שתף קטע נבחר

ארגנטינה בוחרת: לא קלינטון ופרון, פשוט קירשנר

אזרחי ארגנטינה הולכים היום לקלפיות כדי לבחור, כפי הנראה, את הנשיאה הראשונה בתולדות המדינה - כריסטינה קירשנר, רעייתו של הנשיא היוצא אך פוליטיקאית מנוסה בזכות עצמה. הפרופ' רענן ריין, היסטוריון של אמריקה הלטינית מאוניברסיטת תל אביב, סבור שאין צורך להשוות אותה לאף פוליטיקאית אחרת - ובעיקר לא להילארי קלינטון או לאוויטה פרון

אם לא ייקרה משהו יוצא דופן, יבחרו היום (א') מרבית אזרחי ארגנטינה באישה לתפקיד נשיאת המדינה – לראשונה בתולדותיה. המדובר בכריסטינה פרננדס דה קירשנר, רעייתו של הנשיא היוצא נסטור קירשנר, שעל פי הסקרים האחרונים צפויה לגרוף יותר מ-40 אחוזים מהקולות ולגבור על יריביה בפער של יותר מעשרה אחוזים – הישג שיבטיח את ניצחונה כבר בסיבוב הראשון לנשיאות. שלוש מבין 14 המועמדים לנשיאות במערכת הבחירות הנוכחית הן נשים, בהן גם המועמדת שניצבת על פי הסקרים במקום השני, מלכת היופי לשעבר אליסה קאריו.

 

"כריסטינה קירשנר היא אמנם רעייתו של הנשיא היוצא, אך היא פוליטיקאית מנוסה, שהיתה מוכרת טוב יותר מאשר בעלה", הסביר הפרופ' רענן ריין, סגן רקטור אוניברסיטת תל אביב והיסטוריון של אמריקה הלטינית. "יש לה רקורד מוכר ומוכח בתחומים שונים, כולל אלה הנוגעים לזכויות אדם", הוסיף.

 

בכך, טוען ריין, שונה המצב בארגנטינה משושלות פוליטיות שרווחו במדינות שונות באסיה – בהן סרי לנקה, הודו והפיליפינים, שם השאיפה הפוליטית של הרעייה או הבת התממשה אך ורק בזכות הקשר המשפחתי שלהן למנהיג הכריזמטי. עם זאת, הוא מודה כי הפופולריות של קירשנר גם נבנית על הישגיו של בעלה. "אין ספק שכרטיס הביקור העיקרי שלה כמועמדת הוא הצלחתו של בעלה לייצב פוליטית וכלכלית את המדינה לאחר המשבר הקשה והטראומה הקולקטיבית של השנים 2001-2002".

 

לא קלינטון, ובטח לא פרון

ריין יוצא כנגד הניסיון של התקשורת העולמית לקטלג את קירשנר כגרסה חדשה של הילארי קלינטון, האישה הראשונה של ארצות הברית שהפכה למועמדת המובילה לנשיאות. "ההשוואה לקלינטון היא מגוחכת. ראשית, כי לכריסטינה קירשנר היתה קריירה פוליטית משלה עוד לפני שבעלה נכנס לארמון הנשיאות – בניגוד להילארי קלינטון. ושנית, משום שבמקרה של הקלינטונים, לא עומדת על הפרק אפשרות שביל יחזור לכהן כנשיא לאחר כהונתה של רעייתו – בהנחה שתיבחר, מנגד, בארגנטינה השאלה המרכזית שעומדת על הפרק בימים אלה היא לא רק האם קירשנר תיבחר, אלא האם בחירתה של קירשנר אינה אלא תרגיל גאוני של נסטור קירשנר שכבר מתכנן את חזרתו לארמון הנשיאות בשנת 2011". ריין מציין כי אין כל פסול בשאיפתה של המשפחה לאחוז במושכות השלטון לפרק זמן ממושך, כל עוד נשמרים במדינה חופש העיתונות, מערכת פוליטית רב-מפלגתית, ובחירה דמוקרטית.


