שתף קטע נבחר

תלמיד לבג"ץ: להפסיק השביתה, זה מצב חירום

בעתירה שהגישו ג'וליאן גדרון בן ה-16 ואמו נטען כי התלמידים חייבים לחזור לשגרת חיים תקינה. יו"ר מרצ ביילין וח"כ תירוש התייחסו לרצח הנער בהרצליה, ואמרו כי השביתה מהווה "קרקע פורה לפעילות שלילית"

השביתה בתיכונים נכנסת לשבוע השלישי - ולתלמידים נמאס. ג'וליאן גדרון, בן 16, תלמיד כיתה י"א בתיכון היובל בהרצליה, עתר לבג"ץ בדרישה להוציא צו על תנאי שיורה לראש הממשלה, אהוד אולמרט, לפעול לסיום שביתת ארגון המורים.

 

גדרון ואמו גילה, מבקשים בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד רונאל פישר, כי ראש הממשלה ושרי האוצר והחינוך יהיו מעורבים באופן אישי בפגישות עם נציגי המורים על מנת להביא לפתרון מוחלט לבעיה. בג"ץ, מתברר, מתייחס לעתירה ברצינות, וידון בה בהקדם.  

 

בעתירה נטען, כי "מדובר במצב חירום לאומי שמחייב את התערבותו המיידית והישירה של אולמרט ונקיטה בכל האמצעים והמאמצים בכדי להביא לסיום הסכסוך ולהשבת התלמידים לספסל הלימודים ולשגרת חיים תקינה".

 

יו"ר מרצ, יוסי ביילין סבור אף הוא שמדובר בבעיה לאומית. ביילין התייחס לדקירתו למוות הלילה של נער, בן 17, בהרצליה, ואמר: "חוסר הסדר יכולים להוות קרקע פורה לפעילות שלילית". לדבריו, "ברגע שבתי הספר סגורים והנוער נמצא חופשי אנחנו יודעים שהוא פתוח להרבה יותר סכנות ופעולות שנובעות משעמום".

 

מנכ"ל משרד החינוך לשעבר, ח"כ רונית תירוש (קדימה) שותפה לדעתו של ביילין. "אין לי ספק שהשעמום שאוכל בבני הנוער מביא אותם למעשי שטות", אמרה בהתייחסה לרצח בהרצליה, "הם הולכים לישון מאוחר, מתעוררים מאוחר וחוסר מעש הוא אם כל חטאת".

 

"תמיר צריכה להתעלות מעל האגו שלה"

תירוש התייחסה להתנהלות הממשלה בכל הנוגע לשביתה, ואמרה כי "אין ספק ששרת החינוך כובלת את ידי ראש הממשלה מלהתערב, בטענה שמדובר בבעיית אגו של יו"ר ארגון מורים". לדבריה, "בכך היא חוטאת למטרה. שרת החינוך צריכה להתעלות מעל האגו שלה ולהבין שההסכם שנחתם עם הסתדרות המורים הוא לא מספיק טוב, ובאומץ לבוא ולומר לומר שצריך עוד כמה מיליארדים לשכר המורים. במלחמת אגו באגו כזו היה לנו ניסיון מר בעבר וכנראה ששרת החינוך לא למדה את לקח. היחיד שיכול להחליט אחרת הוא ראש הממשלה אבל הוא כבול בקונספציה של שרת החינוך אשר טוענת שאין לו מה להתערב ושהכל יהיה בסדר".

 

תירוש סבורה כי תביעות המורים צודקות. לדבריה, "ההסכם שנחתם עם הסתדרות המורים הוא הסכם שהמתווה שלו נכון, אבל השכר שהוקצה למורים במסגרת שינוי היקף משרתם אינו מספיק. הוא פותר אולי בעיה זמנית לשנה-שנתיים ואז שוב נמצא את עצמנו בשביתות. צריכים לפתוח את ההסכם הזה - לנתק את שכר המורים מסקטורים אחרים במשק כדי למנוע זחילת שכר ותביעות מצד סקטורים אחרים, ואז להחיל הסכם חדש על כלל המורים בישראל. לדעתי הציבור היום בשל להבין שהמורים הם סקטור שצריך לתעדף באופן משמעותי. יש להכפיל את שכר המורים כדי להביא כוח אדם איכותי יותר".

 

גם ביילין מצדד בדרישותיהם של המורים. "לא יכול להיות שהם ימשיכו לחיות עם שכר כזה", אמר,

 "אבל האחריות הכוללת היא תמיד על הממשלה. הממשלה לא יכולה להרשות לעצמה תקופה כל כך ארוכה של בתי ספר שלא פועלים. הממשלה לא יכולה לברוח מזה ולהגיד שזה ויכוח בין שרת החינוך לבין המורים. האחריות היא על הממשלה ועל מי שעומד בראשה". לדבריו, "אולמרט לא יכול להרשות לעצמו לא להתערב בבעיה כזו, מהרגע שבה היא הפכה לבעיה מהותית כל כך. לא מדובר כבר בשביתה של יום או יומיים. המשמעות של השביתה משתנה בגלל כמות ימי השביתה".

 

יו"ר מרצ התייחס גם לתחרות בין הסתדרות המורים לבין ארגון המורים, ואמר: "מאוד הייתי רוצה לראות ארגונים שפועלים ביחד. אין לי ספק שהתחרות בין ארגון המורים להסתדרות המורים - יש לה חלק במצב שנוצר. אני לא בטוח שהמורים מרוויחים מהתחרות הזו". גם תירוש אינה אופטימית: "המורים ילכו בצדק עד הסוף", אמרה, "זה מאבק לששים השנים הבאות. זה רגע האמת של מדינת ישראל".

 

לימור לבנת, שהיתה שרת החינוך בתקופה שבה שימשה תירוש כמנכ"ל המשרד, סירבה לבקשת ynet להתראיין לכתבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תירוש. "השעמום אוכל אותם"
צילום: גיל יוחנן
צילום: ירון ברנר
ביילין. "בעיה לאומית"
צילום: ירון ברנר
מומלצים