שעות נוספות. שרת החוץ, ציפי לבני, יצאה לסין במטרה לשכנע את הממשל שהתנגד להחרפת הסנקציות לשנות את דעתו: "כל היסוס מצד הקהילה הבינלאומית מתורגם לרע", אמרה ל-ynet בטרם צאתה

ממלאת מקום ראש הממשלה ושרת החוץ, ציפי לבני, יצאה הלילה (יום א') לבייג'ינג, במטרה לנסות לשכנע את הסינים לתמוך בהרחבת הסנקציות על איראן. שעה קלה לפני המראתה, אמרה בראיון ל-ynet: "יש חשיבות רבה להטלת סנקציות דרמטיות במועד הנוכחי על איראן. כל היסוס מצד הקהילה הבינלאומית מתורגם לרע, גם על ידי איראן וגם על-ידי שכנותיה".

 

לדברי לבני, "יש צורך להרחיב את הסנקציות ולהעמיק אותן. יש צורך בסנקציות כבדות ובעלות משקל, שתהיינה חריפות, כואבות ומשמעותיות ביותר. סין היא שחקנית קריטית במישור הזה. עד עכשיו סין הייתה גורם מאוד ממתן בנושא הסנקציות". לבני תיפגש עם ראש הממשלה הסיני, וון ז'יבאו, ועם שר החוץ שלה, יאנג ג'ייצ'י. פגישות אלו מצטרפות למסעות האחרונים של ראש הממשלה אולמרט למוסקבה, לפריז וללונדון, בניסיון לגבש תמיכה בינלאומית להחרפת הסנקציות מול איראן. זאת בעיקר בקרב חמש המדינות הקבועות של מועצת הביטחון.

 

בנסיעה בת היומיים לסין, תנסה לבני להאיץ את הרחבת הסנקציות נגד איראן, גם בדרך של סנקציות כלכליות ומסחריות עצמאיות, בדומה לאלו שהטילה בשבוע שעבר ארצות הברית. לבני טוענת שרק נחישות בינלאומית, הן במועצת הביטחון והן בקהילה הבינלאומית כולה, יובילו את איראן לשנות את מדיניות הגרעין שלה. להבנתה, ישראל אינה צריכה להתייצב בחזית המאבק באיראן, אך בהחלט עליה להיות שותפה פעילה במאמץ זה.

 

"איראן מהווה איום אזורי", אמרה ל-ynet, "החשש מאיראן מהווה גורם לחלוקה בין המתונים לקיצונים באזור. בנושא הגרעין מנסה איראן להרוויח זמן כדי לרכוש את הטכנולוגיה הגרעינית לצורכי צבא. לישראל מאוד ברורות הכוונות האיראניות. צריך להבין שאיראן הייתה חברה להסכם נגד הפצת הגרעין (NPT). היא לכאורה קיבלה על עצמה מראש התיימרות לייצור אנרגיה אזרחית ולא נשק. אבל, אין לנו ספק, ואיני חושבת שיש מישהו בעולם שחושב שפרויקט הגרעין האיראני הוא גרעין לצורכי שלום".

 

צריך לסגור את דלתות האו"ם בפני איראן 

לדבריה, "יש כאן הנהגה של מדינה שהאידיאולוגיה שלה קיצונית, שמכריזה בקול רם על הכחשת שואה, על הצורך למחוק מדינה מהמפה. מדינה מהסוג הזה אינה יכולה להיות חברה בקהילת העמים ולו רק בגלל התבטאויות מהסוג הזה. האידיאולוגיה שלה מנסה לערער את יציבות המדינות השכנות. היא עובדת עם גורמים רדיקליים גם במדינות הסמוכות לה. החשש הוא בין היתר הוא מאפקט הדומינו. השכנות של איראן מסתכלות על העולם המערבי ועל הקהילה הבינלאומית והנחישות שלהם לעצור את איראן. אם התחושה היא שהעולם לא נחוש מספיק, מדינות שכרגע נמצאות בצד של המתונות, עלולות לקבל החלטה אחרת".

 

לדעתה של לבני, מה שיוצר את הסכנה האמיתית מצד איראן הוא "השילוב שבין הנהגה קיצונית, עם אידיאולוגיה שכזו, עם הרצון לרכוש נשק הגרעיני, תוך הפרה של כל האמנות, תוך ניסיון להרוויח זמן כדי להשיג את הטכנולוגיה הנדרשת. לכן בהקשר הזה, דווקא מי שרוצה לראות פתרון בדרכים דיפלומטיות - צריך להבין שיש לנקוט פעילות מאוד מאסיבית, תוך זמן קצר ובכל המישורים ובכל הסנקציות האפשריות. זה יכול לשנות את משקל האפקטיביות וליצור דינאמיקה של שינוי".

 

"אני קראתי באו"ם לסגור את דלתות הארגון בפני אחמדי-נג'אד. אמרתי שמדינה שכזו לא יכולה להיות חברה בקהילת העמים. גם מדינות שאולי מהססות בנוגע לסנקציות, מבינות שהעולם לא יכול להרשות לעצמו איראן עם נשק גרעיני. המדיניות שמובילים היום מנהיגיה של איראן, מוליכה לסנקציות שצריכות להיות משמעותיות, דרמטיות, מיידיות ובעלות משקל. האחריות בעניין הסנקציות שיפגעו בציבור האיראני, מוטלת על ההנהגה שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ציפי לבני
צילום: חגי אהרון
האיום האיראני. הנשיא אחמדי-נג'אד
צילום: איי פי
מומלצים