המועמדת ובעלה הנשיא. המשכיות שלטונית (צילום: רויטרס)

 

גם השוואה אחרת שמועלית בהקשר של קירשנר, ההשוואה לאוויטה פרון, מקוממת את ריין. "אוויטה מעולם לא נשאה בשום תפקיד פוליטי רשמי בממשלה הארגנטינית", הוא מזכיר. "היה ניסיון להציג את אוויטה כמועמדת לסגן נשיא של חואן פרון לקראת הבחירות ב-1951 אך הוא לא עלה יפה בשל מצבה הבריאותי המעורער. בנוסף, לאוויטה בניגוד לקירשנר היה סוג של כריזמה שלא הצריך שימוש בערוצי ממשל פורמלים אלא דווקא נבנה על העובדה שלא נשאה בכל תפקיד רשמי. ומיותר לציין שהנסיבות הפוליטיות, החברתיות והכלכליות בשנות ה-1940 בארגנטינה שונות לחלוטין מאלה של המאה ה-21".

 

יש שיפור אך האינפלציה עדיין מסוכנת

לטענת ריין, המצב בארגנטינה בארבע שנות כהונתו של נסטור קירשנר השתפר פלאים – לאחר המשבר הקשה שבו היתה נתונה בתחילת המילניום, אך הוא מציין כי השיפור לא נבע רק מהמדיניות הכלכלית שהנהיג הנשיא היוצא.

 

"אין ספק שהנתונים לגבי הצמיחה הכלכלית של ארגנטינה בארבע השנים האחרונות מרשימים, אפילו מרשימים מאוד. אי אפשר לחלוק על כך שלארגנטינה היום יש יתרות מונטאריות גדולות יותר, שחלה ירידה באבטלה, שיש צמיחה כלכלית. עם זאת, אפשר לטעון שחלק משמעותי מהצמיחה הכלכלית לא נבע ממדיניות כלכלית נבונה ומתוכננת היטב או משדרוג התשתיות הכלכליות ויכולת הייצור של ארגנטינה, אלא בעיקר מעלייה של מחירי מוצרי החקלאות בכלל והסויה בפרט בשוק העולמי, עלייה שהשפיעה על ארגנטינה". מהסיבה הזאת, ריין מודאג שארגנטינה עלולה להיקלע שנית למשבר כלכלי קשה – נוכח התלות בגורמים החיצוניים שהביאו לשיפור במצב במדינה.

 

למרות זאת, הוא סבור שאי אפשר להתווכח עם היציבות והצמיחה הכלכלית שהביאו עימן ארבע שנותיו של קירשנר בשלטון. "אמנם מימדי העוני עדיין מדאיגים, יש עדיין בעיה של חוסר ביטחון ברחובות שהממשלה לא הצליחה להתמודד איתה ויש אינפלציה שמרימה ראש – אבל נדמה לי שהמאזן הוא בכל זאת חיובי", סיכם.

 

ומה צופנת היבחרותה של קירשנר ליחסים בין ישראל לארגנטינה? ריין סבור שאין לירושלים סיבה לחשוש שהיחסים עם בואנוס איירס תחת הנהגתה של כריסטינה קירשנר יפלו מאלה שניהל בעלה עם ירושלים. לדבריו, קירשנר " מבינה את חשיבותם של היחסים עם הקהילה היהודית המקומית ועם מדינת ישראל לשיפור הקשר עם ארצות הברית, שסבל ממתחים בשנים האחרונות, בעיקר על רקע הקשרים הטובים של ארגנטינה עם ונצואלה של הוגו צ'אבס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קירשנר. רקורד מוכח של עשייה
צילום: איי אף פי
נסטור קירשנר. מתכנן קאמבק?
צילום: איי פי
מומלצים