שתף קטע נבחר

שר האוצר: בלי תוספת עבודה - אין תוספת שכר

אחרי יותר מחודש של שביתה, השר רוני בר-און שובר שתיקה. "מדובר במשא ומתן קשה, אבל יש לי אורך רוח", הוא אומר. "המשמעות של התוספת שהמורים דורשים היא 1.6 מיליארד שקל. מהיכן אביא את הכסף? זאת הקופה הלאומית של כולנו"

"יש לי אורך רוח. המורים לא יקבלו תוספת שכר בלי תוספת עבודה, הרפורמה בחינוך תתקיים", כך אומר שר האוצר רוני בר-און, אחרי יותר מחודש של שביתה בבתי הספר העל-יסודיים בישראל.

 

השר בר-און אמר למורים: "אני קורא לכם לחזור לבתי הספר, תחזירו את הילדים ללמוד, אני מאוד מקווה שהשביתה תסתיים תוך ימים ספורים. יש כל-כך הרבה כסף על השולחן ויש נכונות להעניק אותו למורים".

 

שר האוצר הוסיף: "אנחנו שותפים לדאגה במערכת החינוך לא פחות מהמורים. אנחנו בונים 8,000 כיתות לימוד ומעניקים כ-5 מיליארד שקל בחמש השנים הקרובות למערכת. אני יודע שמצבם של המורים אינו משביע רצון, אבל איננו רוצים לחזור על טעויות העבר שבו הוענקו כספים בלי שהיתה רפורמה של ממש במערכת החינוך. אנו רוצים רפורמה ותובעים אותה. אין לי טענה למורים, אבל אי אפשר לתבוע את כל הדברים האלה שיפתרו ברגע ולטפל בכל התחלואים של כל השנים ביום אחד".

 

השר בר-און אמר: "המשמעות של התוספת שהמורים דורשים היא 1.6 מיליארד שקל. עכשיו, אחרי המחויבות לדו"ח ברודט (שהצביעה על ליקויים חמורים בניהול תקציב הביטחון), מרחב התמרון של האוצר קטן הרבה יותר. מהיכן אביא את הכסף? זאת הקופה הלאומית של כולנו. כשר האוצר אני לא יכול להרשות מצב כזה".

 

בר-און נשמע נחוש שלא להיכנע ללחצי ארגון המורים. "ארגון המורים כולל 35 אלף איש. הסתדרות המורים, בראשות יוסי וסרמן, כוללת 80 אלף איש שכבר חתמו על הרפורמה במערכת החינוך", הוא אומר. "כיצד אפשר עכשיו להיכנע לתכתיבים? אם לאלה נותנים, גם אלה ידרשו. וזה עוד בטרם דיברנו על 700 אלף עובדי המגזר הציבורי ויו"ר ההסתדרות, עופר עיני, שמיד לאחר מכן יתבעו להשוות תנאים".

 

בשיחות סגורות אומר שר האוצר: "אמרתי לרן ארז שהתוספת הכספית תהיה רק תמורת רפורמה. המורים חייבים לעבוד יותר. בשום פנים ואופן אי אפשר לשלם תוספת שכר בלי תוספת עבודה. נבנתה רפורמה במערכת החינוך והמורים צריכים לכבד אותה. הרפורמה מבוססת על תוספת שעות עבודה, בתמורה לתוספת שכר. בסך הכול הכסף הזה עומד. אנחנו מדברים על תוספת בת 8.5 מליארד שקל עד שנת 2013. מעולם, אף ממשלה בישראל לא העניקה כל כך הרבה כסף למערכת החינוך".

 

"קשה להבין את ארז"

בר-און אומר שלעתים הוא מתקשה להבין את שיקוליו של יושב ראש ארגון המורים, רן ארז. "ארז רוצה לצמצם את מספר הילדים בכיתות. הוא רוצה שממחר יהיו 30 ילד בכיתה, במקום 40 כיום. אמרתי לו, מה תעשה עם הפליטים שיוותרו? הרי אף הורה לא יסכים להיות פליט בכיתות חדשות שאולי יפתחו.

 

"למה שלא נלך על זה שמשנת הלימודים הבאה אנחנו מתחילים עם 28 ילדים בכיתה א'. עוד 12 שנה, כשהם יסיימו י"ב,

יהיו כל הכיתות בישראל עם 28 ילדים. אבל לא. הוא רוצה את זה עכשיו. זאת דרישה בלתי אפשרית".

 

השר טוען כי אזרחי ישראל צריכים להבין שמערכת החינוך יקרה לממשלה, "לא פחות מאשר למורי ארגון המורים". לדבריו, חלק ניכר מזמנו מוקדש לטיפול במשבר המתמשך.

 

"ראש הממשלה מעודכן בפרטי המשא ומתן והוא נותן לשרת החינוך יולי תמיר ולי גיבוי מלא", הוא אומר. "לתמיר אולי קשה יותר. היא עומדת מול המורים ומול התלמידים. היא אחראית על מערכת החינוך. אני מעריך את עמידתה. יש לנו אורך רוח. מדובר במשא ומתן קשה, אך אנו נחושים לעמוד בו".

 

שר האוצר קרא למורים לשוב מייד לשולחן המשא ומתן ולנהל דיון אינטנסיבי לפתרון הבעייה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בר-און. דואג לחינוך לא פחות מהמורים
צילום: ארז קולומויסקי
מחאת המורים בגשר קק"ל
צילום: ירון ברנר
מומלצים