שתף קטע נבחר

סין: עוד סנקציות על איראן לא יפתרו המשבר

ימים ספורים לפני שחמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה מתכנסות כדי לדון בדו"חות על איראן של האיחוד האירופי וסוכנות הגרעין ולהחליט לגבי החרפת הסנקציות נגד טהרן, מאותתת סין שעמדתה לא השתנתה: היא עדיין מסתייגת מסנקציות ומעוניינת להשיג פתרון של משא ומתן

סנקציות אינן הדרך הנכונה לפתור את המשבר הבינלאומי המעמיק על רקע תוכניתה הגרעינית של איראן. כך הודיע היום (ג') דובר משרד החוץ הסיני, ליו ג'יאנצ'או . בד בבד, קראה בייג'ינג לטהרן לנקוט עמדה "פשרנית" יותר.

 

היום פתח שר החוץ הסיני, יאנג ג'ייצ'י, ביקור בטהרן, שנועד לדון גם במשבר הגרעין. במקביל, ביקר בבירה הסינית גורם בכיר במשרד האוצר האמריקני, כדי לדון בעיצומים הכלכליים שארצות הברית החליטה להטיל על איראן.

 

"אנחנו קוראים לאיראן להשיב בחיוב לקריאות הבינלאומיות, ולאמץ עמדה גמישה. אנחנו מקווים שבאמצעות דיאלוג וייעוץ נוכל להשיג התקדמות לקראת פתרון המשבר", אמר ליו במסיבת עיתונאים שגרתית שכינס בבייג'ינג. "עם זאת, אנחנו סבורים שסנקציות - בייחוד סנקציות חד-צדדיות - לא יסייעו כלל".

 

וושינגטון ובנות בריתה חוששות שאיראן מבקשת לייצר נשק גרעיני, אך טהרן מתעקשת שתוכנית הגרעין נועדה למטרות אזרחיות ולייצור אנרגיה בלבד. היא מסרבת להפסיקה בטענה שמדובר בזכות טבעית וחוקית של האומה האיראנית.

 

ליו סירב למסור פרטים על תוכנית ביקורו של יאנג בטהרן, ובדבריו חזר על העמדה הסינית הרגילה, הדורשת להגיע לפשרה בנושא. עם זאת, דבריו של ליו הבהירו כי גם עתה, בעוד שמעצמות המערב מבקשות להדק את לולאת הסנקציות סביב טהרן, בייג'ינג עדיין מייחלת לפתרון של משא ומתן למחלוקת. 

 

נציגי בריטניה, צרפת, גרמניה, ארה"ב, רוסיה וסין צפויים להיפגש ביום שני הבא כדי לנתח את הדו"וחות על איראן שיגישו הממונה על מדיניות החוץ באיחוד האירופי חביאר סולאנה וראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מוחמד אל-בראדעי.

 

העימות בין איראן למערב מציב את סין בעמדה לא פשוטה - על רקע הסתייגותה מהסנקציות ורצונה לרכוש מאיראן עוד נפט. מנגד, בייג'ינג אינה מעוניינת שיחסיה הטובים עם ארה"ב ייפגעו. סין היא חברה קבועה במועצת הביטחון ועל כן מחזיקה בזכות וטו.

 

אתמול אמר ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון כי יפעל לצמצום ההשקעות בתחום האנרגיה וההון באיראן - אלא אם כן תסכים טהרן לדרישת המערב ותשעה את הגרעין. וושינגטון כבר הטילה על איראן שורה של סנקציות כלכליות חד-צדדיות.

 

תת שר האוצר האמריקני לענייני טרור ומודיעין מסחרי, סטוארט ליווי, שוהה כעת בסין. בעבר נקטה וושינגטון צעדים נגד חברות סיניות שמכרו לאיראן נשק וטכנולוגיה רגישה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סין דורשת ממנו להפגין גמישות. נשיא איראן
צילום: איי פי
מומלצים