שתף קטע נבחר

מהר הרוח ועד עין נטף: בעקבות פירות בר

לפני שהגשם הסוער מגיע, זה הזמן למסלול רגוע באזור הר הרוח ועין נטף, בו נבקר בשתי אנדרטות, יישוב מיוחד, חירבה נטושה ומעיין שהוא גן עדן קטן. ולקינוח - חידון זיהוי צמחים

בעונה זו בה מאחרים להם גשמי הברכה המיוחלים, נצא לאזור מדהים המתאים לטיול בכל ימות השנה. מכיוון שפריחה אין עדיין, הסטנו את תשומת הלב ל"פירות העונה" שמציעה לנו הצמחייה בשטח. היעד: אזור הר הרוח, היישוב נטף ועין נטף - מסלול קרוב ונגיש מאוד במרחק של כרבע שעה נסיעה מכביש מספר 1.

 

קח לך נטף

ניכנס לגן הלאומי הרי יהודה ולהר הרוח, הנמצא כ-800 מטר מהפנייה (סימון כחול). נמשיך בשביל המוביל אותנו בדרך עפר לחוות העיזים של משפחת הימלפרב מהיישוב נטף וחזרה ליער פולין (סימון אדום-9219). בדרך נמצא תצפיות יפות ואנדרטה לזכרם של חמשת חברי קיבוץ מעלה החמישה: אהרון אולשיבסקי, אריה מורדכוביץ, יהושע פוחובסקי, יצחק מגדל ומשה בר גיורא (באומגרטן) שנרצחו במקום על ידי ערבים ב-9 בנובמבר 1937, במהלך סלילת דרך בסמוך למיקומו הנוכחי של הקיבוץ.

 

נמשיך לנסוע לכיוון מערב (כביש 425) עוד כ-2.5 ק"מ לכיוון נטף. סמוך לכניסה ליישוב (בצד שמאל של הכביש) נמצא את אנדרטת יהודי פולין בה אמפי קטן הצופה על אפיקו של נחל החמישה, ובו עץ חרוב עתיר פרי (קיטפו ואיכלו בהמשך הטיול). ממול, מעבר לכביש, נראה הר קרח הניצב באזור הפלשתיני, לעומת האזור הישראלי המיוער.


האנדרטה לזכר יהודי פולין (צילומים: שרה גולד)

 

נטף הוא יישוב קהילתי מעורב דתיים-חילוניים. היישוב נמצא בין נחל כפירה בצפון לנחל החמישה בדרום, בין שני רכסים בגובה ממוצע של כ-500 מטר מעל פני הים. היישוב הוקם בשנת 1982 על ידי קבוצת חברים ששרתו יחד במילואים והחליטו על הקמת יישוב מעורב בו יחיו משפחות דתיות וחילוניות יחד. ביישוב מתגוררות כיום כ-100 משפחות וכשליש מהתושבים דתיים. השם נטף מוזכר בתנ"ך בספר שמות ל', ל"ד: "ויאמר ה' אל משה קח-לך סמים, נטף ושחלת וחלבנה, סמים ולבנה זכה".

 

כבר בכניסה ליישוב נציע לכם לעצור ליד מתקני נופש למבוגרים ונוער - "חדר כושר בטבע" - לחמם את הגוף ולצפות בנוף. ואיזה נוף זה! נמשיך לכיכר כיכר שממול (ע"ש גדי ערן, ממקימי היישוב שנהרג במלחמת לבנון), נפנה ימינה ונחצה את היישוב. בדרך ניתן להבחין במבנה בית הכנסת המיוחד, הבנוי שלוש עזרות: גברים, נשים ועזרה מעורבת. מימין נבחין במבנה המזכירות ובמגרש חניה (את הרכבים ניתן להשאיר כאן או בכניסה ליישוב). שימו לב לייחודה של הבנייה ביישוב, שבתיו משתלבים בנוף.

 

אל המעיין

נרד שמאלה בירידה קצרה ומייד נפנה ימינה בצומת T. כעבור כמה עשרות מטרים הכביש נגמר, ומתחילה דרך העפר למעיין (סימון שבילים כחול). נצעד בדרך ובהמשכה נגיע למחסום הסגור לכלי רכב. נמשיך רגלית עד השלט המורה לפנות שמאלה – למעיין (סימון שבילים אדום). נצעד כ-800 מטר בירידה בדרך עפר כבושה. בצד הדרך (מימין) נבחין בשרידי חווה חקלאית, חירבת נטף, הבנויה על יסודות של חווה ביזנטית. במקום שרידי מבנה ובור מים.


