שתף קטע נבחר
צילום: סי די בנק

בגדים יד שנייה; נשמה יד ראשונה

מדור שבועי המתפרסם מדי יום חמישי, מציג פרויקטים חברתיים הזקוקים לתמיכתכם. היום: 40 החנויות של רשת "בסגנון אישי", אותן מפעילות מתנדבות "ויצו", מציעות פריטי לבוש במחיר סמלי ללקוחות שידם אינה משגת לרכוש בגדים חדשים

אי שם בשנות השבעים, כשנשות הפדרציות היהודיות בארצות-הברית ניסו למצוא דרכים לסייע לישראל, הן הגו רעיון יעיל: שיגור משלוחי בגדים ואביזרים יד שנייה ארצה - וחלוקתם לנשים מעוטות יכולת. 30 שנה אחרי, המשלוח הראשון, שנאגר במחסן מרכזי, הפך ל-40 חנויות הממוקמות בסניפי "ויצו" בערים וביישובים מרכזיים. תכירו, "בסגנון אישי", רשת חנויות לבגדים יד שנייה שמפעילות מתנדבות הארגון, המציעות ללקוחות שידם אינה משגת לרכוש בגדים חדשים פריטים במחיר סמלי של שלושה עד חמישה שקל.  

 

 

"לחנות שלי נכנסות נשים מכל מיני סוגים: צעירות, מבוגרות, חיילות ואפילו סבתות שקונות בגדים לנכדים", מעידה חנה אלבס, האחראית על החנות בבת-ים. "אנחנו מקבלות בגדים מאירופה בעיקר , ולעתים נוסעות לסניפים אחרים כדי להביא משלוחים. יש כאן פריטי לבוש שונים, נעליים, מעילים ואביזרי אופנה. לפעמים אפילו מגיעות אלינו שמלות כלה חדשות, והן יפהפיות כמו במגזינים. כלות שלא יכולות להרשות לעצמן לרכוש או לשכור שמלה באות לכאן, ולרוב יוצאות עם שמלה שלא היתה מביישת את מיטב המעצבים". 


"חיבוק, נשיקה והזמנה לתקווה". חנות "בסגנון אישי" (צילום: ירון ברנר)  

 

 

"בגד יד שנייה בא עם ברכה"

"החנויות שלנו ברמה בינלאומית!", מתגאה יהודית מועלם, המופקדת על ניהול שלוש חנויות ברמת-גן. "לפני חמש שנים, כשנכנסתי לתפקיד, קיבלתי לידיי חנות שנראתה כמו מחסן. היום הכל מסודר וחסל סדר בגדים על הרצפה. בחנויות יש מדפים נאים, תאורה נעימה ומוזיקה, שנדלייר יורד מהתקרה, ואנחנו נוהגות בלקוחות שלנו בכבוד". מועלם, המנהלת את החנויות בהתנדבות, נעזרת ב-30 מתנדבות נוספות במלאכתה. "לאחת מהן יש ידיים טובות והיא מתקנת בגדים אם צריך - ולכולן יש נאמנות מוחלטת למקום. אני משתדלת לשמור על כל מתנדבת בחיבוק גדול כדי שלא תברח. נאמנות כזו ל'ויצו' ולעשייה אין אצל הרבה".

 

- איך התחלת להתנדב בחנויות?

"הכל עניין של החלטה בהירה. חזרתי מגרמניה אחרי תקופת שליחות, פתחתי חנות לבגדי יד שנייה במרכז תל-אביב ועשיתי יופי של כסף. יום אחד גיליתי שהמטפלת שבתי העסיקה התעללה בנכד שלי. חטפתי שוק ולקח לי שבוע להחליט מה אעשה. על שני דפים כתבתי מה ארוויח אם אוותר על החיים העשירים שהיו לי ומה אאבד. הרווח היה נכד נורמלי ולא מוכה - וזה קרץ לי יותר מכסף. תוך יום אחד סגרתי את החנות שלי והתחלתי לטפל בנכדים, ומכיוון שהשתעממתי בזמן   

הפנוי שנותר לי הצטרפתי ל'ויצו'. בהתחלה הייתי כולבויניקית בארגון ובהמשך התנדבתי לנהל את חנויות הבגדים. מאז ומתמיד עסקתי באופנה כך שזה השתלב מצוין". 

 

כשהיא נשאלת אם לבישת בגדים משומשים איננה מרתיעה את לקוחותיה, מועלם שולפת תשובה מוכנה מראש. "אני מאמינה שלבגד יד שנייה יש עוצמה. הוא בא עם ברכה. הנשמה של אישה אריסטוקרטית שתרמה בגד מצטרפת לנשמה של מי שקונה אותו". היא עצמה, אגב, אינה רוכשת את בגדיה בחנויות. "איש לא יאמין שאני באמת משלמת, יחשבו שאני מקזזת את הקנייה עם ההוצאות", מועלם מחייכת. "ההתנדבות כוללת רק את המוח והרגליים שלי. אני משלמת בעצמי על הדלק, הטיפולים במכונית ושיחות הטלפון".

 

חמש שנות הפעילות וקילומטרז' מעורר השתאות שהניבה ההתרוצצות בין תורמות בגדים ברחבי הארץ, הפכו את מועלם לאישה מסופקת. "בסוף החודש אני רואה את השכר על העשייה: מתנדבת מאושרת, או קונה שנכנסת לחנות בכתפיים שמוטות ויוצאת עם חיוך והרבה אהבה. כשבאים ילדים מהמועדונים של 'ויצו' לילדים בסיכון ובוחרים לעצמם בגד, אני תמיד מוסיפה גם חיבוק, נשיקה והזמנה לתקווה", היא מוסיפה. "אלה הדברים שנותנים לי כוח לצאת מהבית בשש וחצי בבוקר, לעבור אצל תורמות, חלקן חברות שלי, ולאסוף עוד ועוד בגדים".  

 

  • לתרומת בגדים ולרשימת חנויות רשת "ויצו - בסגנון אישי" לחצו כאןלהתנדבות ב"ויצו" ובחנויות הבגדים לחצו כאן

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"נאמנות לעשייה". מועלם
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים