שתף קטע נבחר

זירת הקניות

הגופים הירוקים נגד הרחבת מודיעין לכיוון דרום

דיון שיתקיים מחר (ב') בוועדת תכנון מחוזית עשוי להתוות את הדרך להרחבת העיר מודיעין לכיוון גבעותיה הדרומיות - בהמלצת משרד השיכון. ההתנגדות מגיעה מצד הגופים הירוקים, הטוענים כי מדובר באזור בעל חשיבות אקולוגית. "יש לפתח את העיר לכיוון מערב", הם מבהירים. משרד השיכון: לא רק הגורמים הסביבתיים נלקחים בחשבון

הגופים הירוקים איחדו השבוע כוחות ויצאו בקריאה משותפת לשמר את שטח הגבעות הדרומיות של מודיעין, כחלק מהמסדרון האקולוגי הארצי המתקיים באזור. התנגדותם המתוזמנת היטב של הארגונים, בהם החברה להגנת הטבע, קק"ל ורשות הטבע והגנים, באה על רקע דיון הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה, הצפוי להתקיים מחר (ב') בסוגיה.  

 

הדיון המתקרב יעסוק בהשפעת איכלוסה של מודיעין על הערים הסמוכות לה, ובמסגרתו צפויה הוועדה המחוזית להמליץ בפני המועצה הארצית על יעד האיכלוס החדש לעיר. בתוכנית המתאר של מודיעין, שאושרה בשנת 1996, מוגדרים שני מתחמים כפוטנציאליים להתרחבות מגורים עתידית - האחד צפוני והשני באזור "ארץ המכבים", מדרום ליישוב רעות ומצפון לעמק איילון. 

 

חששם של הארגונים הוא כי המלצת הוועדה תתבסס על עמדת משרד השיכון - המצדד בהרחבת העיר לכיוון דרום - החלטה שלדבריהם תגרום נזק סביבתי רב. בחברה להגנת הטבע מותחים ביקורת הן על עמדת משרד השיכון, המתכנן לדבריהם הקמת 7,500 יחידות דיור באזור, והן על העובדה כי עיריית מודיעין טרם גיבשה את עמדתה בנושא. "תמוה כי עירייה, שנבחרה לייצג את האינטרסים של ציבור התושבים, תימנע מלקבוע עמדה בנושא הקריטי כל כך של דמות העיר בעתיד", הבהירו. 


הגבעות הדרומיות של מודיעין (צילום: החברה להגנת הטבע)  

 

מסדרון אקולוגי חשוב

"רוב שטח המתחם הוא ערכי ביותר הן מבחינת ערכי טבע, הן ערכי מורשת והן ערכי נוף בהיותו המשך טבעי של עמק איילון, פארק קנדה וארץ הכפירה", מבהירים בחברה להגנת הטבע. בנייה מאסיבית באזור, תפגע לדבריהם גם בבעלי חיים רבים - בהם צבאים, נמיות, צבועים ועופות דורסים בין השאר בעקב העיטי הנדיר, המקנן באזור. במקום התוכנית המוצעת, מבקשים הארגונים לשקול חלופה בדמות פיתוחה של העיר לכיוון מערב.  

 

מתוצאות סקר שטחים פתוחים, ערכי טבע ונוף שערכו שלושת הארגונים במודיעין, עולה כי הגבעות הדרומיות הן השטח בעל הערכיות הגבוהה ביותר מכל האזורים שנבדקו. לדברי אלון רוטשילד, רכז שמירת הטבע של החברה באזור המרכז, מן הסקר עולה כי לשטח איכויות נופיות, בוטניות וזואולוגיות מיוחדות שכמעט ואינן בנמצא באזור המרכז.  

  

בחברה להגנת הטבע מדגישים כי מאז אושרה תוכנית המתאר של העיר, השתנו הנסיבות באורח משמעותי. "העיר הוקמה בראשית שנות ה-90' על רקע גל העלייה ובעבר לא היה את מי לשתף בשל מספר התושבים המועט", הם אומרים. "כיום היא מונה עשרות אלפי תושבים והנסיבות הגיאוגרפיות השתנו". עמדתם היא כי פיתוח העיר מערבה יאפשר נגישות גבוהה של התושבים לתחנות הרכבת ולכבישים הארציים, בניגוד לשטח הגבעות הדרומיות המהוות פרבר בשולי העיר.

  

"יש להתחשב גם במערך העירוני, לא רק בסביבה"

ממשרד השיכון נמסר כי במסגרת העדכון תיבדקנה אלטרנטיבות שונות להמשך התכנון, אך יש לזכור כי גרעין הישוב כולל המע"ר ומערכות הדרכים העיקריות כבר קיים והוא תוכנן ובוצע על פי הנחות תכנית המתאר המאושרת". 

עוד נאמר כי "לפיכך, יש לקחת בחשבון את המערך העירוני הקיים ותפקודו העתידי, ולא רק את הגורמים הסביבתיים".

 

מעיריית מודיעין נמסר בתגובה כי "הדיון בוועדה המחוזית על עתידה של העיר הוא דיון מורכב וארוך הדורש שקלול מעמיק של מספר רב של נתונים ביניהם ניתוח של השטח, משאל תושבים ועוד. העירייה קיימה בקיץ האחרון יום עיון בנושא, אליו הוזמנו בין השאר נציגי הארגונים הירוקים להביע את עמדתם ולהשמיע את דבריהם".

 

מן העירייה נמסר עוד כי "הדיונים בנושא זה טרם נחתמו ועל פי הנחייתו של מנכ"ל משרד הפנים הדיון לא ייערך עד שעיריית מודיעין מכבים רעות ומשרד השיכון יודיעו כי גיבשו לעצמם עמדה בנושא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסדרון אקולוגי. "ארץ המכבים"
באדיבות החברה להגנת הטבע
מומלצים