שתף קטע נבחר

קהילה בשבוע: נווה דקלים, עין צורים

מממשיכים קדימה: בשכונת הקרווילות של יוצאי נווה דקלים בקיבוץ עין צורים מנסים להתמודד עם המציאות והקשיים. בגלל מחסור במבני ציבור מתפללים כל בני העדות יחד, הכתירו רב, קובעים שיעורים, אוכלים סעודות יחד ומנסים לבנות את העתיד

דע לפני מי אתה עומד: קהילת "נווה דקלים – עין צורים" מונה 62 משפחות שהגיעו מהיישוב נווה דקלים בגוש קטיף, יישוב שמנה 480 משפחות. נווה דקלים המקורית הייתה קהילה עם הרכב אוכלוסיה מאוד הטרוגני, שבגלל המרחק ממרכז הארץ, והמצב הביטחוני, הפכה הקהילה למשפחה אחת תומכת מאוד. נווה דקלים היה היישוב המרכזי בגוש קטיף, ומוסדות הציבור היו מרוכזים סביבו. התושבים היו מחוברים מאוד לנוף, לחוף הים, ולדיונות הנהדרות.

 

למרות המשבר והטלטלה שעברו החליט גרעין מתוך הקהילה להמשיך את החיים הקהילתיים: "כל מה שבנינו בעמל של שנים, הרסו דחפורים שנשלחו להביא את השלום, ואנו נעקרנו מבית חיינו לבתי מלון בהם היינו שמונה חודשים. כבר בימים הראשונים לאחר שניקינו את האבק היינו צריכים לקבל החלטה מה עושים? לאן ממשיכים? קבוצת משפחות מנווה דקלים החליטה להמשיך בעשייה חלוצית ולבסס את הקהילתיות".


"מי שזוכר את העבר - יבנה את העתיד" (צילום: אליעזר אורבך)

 

חברי הקהילה החליטו להקים חבל ארץ חדש במזרח לכיש, יחד עם יישובים נוספים, אבל מכיוון שלא נמצא מקום למגורים זמניים באזור, הגיעו למחנה מעבר לקרווילות בקיבוץ עין צורים: "התחלנו מייד לבסס את חיי הקהילה, כמו שהכרנו בגוש קטיף, אבל הקושי גדול, היישוב קטן, וחסרים מבני ציבור לפעילויות של הנוער והילדים. אז רצים בניסיון להשיג תרומות ולמרות הכל אנו מרגישים שאנחנו בדרך הנכונה".

  

מי ומי ההולכים: הקהילה מונה 360 נפש מגיל 0 עד 94. חלק שכירים וחלק עצמאיים, בעלי מקצועות חופשיים, אנשי חינוך, מנהלי חשבונות, כלכלנים, אנשי עסקים וכו'.

 

לשון אחר: נוסח התפילה הוא משולב כל האוכלוסייה מתפללת יחד. "בנווה דקלים היינו רגילים להתפלל בנפרד, לפי נוסחי העדות, אולם כעת בגלל היותנו קהילה קטנה, וגם בגלל מחסור במבני ציבור, החלטנו לנסות להתפלל יחד, ואכן כל אחד מוותר על חלומות, ולומד להכיר את היפה בנוסח של השני. כך אנו מצליחים מתוך כבוד הדדי להיות ולהישאר מאוחדים". בימים נוראים מפצלים את המניינים לפי נוסחי העדות.


הגבאים מנווטים בין הנוסחים, השיעורים מלאים (צילום: אליעזר אורבך) 

 

רב לכם בני ישראל: לאחרונה בחרה הקהילה רב כלבבה, הרב אהוד אחיטוב: "חיפשנו מנהיג לקהילה, שיקדם את חברי הקהילה, וירומם את כולנו, בחרנו ברב אהוד אחיטוב שהוא תלמיד חכם ובעל מידות מיוחדות, הגר איתנו 25 שנה בנוה דקלים בגוש".

 

יתגבר כארי: בימי חול מתגברים עם שחר כ–100 "אריות" ומגיעים לתפילת שחרית, התפילות חיות ותוססות.

  

כסא הכבוד: אין מקום או שורה הכי נחשבת בבית-הכנסת, כולם שווים.

  

בין הזמנים: בימי חול מתקיימים שני מניינים ותפילת שחרית נמשכת כ-¾ שעה כל אחד, גם בשבת מתקיימים שני מניינים שנמשכים שעתיים כל אחד. בראש השנה המניין האשכנזי נמשך מהשעה 7:00 עד השעה 13:30 המניין הספרדי מתחיל מוקדם יותר ומסתיים מוקדם יותר, בין השעות 06:30-12:00. ביום כיפור בשני המניינים התפילה נמשכת כל היום.

 

שירה חדשה: לא מביאים חזנים מבחוץ, בראש השנה ויום כיפור הגיעה ישיבת ההסדר שהייתה בגוש קטיף, כדי לתגבר את המניין האשכנזי.