חירבת נטף

 

נמשיך עוד כ-500 מטר עם הסימון האדום עד למעיין. המעיין נובע בתוך מערה גדולה. כשנתקרב נבחין בטיפות מטפטפות הנאגרות באגן נביעה חצוב, סביבו בוסתן קטן בו גדלים שקד, שסק, תאנה, גפן ולימון - ממש גן עדן קטן.

 

במעיין, הנובע כל השנה, אגן נביעה קטן, בו שפע של צמחי שערות שולמית, ובור אגירה בצורת פעמון המנקז את מי המעיין. פתח הבור חבוי מתחת לעץ התאנה מרחק מספר מטרים מהנביעה. עומק הבור כשלושה מטרים ומפלס המים בו משתנה לפי העונה וקצב שפיעת מי המעיין - מחצי מטר ועד למצב שבו המים גולשים מהבור החוצה לאפיקו של הנחל. ניתן לדלות מים מן הבור בעזרת בקבוק הקשור לחבל. שימו לב: הירידה לבור המים מסוכנת ואסורה.

 

זהירות! פירות בר

זה המקום להפסקת אוכל קטנה, ולתהייה על טיבם של פירות הבר שמזמן לנו הטבע באזור (רובם לא למאכל). מה שכן מומלץ לאכול זה את פירות החרוב שאספנו מן העץ הגדל באמפי לזכר יהדות פולין. נסו למצוא בצמחייה מסביבכם את הפירות הבאים:

 

  • "אשכולות" אדומים של אלה ארצישראלית. שימו לב ל"בננות" הצומחת על האלה הארצישראלית. אלו עפצים – שהם גידולים של רקמת העץ הנגרמת ע"י עקיצה והתפתחות של כנימות או טפילים אחרים. בתוך "הבננה" הם מתפתחים וכשמגיעה העת הם פורצים אותה ויוצאים. האלה הארצישראלית נמצאת עתה בשלכת.

 

  • פירות צהבהבים של עץ הלבנה רפואי בגודל של שזיף קטן, אשר בתחתיתם יוצא מין עוקץ מעוגל (רעיל)

 

  • אשכולות אדומים בשרניים כמו ענבים קטנים של השיח המטפס קיסוסית קוצנית. העלים בצורת לב כמו לרוב המטפסים.

  

 

  • פריחת עצי השקדיה תתרחש רק בהמשך החורף, אולם בינתיים ניתן לראות על העץ את פירותיו. חשוב לדעת כי הפירות הצעירים המופיעים בראשית העונה רעילים ומכילים כמות גדולה של הרעל אמיגדאלין, שיכול לגרום לעוויתות ולהתכווצויות. 


קטלב אדום הגזע

 

לאחר הביקור במעיין עומדות לפנינו שלוש אופציות: הראשונה – לשוב על עקבותינו חזרה לכיוון הרכב באזור השער הנעול. השנייה - להמשיך הלאה באפיקו של נחל כפירה (סימון שבילים כחול) לכיוון היישוב מבוא-חורון (דבר המצריך היערכות של רכב איסוף בקצה המסלול). האפשרות השלישית (לנועזים שבינינו) היא לטפס מפיצול השבילים בסבך הצמחייה חזרה ליישוב נטף - כחצי שעה לבעלי כושר גופני. שימו לב, לאילו הבוחרים באופציה זו: עם סיום הטיפוס יש לחצות בזהירות בין חצרות הבתים, על מנת לא להפריע לתושבי המקום.

 

איך מגיעים

לבאים מירושלים או מתל אביב (בכביש 1), יש לרדת במחלף עין חמד (אבו-גוש). בכיכר הכניסה נמשיך ונטפס צפונה בכביש 3975 לכיוון קרית ענבים ומעלה החמישה. לאחר כ-2 ק"מ נגיע לצומת T נפנה שמאלה ולאחר כק"מ נוסף נפנה ימינה לכיוון הגן הלאומי הרי יהודה, הר הרוח והיישוב נטף. במקביל ניתן גם להמשיך מכיכר הכניסה של אבו-גוש, לחצות את הכפר בכביש 425 ומשם להמשיך צפונה לכיוון קיבוץ מעלה החמישה והיישוב הר אדר. יש לפנות על פי השילוט שמאלה (לכיוון צפון-מערב) בכביש המוביל ליישוב נטף.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פירותיו האדומים של הקטלב
צילום: שרה גולד
המעיין בעין נטף
צילום: שרה גולד
אלה ארצישראלית בשלכת
צילום: שרה גולד
בלוט אלון מצוי
צילום: שרה גולד
שקד בר
צילום: שרה גולד
מומלצים