שתף קטע נבחר

זירת הקניות

התחזית: גשם - וביוב בחופי תל-אביב

רוב הרשויות באיגוד ערים דן טרם הפרידו לגמרי את מערכת הביוב שלהן ממערכת הולכת מי הנגר - האוספת את מי הגשמים. התוצאה: כשיורד גשם נוצר עומס על קווי השפד"ן ואין מנוס אלא לקבל היתר להזרים את כל תכולת המערכת לים - כולל הביוב הביתי

הגשמים הראשונים מנקים את האוויר והליכלוך מהרחובות, טובים לחקלאות וממלאים את מאגרי מי התהום. לא בדיוק. לפעמים מביאים עימם הגשמים גם בשורה עגומה בתחום הסביבתי. ברשויות שבהן אין הפרדה בין צינור השפכים לצינור מי הנגר - האוגר את מי הגשמים - נוצר עומס רב על המערכת, וכתוצאה מכך מוזרמים השפכים ישירות לים.

 

רועי צוברי, שהגיע אתמול (ד') בבוקר לגלוש בחוף הדולפינרים בתל-אביב יכול להעיד על הבעיה. "החוף היה מלא כתמי שמן ופסולת, ושאריות של מזון רקוב וביוב הוזרמו ישירות אל החוף והמים. המים היו מסריחים מאוד באזור והשתדלנו להתרחק כמה שאפשר מהפסולת כדי לגלוש", סיפר.

 

התסריט הזה חוזר על עצמו מדי שנה גם באזור גוש דן, אזור שבו רק חמש מתוך שבע רשויות השייכות לאיגוד הערים החלו בביצוע ההפרדה הנדרשת, וברובן מי הגשמים מתערבבים עם מי הביוב וזורמים בקווי השפד"ן. התוצאה: בכל פעם שמי הגשמים בגוש דן מוזרמים למערכות ההולכה והאיסוף, נוצר עומס על מערכת השפד"ן ואז מגיש איגוד ערים דן לביוב בקשה להיתר הזרמה לים.

 

השנה הוגשה בקשת ההיתר כבר לפני מספר שבועות והתקבלה. באיגוד מדגישים כי הזרמת השפכים לים מתבצעת באופן נקודתי בלבד, ואין מדובר ב"אישור אוטומטי", אך מודים כי כיום קיימת בעיה באזורים רבים, בעיקר "בשכונות הישנות, בהן נבנו הבתים בטרם נחקק החוק"

 

על-פי החוק מחויבות הרשויות לבצע את הפרדת התשתית, אולם במשרד התשתיות, האחראי על האכיפה, טרם השלימו את המשימה. כיום, מבין שבע הרשויות החברות באיגוד - תל אביב-יפו, רמת גן, גבעתיים, בני ברק, פתח תקווה, חולון ובת ים - חמש כבר החלו בתהליך. השתיים הנותרות, בת ים ובני ברק, צפויות להצטרף עד תום השנה. עם זאת, באיגוד מבהירים כי הדרך להשלמת הפרויקט עודנה ארוכה. "בחמש הרשויות שצוינו, רק 40 אחוז מההפרדה בוצעה, ולכן קשה לומר שבפועל מתקיימת הפרדה", הסבירו.

 

באיגוד ערים דן לאיכות סביבה הוחלט לפני כשלוש שנים להגיש סיוע וולנטרי לרשויות החברות בו, על-מנת לסייע בפתרון. יושב ראש האיגוד, איתי פנקס, יזם בשעתו פרויקט סיוע במסגרתו השווה האיגוד את הסכומים המושקעים בהפרדה מטעם הרשויות.

 

"זה מצב בלתי נסבל, כי מי שמשלם את המחיר בסופו של דבר הם אזרחי תל-אביב, שהחופים שלהם מזדהמים", מסביר יושב ראש מפלגת הירוקים וסגן ראש עיריית תל-אביב-יפו, פאר ויסנר. עיריית תל-אביב החלה בהפרדת התשתיות כבר לפני מספר שנים וכיום, למעט בשכונת הארגזים ובנווה צדק, קיימת הפרדה. "זה מתסכל כי למרות מה שהושקע, החופים שלנו מזדהמים בגלל רשויות אחרות", מוסיף ויסנר.

    

ויסנר סבור כי הפתרון לבעיה טמון באמצעי אכיפה נוקשים שצריכים להינקט נגד רשויות. "יש לחייב את הרשויות המקומיות

בגוש דן לבצע את הההפרדה ולקצוב להן לוחות זמנים ברורים. על רשות מקומית אשר לא תעמוד בלוחות הזמנים יש להטיל קנסות ולהעמידה לדין. גם בחורף חוף הים אינו פח אשפה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
גשמי ברכה? ביוב זורם לים. ארכיון
צילום: שאול גולן
בת"א סובלים בגלל השכנים. צינור ביוב בחוף
מומלצים