שתף קטע נבחר

סקר: עמותות 'מגלגלות' כ-75 מיליארד שקל בשנה

"העמותות מסבסדות את המדינה - ולא להפך", התקוממו מנהלי ארגונים חברתיים, במהלך כנס שבו הוצג היקף הפעילות הכלכלית של החברה האזרחית בישראל. לדברי רענן דינור, מנכ"ל משרד רה"מ "יש דברים שהממשלות פשוט לא יודעות לעשות"

22,000 ארגונים ללא כוונת רווח פועלים בישראל והם מגלגלים כ-75 מיליארד שקל בשנה, כך עולה מנתונים שהציגו ארגון-הגג "מנהיגות אזרחית" ומשרד רה"מ במפגש השנתי של החברה האזרחית שהתקיים אתמול (ג'). עוד עולה מהנתונים שהוצגו כי למעלה ממחצית מתקציב העמותות, בהן גם מוסדות אקדמיים, ממומן בידי משרדי הממשלה הרוכשים מהן שירותים חברתיים; מקורו של 13% מתקציבן בתרומות; וכ-34% מהכנסותיהן נובעות מפעילויות עצמיות.

 

על-פי הנתונים שהוצגו בכנס, הממשלה משתמשת בעמותות כמתווכות ברכישת שירותים ומוצרים, דוגמת אספקת מיטות לבתי חולים. היקף התמיכה הממשלתית הישירה בעמותות, שלא בתמורה לשירותים, הסתכם בשנת 2006 בכ-2.2 מיליארדי שקלים, הכוללים סכום של 150 מיליון שקל שהוחזר לתורמים כהטבות מס. בנוסף, הממשלה מעניקה לעמותות סיוע עקיף של מיליארדי שקלים באמצעות הרשויות המקומיות - אך גובה מהם מסים העומדים על כארבעה מיליארד שקל בשנה.

 

במגזר השלישי בישראל, המורכב מארגונים ועמותות ללא מטרת רווח, פועלים כ-250,000 עובדים בשכר ומתנדבים. שכרם של העובדים מקביל לשכר המקובל בסקטור הציבורי, ואילו ערכן השנתי של שעות העבודה שתורמים המתנדבים, המהוות כ-15% מכלל הפעילות בעמותות, מוערך בלמעלה משבעה וחצי מיליארד שקל. "ההערכה מבוססת על שכר המינימום המקובל במשק", מציינים עורכי הסקר. "אילו היינו מעריכים את שווי השוק של שעות העבודה שמספקים

המתנדבים, רבים מהם אנשי מקצוע, הסכום היה גבוה יותר". עם זאת, שיעור ההתנדבות בעמותות הישראליות נמוך למדי בהשוואה לצרפת, הולנד או שבדיה, בהן שליש עד 75% מהפעילים הם מתנדבים.

 

"העמותות מסבסדות את המדינה - ולא להפך - אולם הממשלה מתערבת בפעילותן גם כשהיא אינה מסבסדת אותה", מתקומם ירון סוקולוב, מנכ"ל ארגון "מנהיגות אזרחית" שבחסותו נערך הכנס. "ברור שהממשלה צריכה לפקח על העמותות שבהן היא תומכת, אבל באיזו זכות המדינה בודקת כמה מרוויח מנכ"ל עמותה שלא נתמכת על-ידיה?". דוידה לחמן-מסר, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה שהשתתפה בכנס, מסכימה עימו. "יש צדק מסוים בביקורת על יחס הממשלה לעמותות", היא מוסיפה. "הפיקוח על שכר מנהלי העמותות שאינן נתמכות בעייתי. גיבשנו תיקון לחוק שהיה אמור להסיר את הפיקוח, אבל הכנסת דחתה אותו".

 

לפי הסקר, רק ל-8,200 עמותות (37.2% מכלל העמותות) ניתן אישור ניהול תקין בשנה החולפת, וכנגד 619 עמותות בלבד (2.5% מכלל העמותות) הוגשו תלונות. "אסור להתערב בפעילות העמותות באופן שמפריע להן לתפקד, אבל חייבים לבדוק מה קורה בהן", אמר ירון זליכה, החשב הכללי הפורש שנאם בכנס. לדבריו, שיפור משמעותי בפיקוח על העמותות חל לאחר שהועבר לאחריות אגף החשב הכללי. "לא עוד החתול שומר על השמנת", זליכה התגאה. "חשפנו מאות ואלפי מקרים של כפל תמיכות, רמאויות ושאר מרעין בישין, בהיקף של מאות מיליוני שקלים".

 

"שיתוף הפעולה בין העמותות והממשלה בישראל נמצא בפיגור", סיכם מנכ"ל משרד ראש הממשלה רענן דינור. "אין ספק שהמלחמה בלבנון היתה התנסות קשה וחשובה לשני הצדדים, וחידדה את הצורך בהסדרת שיתוף הפעולה". כשנשאל האם אינו מודאג מכך שהממשלה מסירה מעצמה אחריות ומגלגלת אותה על העמותות, דינור השיב כי "התחזקות העמותות היא חלק מתהליך בינלאומי שאינו ייחודי לישראל. יש דברים שממשלות פשוט אינן יודעות לעשות. הממשלה אינה טובה בסיוע במקומות שבהם צריך לתת שירותים ספציפיים ולענות על בעיות ייחודיות של אנשים".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
"מגלגלים אחריות". דינור ואולמרט
צילום: איי אף פי
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים