שתף קטע נבחר
צילום: אדי גרלד

ארבע מדינות - כורדיסטן אחת

גבולות שרירותיים מפלחים לארבע את מולדתו ההיסטורית של העם הכורדי, מפרידים בין 12 עד כ-15 מיליון כורדים בטורקיה; חמישה מיליון אזרחי האוטונומיה הכורדית בצפון עיראק; כחמישה מיליון כורדים במערב איראן; וכמיליון עד שני מיליון כורדים בצפון סוריה. מסע אל הטרגדיה הכורדית - כתבה ראשונה בסדרה

"למרות ההאשמות נגד המדינה, אזרחינו ממוצא כורדי המבטאים באופן ציבורי את זהותם האתנית אינם מסתכנים ברדיפה. אם הטענות היו נכונות, הרי שהשלטון לא היה מתיר פרסומים בשפה הכורדית. עם זאת, מעשים או הכרזות היוצאים כנגד 'השלמות הטריטוריאלית' של טורקיה יביאו להעמדה לדין בהתאם לחוק" (מתוך האתר הרשמי של משרד החוץ הטורקי) 

 


 

 

אוזניים ישראליות מורגלות בצפירה העזה שנשמעה ברחבי טורקיה ב-10 בנובמבר, יום מותו של המנהיג האגדי כמאל אטאטורק . הצפירה הזו, שייללה בבוקרו של יום שבת לפני כשבועיים, נשמעת בדיוק כמו הצפירה שלקולה אנחנו נמתחים ביום הזיכרון לחללי צה"ל. אבל באותו יום רחובותיה של עיר המחוז האקארי (Hakkari), מעוז המובלעת הכורדית בטורקיה, לא עמדו מלכת. רק בבית הספר התיכון המקומי, תחת אבטחה משטרתית וצבאית כבדה, ניצבו דוממים תלמידים ואורחי הטקס הממלכתי לזכר אדריכלה של טורקיה המודרנית. 


 

12 עד 15 מיליון כורדים  חיים בטורקיה, כמחציתם בדרום-מזרח המדינה, באזור הררי התחום בידי איראן ממזרח ועיראק מדרום. גבולות שרירותיים מפלחים לארבעה נתחים את חבל הארץ הקדום, ביתו של העם הכורדי למין המאה השביעית לספירה. הם מפרידים בין כחמישה מיליון אזרחי כורדיסטן האוטונומית בצפון עיראק; כחמישה מיליון כורדים החיים במערב איראן; וכמיליון עד שני מיליון נוספים בצפון סוריה. "אנשי ההרים" הם קוראים לעצמם, קושרים את גורלם בתבנית נוף מולדתם. כמו המאבק בן מאות השנים לעצמאות גם תבנית נוף המולדת הזו, רכסים אינסופיים של הרים צחיחים שאדמתם אינה מניבה פרי, שזורה בטרגדיה של הכורדית.

 

מדוכא בידי השלטון, במהלך המאה העשרים נוף הבראשית הזה הוא שהקנה לעם האסור את הכינוי "הטורקים של ההרים". מאז הדיבור בכורדית בפומבי הותר, כמו גם פרסום ספרים, עיתונים ועלונים בלשון המושתקת, ובבחירות האחרונות לפרלמנט שני מיליון איש הצביעו למפלגה הלאומנית-סוציאליסטית DTP. בחתונות הנשים לובשות בגדים מסורתיים בצבעים בוהקים, תכשיטי הזהב המשמשים כנדוניה מקושטים בסמלי הלאום, ובחמארות המעושנות הזמרים מנגנים-מספרים

שירי געגוע. אבל בבתי הספר השיעורים נלמדים בטורקית, צירוף האותיות PKK נלחש בחשאי, ומי שיכבד בתואר "מר" את עבדוללה אוצ'לן - מנהיגם של הכורדים הכלוא זה תשע שנים - מסתכן במשפט ובמאסר.

 

למעלה משני עשורים של סכסוך מזוין גבו את חייהם של כ-40,000 בני אדם, לוחמי גרילה כורדים, חיילים טורקים ואזרחים שנהרגו בפיגועי טרור רצחניים. בשנת 1984 החל מאבקה האלים של המחתרת הכורדית PKK (מפלגת הפועלים הכורדית) ומאז, רשימת המתים מתעדכנת כמעט מדי יום. את טורקיה, המיטלטלת בין ממשל אסלאמי, אורח חיים עירוני-חילוני, אינטרסים אמריקנים, איומים תכופים בפלישה לאוטונומיה הכורדית ומשאלה להצטרף לאיחוד האירופי, מאחד רק הצבא. "טורקיה היא דמוקרטיה ממערב למזרח - ודיקטטורה ממזרח למערב", אומרים מי שרוצים להסביר כיצד מתנהלת המדינה שכלי התקשורת שלה עוסקים בחופשיות בכל נושא, לבד מהצבא, המפלגה האסלאמית השלטת והמאבק הכורדי לעצמאות. 


פורסם לראשונה 20/11/2007 09:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אדי גרלד
צילום: אדי גרלד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים