שתף קטע נבחר

הפגנות התקיימו באוניברסיטאות ב"יום הכאפייה"

סטודנטים ערבים באוניברסיטת חיפה ובאוניברסיטה העברית הפגינו במהלך "יום הכאפייה". בשני המקרים הפגינו גם סטודנטים יהודים. יו"ר תא חד"ש בחיפה: "אין שום סיבה שסטודנט ערבי לא יוכל ללכת בקמפוס כשהוא חובש כאפייה"

כ-100 סטודנטים הפגינו בצהריים (יום ד') באוניברסיטת חיפה לרגל מה שהם מכנים "יום הכאפייה". כמחצית המפגינים היו סטודנטים יהודים שהשמיעו קריאות נגד המפגינים הערבים. רק בהתערבות מאבטחים, נמנע עימות בין שתי קבוצות המפגינים. גם באוניברסיטה העברית בירושלים אירע מקרה דומה.  

 

יום הכאפייה הוכרז על-ידי ארגוני הסטודנטים הערבים בכל הקמפוסים ברחבי הארץ, בעקבות תקרית שארעה לפני מספר ימים בין סטודנט ערבי שחבש כאפייה באוניברסיטה העברית בירושלים, לבין סטודנטים יהודים.

 

הסטודנטים הערבים הגיעו לאוניברסיטת חיפה כשהם עטויים בכאפיות והפגינו במרכז הקמפוס. במקביל נערכה הפגנה נוספת לסטודנטים מסיעות השמאל באוניברסיטה (מרץ וחד"ש) בתמיכה במרצים השובתים.  

 

הסטודנטים הערבים קראו קריאות לאומניות בגנות הגזענות והפאשיזם ושרו שירי מחאה כדוגמת "בילאדי בילאדי", הניפו כאפיות ודגלי פלסטין. הסטודנטים היהודים, קראו מנגד קריאות נגד הסטודנטים הערבים, הניפו דגלי ישראל ושרו "עם ישראל חי" ואת התקווה. מאבטחים של האוניברסיטה הפרידו בין הנצים. את המתיחות בין שני המחנות ליבתה העובדה שבשבועות הקרובים אמורות להיערך הבחירות לאגודת הסטודנטים וכל צד ניצל את ההזדמנות לרווחים פוליטיים.

 

יו"ר תא חד"ש באוניברסיטה, רביע שע'יר, ניסה בתחילה לטעון כי ההפגנה של הסטודנטים היהודים היתה נגד הסטודנטים שתמכו בשביתת המרצים, אולם אישר בסופו של דבר כי הגורם המרכזי היה יום הכאפייה. לדבריו "אין שום סיבה שסטודנט ערבי לא יוכל ללכת בקמפוס כשהוא חובש כאפייה, מותר לו להזדהות עם מי שהוא רוצה. אנחנו מוחים על הגזענות שגילו הסטודנטים היהודים שניסו למנוע מאותו סטודנט ערבי ללבוש את הכאפייה".

 

אווה ביטון, סטודנטית לשנה ראשונה, אמרה כי היא מזועזעת לראות דגלי פלסטין בקמפוס ישראלי-יהודי. "אני באה מצרפת ושם השתתפתי בהרבה הפגנות כאלה. לא האמנתי שגם פה בישראל אני אראה את הדגלים האלה מונפים באוניברסיטה. אם הם רוצים להניף דגלי פלסטין, שיעשו את זה בעזה. שם בטוח יהיה להם הרבה פחות חופש ביטוי".

 

סטודנטים יהודים אחרים ציינו כי באו למחות על הביזיון שבהנפת דגלים פלסטינים באוניברסיטה ובמחאה על יום הזיכרון לערפאת שמציינים הסטודנטים הערבים. בתום ההפגנות עוד נותרו במקום במשך שעה ארוכה סטודנטים משני המחנות שהתווכחו זה עם זה.

 

יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת חיפה, שי פניני , אמר כי הפגנת הסטודנטים הערבים היא "חוצפנית ומתריסה" וקרא לאוניברסיטה "לא לאשר קיום הפגנות שכאלה מעתה והלאה למען הדו קיום השברירי באוניברסיטה". דובר אגודת הסטודנטים בחיפה, סער זיו, אמר: "אמנם לא נעברה עבירה על חופש הביטוי אך אסור לאפשר הפגנות שנאה ושטנה תחת המגננה של חופש הביטוי".

 

מהנהלת האוניברסיטה נמסר כי הסטודנטים היהודים שהפגינו מבלי שפנו וקיבלו אישור מהנהלת האוניברסיטה, יועמדו לדין משמעתי. בהנהלה ציינו עוד כי מסך קרוב ל-16 אלף סטודנטים מאוניברסיטת חיפה, בשתי ההפגנות השתתפו בסך הכל כ-100 סטודנטים.

 

עימותים ומתיחויות גם באונ' העברית

גם באוניברסיטה העברית בירושלים ציינו היום את יום הכאפייה הערבי. ועד הסטודנטים הערבים ציין את האירוע, במהלכו שרו הסטודנטים שירי לאום ערביים ביניהם "ברוח ודם נפדה אותך פלסטין". מנגדם התגודדו כמה עשרות סטודנטים, חברי תא "אם תרצו" באוניברסיטה, ששרו בתגובה את המנון התקווה ו"ירושלים של זהב", וצעקו "מחבלים". במקום ניכר מתח רב בין שתי קבוצות המפגינים, שהחליפו ביניהם צעקות.

 

המתח בין שני תאי הסטודנטים היה בימים האחרונים גבוה במיוחד. בשבוע שעבר התפתחה ביניהם תגרה בה השתתפו עשרות סטודנטים, ערבים מחד ויהודים מנגד, על רקע אידיאולוגי. תגרת הידיים וחילופי הדברים הקשים נפסקו רק לאחר שכאנשי הביטחון של האוניברסיטה הגיעו למקום.

 

יו"ר ועד הסטודנטים הערבים בירושלים, עלי באהר, אמר היום ל-ynet "הסטודנטים הערבים הם דור העתיד של המגזר הערבי בארץ. אנחנו רוצים דור שיגן על דעותיו וזכויותיו, ואנו צריכים שהדבר ייעשה דווקא בתוך האקדמיה. אותם סטודנטים המתנגדים לנו מעוניינים שרק סטודנטים ערבים ציוניים ילמדו באוניברסיטה, וכל מי שמזדהה עם הזרם הלאומי-ערבי, רוצים לגרש אותו. יש לנו זכות להביע את דעתנו, ללמוד כאן ולהתייצב מול כל אלו שלא רוצים אותנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גלי תיבון
הפגנת סטודנטים ערבים. ארכיון
צילום גלי תיבון
מומלצים