 

קריאת קודש: ארון הספרים מגוון למדי, יש סידורים בנוסחים השונים: אשכנז, ספרד ועדות המזרח, כמו כן בספריה יש גמרות, רמב"ם, טור, שו"ע, משנה ברורה, ספרי עיון ומחשבה, אבל החידוש הייחודי הוא ספריית הילדים, – אחד המתפללים יזם רעיון להקמת ספריה לילדים שעדיין לא יושבים להתפלל, בעקבות כך נבנתה ספריה מיוחדת לילדים, "הרווחנו פעמיים, גם באים ילדים לבית הכנסת, וגם אינם מפריעים".

  

דברים שיש בהם שיעור: לקהילה יש שיעורים מכל הסוגים לנוער, למבוגרים ושיעור מיוחד לנשים. בכל ערב יש שיעור דף יומי בגמרא אותו מעביר הרב אחיטוב. ביום שני בערב יש שעור לנשים של הרב לפיד. ביום שלישי אחר הצהרים יש שיעור בתניא של הרב הרטמן, וביום רביעי בערב מתקיים שעור באמונה של הרב מילוא. בכל השבוע בשעות אחר הצהרים יש שיעורים לילדים ולנוער. בשבתות אחר הצהרים מתקיים שיעור כללי של רבנים אורחים, לילדים ולנוער יש פעולות של תנועת הנוער "אריאל".

 

הפסק: בערב שבת הרב אחיטוב דורש בפרשת השבוע כ-10 דקות בין קבלת שבת לערבית.

  

צאצאי צאצאינו: תפילת ילדים מתקיימת בשבת אחרי תפילת שחרית, הילדים קוראים 15 מזמורי תהילים, "המיזם נפלא הזה מושך את כל הילדים להישאר אחרי תפילת שחרית לקריאת תהילים".

 

תרומות ומעשרות: את הפרוכת תרם אחד התושבים לזכר הוריו. על הפרוכת ציורים של דקלים, בתים עם גגות אדומים, ובניין בית המקדש. "על הפרוכת כתוב הפסוק "עוד יבנו בתים ויטעו כרמים..." ביטוי עז למה שהיה ולכיסופים הגדולים לבניין בית המקדש".

 

מצוות הקהל: חיי הקהילה עשירים ומלאים, הקהילה מקיימת שבת משותפת לכל היישוב, בקיץ מקיימים סעודות שבת ביחד, וכן מסיבות ראש חודש, מסיבות בחגים, ושעורי תורה לגברים ולנשים.

  

ספר הזיכרונות: אירוע יוצא דופן, היה כאשר הובא לבית הכנסת הריהוט שנאסף מכמה בתי כנסת שונים בנווה דקלים, והכנסתם לבית הכנסת. אירוע מרגש אחר היה הכתרת הרב ליישוב.

  

בישיבה של מטה: ריהוט בית הכנסת הוא הריהוט שהיה בבית הכנסת בנווה דקלים.

  

בישיבה של מעלה: אצלנו הנשים שוות... עזרת הנשים מופרדת במחיצה, כך שהנשים יושבות באותו מפלס של הגברים.

 

יחד, יחד: סיכוי לשידוך קיים תמיד...

 

דרור יקרא: ישנם שני לוחות מודעות, לוח מודעות של ועד בית הכנסת שבו מתפרסמים זמני התפילות והשיעורים והודעות הגבאים בנושאי דיומא של בית הכנסת. בלוח השני הודעות לקהילה שמאפשר לתושבים להעביר הודעות שונות מחיי הקהילה.

  

קוראים ומשתחווים: עלוני שבת – הכל מכל כל.  

 

לפני ולפנים: אין מתפללים בחוץ – ומקווים שכך גם יימשך.....

  

ברבורים, שלו ודגים: הקידוש בשמחת תורה הוא הקידוש של השנה, אפשר לטעום בו קוגל ירושלמי, דג מלוח ושאר מיני מטעמים... 

 

כיבוד אב: אחד מהתושבים לקח עליו לדאוג לחלוקת צ'ופרים לילדים המגיעים ללמוד.

  

למען שמו באהבה: ישר כוח ל. . גבאים המצליחים לנווט בין כל הנוסחים.

 

דרך ישרה: קיימת נגישות לנכים.

  

עוסקים בצורכי ציבור באמונה: הקהילה מעורבת במועצה מבחינה חברתית, מקיימים הקפות שניות לכל האזור, גם בשמחת בית השואבה בסוכות לא נשארים רק בתחומי בית הכנסת. מנסים תמיד להשתלב במרחב ובעשייה של המועצה האזורית והמושבים שמסביבנו. "גאוותינו בכך שלא הצליחו לשבור את רוחנו, ולמרות השבר הגדול שעברנו פרטים, משפחות, וקהילות, אנו אוספים את הכוחות ומביטים קדימה, מי שזוכר את העבר יוכל לבנות את העתיד".

 

  • רוצים שנכתוב גם על הקהילה שלכם? כיתבו אלינו

  • יניב מזומן הוא עמית מחקר בבית מורשה. הטור בחסות בית המדרש-החברתי, בית מורשה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יחד, יחד. חגיגה בקהילה
צילום: אליעזר אורבך
מומלצים