שתף קטע נבחר

יפן: חרף הביקורת בעולם, ציד הלוויתנים יוצא לדרך

במסע הציד השנתי מתכוונים היפנים לצוד כאלף לוויתנים, ביניהם 50 לוויתנים גדולי סנפיר הנחשבים למוגנים. פעילי סביבה טוענים כי יפן ממשיכה בציד לוויתנים מסחרי חרף החרם הבינלאומי האוסר זאת. יפן טוענת: זהו ציד למטרות מחקר ואינו מסחרי, למרות שיש מיני לוויתנים שאוכלוסייתם גדולה ואין צורך לאסור על לכידתם

ספינות ציד לוויתנים יפניות יצאו היום (א') למסע ציד באזור אנטרקטיקה על אף ביקורת בינלאומית חריפה. ארבע ספינות, ביניהן ספינה מובילה במשקל 8 טונות, וצוות של 239 איש, צפויים להפליג דרומה ולחזור הביתה באפריל.

 

על פי דו"ח שהגישה יפן לנציבות הבינלאומית ללוויתנים, במסע הציד הנוכחי ייתפסו כאלף לוויתנים מסוגים שונים, ביניהם 50 לוויתני סנפיר, שלדברי מומחים נמצאים בסכנת הכחדה, וכ-50 לוויתנים גדולי סנפיר (Humpback Whale), הנחשבים ליונקים הגדולים ביותר בים. 

 

עוד בנושא:

 

אמנה בינלאומית שאומצה בשנת 1986, אוסרת על ציד מסחרי של לוויתנים באופן כללי, ואולם יפן המשיכה בציד של כמה עשרות פריטים בשנה באומרה שמדובר בציד למטרות מחקר - טענה שארגוני הסביבה דחו על הסף. במקביל פועלת יפן יחד עם נורווגיה ומדינות נוספות בניסיון לצמצם את החרם הבינלאומי, במטרה להסירו כליל.

 

 

ביפן טוענים כי אכילת בשר לוויתנים הוא מנהג הנטוע בתרבות היפנית מהמאה ה-15. עוד טוענים ביפן כי לוויתנים הם אמנם יונקים מיוחדים במינם, אולם חלקם אינו נמצא בסכנת הכחדה ולכן אין כל מניעה לצוד אותם כפי שדגים דגים בים. המחקר, לטענת היפנים, מסייע בלימוד של המינים השונים וסביבת חייהם.

 

פעילי סביבה: מדובר בציד מסחרי

מנגד טוענים פעילי סביבה ושוחרי בעלי החיים כי מדובר בניסיון של ממשלת יפן להשאיר את תעשיית ציד הלוויתנים בפעולה וכי מדובר במניעים כלכליים. על פי ההיתר של ועדת הלוויתנים הבינלאומית, בשר היונקים שניצודו נמכר למאכל אולם ביפן שוללים את הטענות כאילו היא ממשיכה בציד ממניעים כלכליים.

 

גם בשנים עברו צדה יפן מספר גדול של לוויתנים אולם לדברי פעילי סביבה, זוהי הפעם הראשונה שיפן תצוד מספר גדול של לוויתנים גדולי סנפיר חרף אמנה בינלאומית משנת 1963 שהגדירה אותם כבעלי חיים מוגנים האסורים בציד.

 


איש צוות על סיפון אחת הספינות בטרם יציאתה למסע (צילום: AP)

 

לפני ארבעה עשורים היו הלוויתנים גדולי הסנפיר בסכנת הכחדה בשל ציד מעל המכסות אולם מאז כניסת החרם לתוקף האוכלוסיה העולמית התאוששה. ועדיין, שוחרי בעלי חיים מדגישים כי מדובר בלוויתנים החיים בלהקות ורגישים לשינוי "וכל ציד אפילו של פרט בודד יפגע בהם". עוד אומרים הפעילים כי מדובר ביונקים מיוחדים, בעלי אינטיליגנציה גבוהה, המתקשרים באמצעות "שירים" ויכולים לבצע קפיצות אקרובטיות מרהיבות חרף העובדה שהם שוקלים כמעט 40 טונות.

 

ביפן טוענים מנגד כי אוכלוסיית הלוויתנים גדולים הסנפיר בעולם עומדת על 30 עד 40 אלף פריטים. "לציד של 50 פריטים מתוך עשרות אלפים לא תהיה השפעה משמעותית", אמרו ראש ענף הלוויתנים במשרד המדגה היפני. "על פי המחקרים שלנו, האוכלוסיה תתאושש במהירות".

 

"גרינפיס": נפעיל לסכל את הציד

פעילי "גרינפיס" הבטיחו לנסות ולסכל את מסע הציד הנוכחי. הארגון הודיע כי ספינה שלו נמצאת מחוץ למים הטריטוריאליים של יפן והיא תנסה למנוע את הציד מיד כשיצאו הספינות היפניות למים בינלאומיים. "מדובר בציד מסחרי לכל דבר תחת האיצטלה של ציד למטרות מחקר. מטרת ממשלת יפן היא לשוב ולצוד לוויתנים בהיקף מסחרי", אמרה פעילת הארגון, קרלי תומס. "יש חרם על ציד מסחרי ויש לאכוף אותו".

 

אשתקד נאלצה יפן לקטוע את מסע הציד השנתי לאחר שריפה שפרצה בספינה המובילה וגרמה לה לתקלה חמורה. הספינה איבדה את כושר התנועה שלה ונאלצה להמתין לחילוץ שהגיע מיפן. פעילי סביבה טענו אז כי התקלה עלולה הייתה לגרום לדליפת חומרים מסוכנים באזור הקרוב לחופי אנטרקטיקה, וניצלה זאת כדי לשוב ולנגח את יפן על המשך הציד.

 

יפן מנסה להציג את הפעילים כטרוריסטים, ופירסמה סרטונים בהם נראים הפעילים משליכים רימוני עשן על ספינות הציד היפניות ומשלשלים חבלים כדי לגרום לתקלה במנועיהן. מנגד טוענים הפעילים כי יפן מבצעת את הציד דווקא בעונת הנדידה של הלוויתנים ופוגעת באזורי נדידה שאינם מתאוששים. עוד טוענים הפעילים כי שיטת הציד - באמצעות צילצלים - אכזרית ושלעיתים רודפות הספינות היפניות אחרי לוויתנים פצועים במשך שעות עד שהם נלכדים מותשים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טקס הפרידה מספינת הציד
צילום: רויטרס
לוויתן גדול סנפיר
צילום: רויטרס
מומלצים