שתף קטע נבחר

יועצו של בוש: "לא יציע פתרונות בסוגיות הליבה"

"הנשיא לא חושב שזה הזמן המתאים להציע רעיונות בנושאים נקודתיים", אומר סטיב האדלי ומבהיר: בוש לא יקבע בנאומו לוח זמנים למשא-ומתן. הצהרה ישראלית-פלסטינית משותפת "הפכה להיות פחות חשובה ויותר קשה". וושינגטון תהיה הבורר היחיד בעניין פירוק המאחזים וארגוני הטרור. והגולן? "לא על סדר היום"

הסיכויים להצהרה ישראלית-פלסטינית משותפת בוועידת אנאפוליס אינם ברורים, והעיניים נשואות כעת לנאומו של המארח. אלא שהנשיא האמריקני - לדברי יועצו לביטחון לאומי - אינו מתכוון להציע פיתרונות או להעלות רעיונות חדשים בסוגיות הליבה.

 

ועידת אנאפוליס: הדיווחים והפרשנויות

 

היועץ, סטיב האדלי, הבהיר הלילה (יום ב') כי אין בכוונתו של ג'ורג' בוש להפעיל לחץ על הצדדים לקיים משא-ומתן או להכריז על לוח זמנים לביצועו. בשיחה עם כתבים בבית הלבן, ערב פתיחת הוועידה במרילנד, אמר האדלי: "הנשיא לא חושב שזה הזמן המתאים להציע רעיונות בנושאים נקודתיים".

 

היועץ התייחס לקושי שבהסכמה על הכרזה משותפת לפני תחילת הוועידה. הוא

 ציין כי עקב נכונות שני הצדדים לפתוח במשא-ומתן רציני על הסדר הקבע לאחר הוועידה הבינלאומית, "הצהרה משותפת הפכה להיות פחות חשובה ויותר קשה להשגה, בגלל האפשרות שהצדדים יתפשרו בעמדותיהם לפני שיישבו לשולחן הדיונים". האדלי שידר אופטימיות ואמר כי "אם הצדדים יצליחו להסכים על כמה דברים לפני המשא-ומתן זה בסדר, אבל זה לא קריטי להצלחת הוועידה".

 

יועצו של בוש לא הסתיר את שביעות רצונם של האמריקנים מהיענותן הסוחפת של מדינות ערביות ומוסלמיות, שהביעו נכונות להשתתף בוועידה. לדבריו, הממשל רואה באנאפוליס צעד ראשון לקראת שלום כולל בין ישראל למדינות ערב. "פיוס או שלום ישראלי-פלסטיני יהיה חלק מפיוס נרחב יותר ושלום אזורי עתידי", הצהיר האדלי.

 

הגולן לא על הפרק

הודעתה של סוריה כי תשלח נציג בדרג ביניים לוועידה, שהותירה את איראן בודדה בהתנגדותה לקיום הכינוס, תרמה אף היא לשביעות רצון בוושינגטון. האדלי הדגיש כי "סוריה הוזמנה להגיע, כמו כל מדינות ערב האחרות. הם החליטו שהם מוכנים לבוא, ואנחנו נראה מה יש להם לומר כשהם יהיו כאן". למרות ההתרגשות סביב נוכחותה של סוריה, ביקש האדלי להבהיר לכתבים כי זו אינה במוקד הדיונים: "הפוקוס צריך להישאר על המשא-ומתן בין ישראל והפלסטינים. מטרתה העיקרית של הוועידה היא לפתוח במשא-ומתן מואץ וליישם את מפת הדרכים במלואה", אמר.

 

הסורים אומנם הודיעו שישתתפו רק אם נושא רמת הגולן יידון, אולם האדלי דבק בעמדה האמריקנית לפיה "רמת הגולן אינה על סדר היום". הוא ציין כי המשתתפים יוכלו להעלות נושאים שחשובים להם - ואם הנושא יוזכר, יוכלו המשתתפים להביע את דעתם בסוגיה.

 

האדלי מוסיף כי בניגוד לעבר, שבו אי-מימוש השלבים של "מפת הדרכים" מנע

 כל כניסה רצינית למשא-ומתן על נושאי הליבה, הרי שישראל והפלסטינים הסכימו עכשיו לפעול בשני ערוצים מקבילים: מימוש השלב הראשון של ה"מפה" ובמקביל - פתיחת משא-ומתן על הסדר הקבע. בשלב הראשון נדרשים הפלסטינים לפעול לפירוק תשתית הטרור, ואילו ישראל נדרשת להקפיא את הבנייה בהתנחלויות ולפרק את המאחזים הבלתי חוקיים. וושינגטון תהיה הבורר הבלעדי בין שני הצדדים ותפקח על עמידת הצדדים במחויבותם.

 

במפגש עם הכתבים חזר האדלי על הצהרות קודמות מצד בכירים אמריקנים, לפיהן הצדדים ינסו להשיג הסכם קבע עד סוף שנת 2008. "קרוב לוודאי שבזמן הוועידה או לאחריה יעדכנו אותנו הצדדים בלוח הזמנים עליו החליטו", סיכם.

 

בפמליית ראש הממשלה בוושינגטון הביעו שביעות רצון, נוכח הדברים: "מצבה של ישראל לקראת השקת ועידת אנאפוליס מחר הוא טוב", אמרו. "הודעת הבית הלבן, שלא יהיו בנאום הנשיא רעיונות חדשים; הגעת הנציגים מכלל מדינות ערב; וגם ההבנה שבכל התקדמות תידרש עמידה פלסטינית במלחמה בטרור - כל אלה הן בבחינת הישג עבורנו".

 

בהכנת הידיעה השתתף רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
לא קריטי: האדלי.
צילום: איי פי
לא הזמן: בוש.
צילום: איי פי
מומלצים